Operaton Mincemeat (Blu-ray)

Goed
Operaton Mincemeat (Blu-ray)
31/08/2022
2021
Blu-ray
127 minuten
speelfilm
oorlog

Blu-ray-/dvd-verdeler/streamingdienst (1)

Warner Home Video Warner Home Video

acteur/actrice (22)

Colin Firth Colin Firth → Ewen Montagu
Penelope Wilton Penelope Wilton → Hester Leggett
Kelly MacDonald Kelly MacDonald → Jean Leslie
Jason Isaacs Jason Isaacs → admiraal John Godfrey
Rufus Wright → luitenant Bill Jewell
Matthew Macfadyen → Charels Cholmondeley
Ruby Bentall → Connie Bukes
Charlotte Hamblin → Patricia Trehearne
Johnny Flynn → Ian Fleming
Lorna MacFadyen → sergeant Roger Dearborn
Mark Gatiss → Ivor Montagu
Caspar Jennings → Jeremy Montagu
Hattie Morahan → Iris Montagu
Simon Russell Beale → Winston Churchill
Alex Jennings → John Masterman
Ellie Haddington → Hilda Georgina Chelmondeley
Mark Bonnar → Bentley Purchase
Jonjo O'Neill → Teddy
Nicholas Rowe → kapitein David Ainsworth
Will Keen → Salvador Gomez-Beare
James Fleet → Charles Fraser-Smith
Paul Ritter

regisseur (1)

John Madden

producent (4)

Emile Sherman Emile Sherman
Charles S. Cohen
Iain Canning
Kris Thykier

director of photography (1)

Sebastian Blenkov

uitvoerend producent (2)

Simon Gillis
Christian McLaughlin

scenarist (1)

Michelle Ashford

beeldmonteur (1)

Victoria Boydell

productieontwerper (1)

John Paul Kelly

kostuumontwerper (1)

Andrea Flesch

componist (1)

Thomas Newman
Operation Mincemeat

In 1956 regisseerde Ronald Neame The Man Who Never Was. Gebaseerd op wat genoegzaam bekendstaat als de grootste misleidingsoperatie uit de tweede wereldoorlog. Een operatie die ervoor zorgde dat de geallieerden in juli 1943 een strand in Sicilië konden bezetten door de Duitsers te laten geloven dat de invasie eigenlijk in Griekenland zou plaatsvinden in de hoop dat Hitler zijn verdedigingslinie van Italië naar daar zou verhuizen. Zo’n verhaal verdient ontegensprekelijk een film, en blijkbaar zelfs twee. Want met Operatie Pasteivulling - ja, het zou een worp van Jommeke of De Kiekeboes kunnen zijn – is dat opmerkelijke verhaal nu voor een tweede keer verfilmd.

Er mag dan al eens een lans worden gebroken voor Deutsche Gründlichkeit, in deze film triomfeert de British thoroughness. Zowel inhoudelijk als verpakkingsgewijs. Veteraan John Madden regisseert potent franjeloos en weet precies op welke knopjes hij moet drukken om de zo al intrigerende plot verhaaltechnisch te laten resoneren. En de cast is quasi perfect gekozen: Colin Firth, Angus MacFadyen, Jason Isaacs, Kelly McDonald, Penelope Wilton en iedereen die nog op de generiek voorbijkomt zit als gegoten in dit universum.

Operation Mincemeat

Met op het voorplan een lijk. Een lijk dat voorzien van valse invasiepapieren en gefingeerde correspondentie met een duikboot voor de kust van Spanje wordt gedropt in de hoop dat het daar via spionnen bij de Duitsers terechtkomt zodat die geloven dat niet Sicilië maar Griekenland door de geallieerden wordt geviseerd. Een boud plan dat niet door iedereen bij de Britse inlichtingendienst werd gedragen, maar dat wel groen licht kreeg van Churchill. Madden en scenariste Michelle Ashford maken er een nagelbijter eerste klas van en mengen de militaire spanning met behoorlijk wat flegma en humor en een treffende tijdsgeest. Met dank aan de reconstructie die militair auteur Ben Macintyre wist te verzamelen in zijn in 2010 verschenen boek Operation Mincemeat: The True Spy Story that Changed the Course of World War II. Geestig en frappant detail: Ian Fleming - die van 007 inderdaad - werkte tijdens de tweede wereldoorlog bij de Britse Naval Intelligence Division en lag mee aan het ontstaan van het idee rond een lijk met een valse identiteit en dito papieren. Zijn aanwezigheid in de film zorgt meteen ook voor een komische noot als hij de opmerkende vraag krijgt of werkelijk iedereen dan een boek aan het schrijven is.

Operation Mincemeat

Voor liefhebbers van oerklassieke en -degelijke cinema en voor verzamelaars van wereldoorlogmemorabilia en -weetjes is Operation Mincemeat een onvervalste aanrader. En eigenlijk is dit ook een beetje een superheldenfilm. Zij het er een met een afgerond einde, geen versumvlechten en geen teaser meer tijdens of na de eindgeneriek. Schoon en ontroerend zowaar. Al had Dr. Strange Griekenland en Sicilië waarschijnlijk gewoon van locatie verschoven om den Duits te desoriënteren. Want die kan dat dus door gewoon wat met zijn vingers en handen te bewegen. Maar in Operation Mincemeat moet je het doen met de wenkbrauwen van Colin Firth: ook fijne wapens.

Geen extra’s op deze schijf, of ze moeten heel goed gecamoufleerd zijn. Wel een foutje op de achterzijde van de cover: de exacte speelduur van de film is 127 minuten en geen 141.

 

 

Alex De Rouck
Extra informatie


Extra's
geen