Night Swim

Gewoon
Night Swim poster
2023
24/01/2024
langspeelfilm
98 minuten
horror
thriller

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (5)

Wyatt Russell → Ray Waller
Amélie Hoeferle → Izzy Waller
Gavin Warren → Elliot Waller
Kerry Condon → Eve Waller
Nancy Lenehan → vastgoedagent

regisseur (1)

Bryce McGuire

producent (2)

James Wan James Wan
Jason Blum Jason Blum

uitvoerend producent (3)

Michael Clear
Judson Scott
Ryan Turek

scenarist (1)

Bryce McGuire
Night Swim

Een film over een vervloekt huis. Dat is toch ook alweer geleden van de vorige film over een vervloekt huis. En die was er nog niet zo lang geleden. De kans is zelfs vrij groot dat de vorige ook was geproduceerd door Jason Blum en/of James Wan. Beide heren hebben elkaar intussen wel gevonden, en hun productiefirma’s Blumhouse en Atomic Monster zelfs aan elkaar gelieerd. Er zullen dus nog meer films over vervloekte huizen op een doek of scherm verschijnen.

Niet dat je cynisch moet doen over Blum en Wan: ze hebben best al mooie horrorprenten afgeleverd, maar ook heel wat middelmatige en ja, ook slechte. Het fabriekje moet blijven draaien natuurlijk. En zolang de rilparochianen ontvankelijk zijn voor de uitgedeelde griezelhosties zal dat gedraai blijven draaien.

Night Swim

Night Swim houdt zich ergens op in de middelmaat, met vrij zichtbare sporen van metaalmoeheid en betonrot. De enige verschilmaker met de andere achtenveertig uit de vier dozijnen is de locatie waar het monster zich bevindt: dit keer niet in een kruipkelder, hooizolder, bezemkast, bedstee of brievenbus, maar in een zwembad. Het is eens iets anders, al vervalt de plot uiteindelijk wel in die van de bezemkastplooien. De ongenode gast blijkt immers een of andere watergeest te zijn die voor elk leven dat hij redt een ander in ruil neemt. Of zoiets. Je krijgt het ergens na het eerste uur uitgelegd.

Night Swim

Hebben de eer en het genoegen het druipende spook te verwelkomen: de Wallers, de nieuwe bewoners van het vervloekte huis met zwembad. Meneer Waller (Wyatt Russell, zoon van Kurt en Goldie inderdaad) is een voormalige baseballprofessional die aan MS leidt. Mevrouw Waller (Kerry Condon) is een krachtige madam die er alles voor over heeft om haar gezin samen te houden. In dat gezin huppelen ook nog twee tieners rond die er slim genoeg uitzien om te weten dat de meeste woorden in sms-taal nog wel degelijk op een medeklinker eindigen. Een gezin waar je wil voor supporteren dus, en waarvan je hoopt dat ze het kwade op het eind een gefermenteerd poepje laten ruiken.

Regisseur Bryce McGuire kreeg van Blum en Wan het budget om zijn vijfminutenhorror – grosso modo te vergelijken met de proloogscène van deze langspeler – die hij in 2014 viraal liet gaan, uit te breiden tot speelfilmlengte. En die lengte toont dat McGuire en co de klok met de horrorklepel weten hangen en er een eerbiedwaardige ruk weten aan te geven, zij het helaas zonder er verhelderende of vernieuwende klanken uit te krijgen. Misschien hadden ze beter een hondsdolle otter in het water gekieperd. Of een genderfluïde bever.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
05-01-2024 Plaats 2 $ 11.797.155
12-01-2024 Plaats 7 $ 4.638.710
19-01-2024 Plaats 8 $ 2.799.395


Synopsis

Ray Waller is een voormalige Major League-honkbalspeler die door een slopende ziekte vervroegd heeft moeten stoppen. Ray verhuist naar een nieuw huis met zijn bezorgde vrouw Eve, zijn tienerdochter Izzy en zijn jonge zoon Elliot. Ray heeft de hoop weer prof te worden nog niet opgegeven en overtuigt Eve ervan dat het zwembad in de tuin van hun nieuwe huis niet alleen leuk is voor hun kinderen, maar hem ook de kans biedt te werken aan zijn herstel. Maar dan ontketent een duister geheim uit het verleden van het huis een kwaadaardige kracht, die het gezin onontkoombaar mee zal sleuren naar gruwelijke diepten.