Sex And The City : The Movie (DVD)

Slecht
Two-Disc Special Edition
Sex And The City : The Movie (DVD)
09/10/2008
2008
dvd
144 minuten
komedie
1.78

acteur/actrice (9)

Sarah Jessica Parker Sarah Jessica Parker → Carrie Bradshaw
Cynthia Nixon Cynthia Nixon → Miranda Hobbes
Kim Cattrall Kim Cattrall → Samantha Jones
Kristin Davis → Charlotte York
Chris Noth → mister Big
Jennifer Hudson → Carrie's assistent
Evan Handler → Harry Goldenblatt
Willie Garson → Stanford Blatch
David Eigenberg → Steve Brady

regisseur (1)

Michael Patrick King

Vrouwen. Over het voor hen gezegende filmjaar 2008 hoeven ze alvast niet te klagen. Naast het gebruikelijk aanbod romantische komedies en drama’s snorden de projectoren immers ook vrolijk voor twee op hun maat gemaakte feestdissen. Terwijl de ABBA-karaoke “Mamma Mia” nog steeds voor platgetrappelde bioszitjes zorgt in de landelijke multiplexen, is “Sex And The City”, dat ander staaltje vrouwencinema inmiddels vrijgegeven op dvd. Paradiso zorgde voor een feilloze release met alles erop en eraan, tot een multitalenondertiteling toe. Naast de gewone editie is er uiteraard ook een tweeschijveneditie te koop, met daarop ongeveer 50 minuten aan verwijderde scènes en featurettes. Het is feestmaand voor iets.

“Sex And The City” begint waar de gelijknamige serie vier jaar geleden eindigde. Gedurende vierennegentig sitcomafleveringen gespreid over zes seizoenen konden de fans zich tussen 1998 en 2004 laven aan de amoureuze avonturen van vier vrouwen in het grote New York. Voor de niet-geïnitieerden worden de personages tijdens de begingeneriek kort voorgesteld, al lijkt dit een maat voor niets, daar deze film waarschijnlijk maar weinig te bieden heeft voor iemand die niet bekend is met de serie. Het vrouwenkwartet waar alles rond draait bestaat uit Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) die elke aflevering (en ook de film) van een voice over voorziet, Samantha Jones (Kim Cattrall), Charlotte York (Kristin Davis) en Miranda Hobbes (Cynthia Nixon). Centraal in de film staat het nakende huwelijk tussen Carrie en haar aanbidder Mr. Big (Chris Noth). Ze hadden zes jaar nodig om te ontdekken dat ze toch niet zonder elkaar kunnen, en besluiten dan maar om meteen alles te doen zoals het hoort: trouwen dus. Maar dat lijkt uiteindelijk niet zo gemakkelijk: de grote meneer krijgt immers koudwatervrees, en hun relatie stevent af op de grootste crisis ooit.

Ook de andere madammen hebben katten te geselen: de sekshongerige zakenvrouw Samantha krijgt last van sleet in haar relatie, Miranda wijst haar echtgenoot Steve de deur nadat die een one night stand opbiecht en Charlotte bereidt zich voor op gezinsuitbreiding. Kortom, “Sex And The City” is (volgens een betrouwbare bron) alles wat de fan van de serie wenst, daar deze film speelt als een lange aflevering van de tv-serie. Of zeg maar een superlange aflevering: scenarist/regisseur Michael Patrick King (één van de drijvende krachten achter de tv-serie) komt immers op de proppen met een film van bijna twee uur en een half. Jawel, in een tijdspanne waarin oorlogen worden uitgevochten, schatten worden ontdekt en ruimtereizen aan een zijden draadje komen te hangen moeten we het ditmaal zien te rooien met substantieel niets om het lijf hebbende besoignes van de vrouwelijke New Yorkse jetset. Deze dvd-versie is zelfs nog zes minuten langer dan de versie die de bioscoop haalde.

Hoe komt dit over op iemand die de serie bewust links liet liggen en die dan ook nog eens de pech heeft van het mannelijk geslacht te zijn ?  Als een marteling, vaneigenst. De pijnen die Daniel Craig uitstaat tijdens de befaamde stoelscène in “Casino Royale” is kattenpis vergeleken met de beproevingen die “Sex And The City” in petto heeft. Plotlijnen waar geen einde lijkt aan te komen, grappen zonder punchline, irritante personages en zogenaamde dramatiek waar zelfs 'De Druivelaar' zich niet meer aan bezondigt. En zelfs als daar nog mee te leven valt, is er nog altijd de inspiratieloze opbouw en regie. Het laatste halfuur is een voorspelbare brij waarin alles wat gebeurt al op één of andere manier was aangekondigd. Je moet echt wel een devote fan zijn om niet te vallen over dit toch wel schrijnend gebrek aan intelligentie dat de makers hun publiek toeschrijven.

Het zal intussen wel duidelijk zijn dat “Sex And The City” niet onze meug is. En ja, daar zijn we best trots op. Eén waarderingssterretje – onze laagst mogelijke score - volstaat dan ook voor deze filmische puinhoop. Voor wie een vergulde pil wil: de Filmfreakharem was wel te spreken over deze gesuikerde hersendode materie en bestookte onze oren met termen als super, fantastisch, geniaal en viersterrenfilm. Het weze hen gegund. Uiteraard.

Over de dvd-uitvoering kunnen ook wij lovend zijn: de doelgroep kan zich naast de film immers ook laven aan onder meer een audiocommentaar (waar wij ons om begrijpelijke redenen niet aan gewaagd hebben), verwijderde scènes en een featurette over de kostuums, jurken en accessoires. Een verzorgde en attractief ingeklede uitgave voor een ahem… mooie film, besluiten we onder licht vrouwelijke druk.

Alex De Rouck
Gewoon
Extra informatie
Audiocommentaar van Michael Patrick King, Verwijderde scenes met optioneel commentaar (3’ 41”), A Conversation With Sarah Jessica Parker en Michael Patrick King (23’ 50”), The Fabulous Fashion Of Sex And The City (18’ 05”), Fergie In The Studio (2’ 11”)