Saving Private Ryan (dvd)

Zeer goed
Saving Private Ryan (DVD)
1998
dvd
163 minuten
oorlog

acteur/actrice (6)

Matt Damon Matt Damon → soldaat Ryan
Tom Hanks Tom Hanks → kapitein Miller
Tom Sizemore Tom Sizemore
Edward Burns Edward Burns
Ted Danson Ted Danson
Dennis Farina Dennis Farina

regisseur (1)

Steven Spielberg Steven Spielberg

producent (4)

Steven Spielberg Steven Spielberg
Ian Bryce
Mark Gordon
Gary Levinsohn

6 Juni 1944, de fameuze landing in Normandië, D-Day, een film die eigenlijk geïnspireerd is op deze historische gebeurtenis en de vijftigste verjaardag van D-Day. Met massa's boten en zoveel mogelijk soldaten (eigenlijk meer dan je er kunt neerschieten wanneer ze allemaal het strand opstormen...) zijn ze op weg naar de Franse kust. In één van de boten is kapitein Miller (Tom Hanks) met zijn team klaar voor de klus. Alhoewel, ondanks de 'pep talk' wordt het al snel duidelijk dat dit eigenlijk een zelfmoordmissie is, wanneer de eerste boten hun luik openen om zo de soldaten te water te laten, worden die gewoon aan flarden geschoten (en je kunt dit gerust letterlijk nemen...).

Ondanks het geloof in de goeie zaak die je allicht hebt als soldaat, blijft het een ongelooflijke zaak dat de landing zoals ze wordt getoond in de film, daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, in quasi dezelfde omstandigheden.

Want de manier waarop Spielberg het eerste halfuur in beeld heeft gebracht, is er één van een indrukwekkende zin voor realisme en niet alleen door de bloedspatjes op de cameralens... De authenticiteit staat dan ook voorop in de ganse film en is het resultaat van de gedane research van Spielberg en zijn crew, onder andere door talrijke gesprekken met veteranen die aanwezig waren bij de indrukwekkende militaire operatie en dus meer dan wie ook weten over wat ze spreken...

Saving Private Ryan is een topklasse-oorlogsfilm die ons bij het zien van bepaalde scènes, onmiddellijk deed terugdenken aan Platoon, maar dat is verre van een schande natuurlijk, integendeel... Kapitein Miller krijgt na de landing een andere opdracht, hij moet soldaat Ryan (Matt Damon) zien te lokaliseren, het hoofd van het Amerikaanse leger heeft beslist deze soldaat terug naar huis te halen, wetende dat zijn drie broers al zijn gesneuveld voor het vaderland, wil men zijn moeder het verlies van ook haar vierde zoon besparen.

Saving Private Ryan is goed voor maar liefst 163 minuten ' pure top-cinema die in geen tijd voorbij is. De vijf Oscars (waaronder die van beste regisseur voor Steven Spielberg) zijn dan ook oververdiend. Met deze film bewijst Spielberg alle filmgenres probleemloos aan te kunnen, op topniveau!

Saving Private Ryan is ook een film die je moet zien op dvd, je krijgt zo een perfect 1:85:1 16:9 breedbeeld en wat extra's op een tweede dvd-schijfje. Met een krachtige Dolby Digital-versterker en een stevige actieve subwoofer zit je zo midden in de 'battlefield'...

Koenraad Adams