Reservoir Dogs

Zeer goed
Reservoir Dogs
20/05/1993
1992
langspeelfilm
96 minuten
actie

acteur/actrice (8)

Tim Roth Tim Roth →  Mr. Orange
Harvey Keitel Harvey Keitel →  Mr. White
Michael Madsen Michael Madsen
Quentin Tarantino Quentin Tarantino
Chris Penn →  Eddie
Lawrence Tierney
Eddie Bunker

regisseur (1)

Quentin Tarantino Quentin Tarantino

Mr. White, Mr. Orange, Mr. Blonde, Mr. Brown, Mr. Pink & Mr. Blue : dat zijn de codenamen van zes criminelen die door peetvader Joe Cabot verenigd worden om een grootschalige juwelenroof op te zetten. Behalve hun nietszeggende alias weet het zestal niets van elkaar af : geen familiale achtergrond, geen plaats van herkomst, geen naam.
Wanneer één van hen gearresteerd wordt, kan er niets prijsgegeven worden dat de hele bende in de val laat lopen. En het loopt fout op de dag van de overval, de politie is immers ook op het juwelen rendez-vous aanwezig, en de roofpartij mondt uit in een ware slachtpartij.

White (Harvey Keitel) neemt de gewonde Orange (Tim Roth) op sleeptouw en zoekt onderdak in de verlaten opslagplaats waar de bendeleden aanvankelijk de buit gingen verdelen. Wat later duiken ook Pink (Steve Buscemi) en Blonde (Michael Madsen) op, gevolgd door Joes zoon Eddie (Chris Penn).
Terwijl de mannen de gefaalde overval evalueren, groeit bij Pink de idee dat één van hen een verrader is die het politiekorps tipte. Echte bewijzen zijn er niet, doch de vermoedens escaleren in verdachtmakingen die naar een onvermijdelijke brutale confrontatie tussen de koele criminelen leiden…

“Reservoir Dogs” is een rauw, sterk en ongemeen origineel debuut van Quentin Tarantino, die ook een klein acteerrrolletje voor zijn rekening neemt (als Brown). Het gangstergenre wordt compleet binnenste buiten gekeerd door een bekend gegeven (een overval) op zijn kop te zetten, en te gebruiken als katalysator voor een bespiegelende karaktertekening. Het fascinerende van de film is dat de juwelenroof zelf niet wordt getoond, de complete prent speelt zich af in het uur dat daarop volgt. Wat er precies mis ging tijdens de roof verneemt de kijker enkel via de verschillende getuigenissen van de betrokkenen. De puzzelstructuur werkt fascinerend : door het complete werkstuk af te bouwen naar de individuele stukjes staat de spanningsboog van in het begin tot aan het bittere eind constant strak gespannen. De sterkte van “Reservoir Dogs” is ontegensprekelijk het scenario, maar ook de casting is ontzettend sterk. Het centrale kwartet Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen & Steve Buscemi) maakt van de criminelen stuk voor stuk onvergetelijke karakters die lang blijven nazinderen.

“Reservoir Dogs” is nu al een gitzwarte cultfilm, hetgeen vooral bewerkstelligd wordt door een overvloed aan ultrageweld. Zo ligt Tim Roth de gehele film te kermen in een gigantische bloedplas, maar het is vooral de scène waarin een politieagent wordt gemarteld die voor heel wat controversiële discussie zorgt, of dit nu een meesterwerk is blijft betwistbaar, het is in ieder geval wat ze in het Engels zo mooi een ‘must’ noemen.

Tarantino heeft zich inmiddels verzekerd van een vermelding in het filmjaar ’94 met zijn scenario’s van het gewelddadige “True Romance” van Tony Scott en het seriemoordenaarsepos “Natural Born Killers” (Oliver Stone) die volgend jaar op ons worden losgelaten.

Alex De Rouck

Synopsis

Reservoir Dogs is een misdaadverhaal dat zich afspeelt in Los Angeles, onze tijd. Krimineel van beroep, Joe Cabot is afgeschreven meester in het organiseren van overvallen op juweliers. Er is zijn zoon, 'Nice Guy', Eddie Cabot die een bende kriminelen herenigt en hard maakt om een belangrijke diamantjuwelier te overvallen. De zes leden van de bende weten van elkaar niets af. Eigenlijk kennen ze elkaar enkel onder hun codenamen : Mr. White, Mr. Blue, Mr. Pink, Mr. Orange, Mr. Brown en Mr. Blonde. Nog meer, de heren hebben allen dezelfde instruktie gekregen om geen enkele aanwijzing over hun respectievelijke identiteit te onthullen.

Wanneer de overval volbracht is, krijgen ze een financiële beloning die hun oude dagen verzekert. De dag van de hold-up gebeurt er niets zoals voorzien. De inbrekers moeten vluchten voor de politie die aanwezig waren op de plaats van de inbraak. Later op de plaats waar ze hadden afgesproken, een magazijn, blijkt niet iedereen op te dagen. Mr. Blue is verdwenen en Mr. Brown werd doodgeschoten. Mr. Orange werd erg gewond, hij baadt in zijn bloed. Snel worden er beslissingen genomen door de overlevenden. Mr. White heeft begrpen dat ze werden verraden en waarschijnlijk door één van de leden van hun bende. In afwachting van Cabot en zijn zoon, ontdekken de overlevende bendeleden dat er een dubbel spel werd gespeeld. Wat er volgt is een aangrijpende en brutale konfrontatie wanneer de mannen achterdochtig worden. Ondertussen evolueert de konfrontatie en wordt ze beëindigd met de vraag of er een verrader is onder hen ?