Prizzi's Honor (DVD)

Goed
Prizzi's Honor (DVD)
12 jaar
DVD
129 minuten
Dolby 2.0 Ⓡ

acteur/actrice (10)

Anjelica Huston Anjelica Huston →  Maerose Prizzi
Jack NicholsonJack Nicholson →  Charley Partanna
Robert LoggiaRobert Loggia →  Eduardo Prizzi
Kathleen Turner →  Irene Walker
Lawrence Tierney →  Luitenant Hanley
Stanley Tucci →  Soldaat
CCH Pounder →  Peaches Altamont
William Hickey →  Don Corrado Prizzi
Joseph Ruskin
Michael Lombard

regisseur (1)

producent (1)

John Foreman

Ik heb het niet echt op maffiafilms zoals Goodfellas, Donnie Brasco, Analyze This en aanverwanten begrepen. Smaken verschillen nu éénmaal. Ik ben dan ook verbaasd over mezelf, dat ik toch met volle teugen heb genoten van de film Prizzi's Honor. Ongetwijfeld zitten de sterke vertolkingen en het leuke scenario ervoor iets tussen. Het is een klassieker die, ondanks zijn acht Oscarnominaties, wat in de vergetelheid is beland.

De Prizzi's zijn de oudste familie die heerst over Brooklyn en omstreken. Als het op kiezen aankomt tussen de familie en geld, dan zouden ze nog liever de kinderen opeten dan hun dollars te moeten afstaan. Iedereen die ongevraagd hun pad kruist, wordt koudweg afgemaakt door huurmoordenaar Charley Partanna (Jack Nicholson). Op een huwelijksfeest wordt Charley getroffen door de liefdespijlen van cupido wanneer hij Irene Walker (Kathleen Turner) ontmoet. Hun kennismaking heeft verstrekkende gevolgen niet alleen voor het nieuwe liefdespaar, maar ook voor de Prizzi's.

Het puike scenario, gebaseerd op het boek van Richard Condon, zit slim in elkaar. Meermaals overviel ons het gevoel van the plot thickens. Die plotwendingen geven de acteurs voldoende ruimte om hun ding te doen. Jack Nicholson moet ons al lang niet meer overtuigen dat hij sterke personages kan neerzetten. Met een stiff upper lip en een vertwijfelde blik doet hij ons denken aan zijn meesterlijke vertolking in As Good As It Gets. In Kathleen Turner heeft hij een waardige tegenspeelster gevonden. Liefde verklaren ze als een hormonale afscheiding dat invloed heeft op iemand anders, en als datgene wat je als baby niet van je moeder hebt gekregen. Het zet ons alvast tot nadenken.

Anjelica Huston (de dochter van de regisseur) heeft als Maerose een leuke bijrol. Zij is de verbannen dochter, die vroeger verloofd was met Charley. Het gedeelte waarin ze haar verdriet veinst tegenover haar vader Dominic is hilarisch. Het leverde haar terecht een Oscar op. De prent heeft ook een aantal zeer geslaagde dialogen. Zo zegt Maerose dat het niet lang heeft geduurd voordat Charley na hun breuk opnieuw met haar praatte. Dat is logisch, antwoordt Charley, want als hij zou wachten tot ze vijftig was, dan zou ze er oud en versleten uit zien. Alleen Jack Nicholson kan zoiets zeggen zonder een pak slaag te krijgen.

Prizzi's Honor is een leuke zwarte komedie om op DVD te hebben, maar het schijfje kon beter. Zo zijn er geen extra's, en bij dit soort van films smeek je tenminste om wat audio commentaar. Het beeld is in letterbox-formaat. Dat betekent, dat bij een gewoon televisietoestel het volledige televisiescherm gevuld is (zonder zwarte balken), en daardoor verlies je aan de zijkanten een stuk van het beeld. Daarnaast is het met de kwaliteit van de kleuren bijzonder pover gesteld. We hebben er ondertussen wel mee leren leven, we hopen van jullie hetzelfde.

Didier Van Hoorebeke

Zie ook...