Motherless Brooklyn

Zeer goed
Motherless Brooklyn
KT
04/12/2019
2019
langspeelfilm
144 minuten
Drama
Misdaad
Speelfilm
Thriller

Verdeler

Warner Bros

acteur/actrice (17)

Edward NortonEdward Norton → Lionel Essrog
Bruce Willis Bruce Willis → Frank Minna
Alec BaldwinAlec Baldwin → Moses Randolph
Willem DafoeWillem Dafoe → Paul
Bobby Cannavale → Tony Vermonte
Cherry Jones → Gabby Horowitz
Michael Kenneth Williams → Trompettist
Gugu Mbatha-Raw → Laura Rose
Ethan Suplee → Gilbert Coney
Dallas Roberts → Danny Fantl
Josh Pais → William Lieberman
Fisher Stevens → Lou
Radu Spinghel → Grote Man
Peter Lewis → Burgemeester
Robert Wisdom → Billy Rose
Leslie Mann
Robert Ray Wisdom

regisseur (1)

Edward NortonEdward Norton

producent (5)

Edward NortonEdward Norton
Bill Migliore
Michael Bederman
Gigi Pritzker
Rachel Shane

director of photography (1)

Dick Pope

uitvoerend producent (5)

Adrian Alperovich
Sue Kroll
Daniel Nadler
Robert F. Smith
Brian Niranjan Sheth

beeldmonteur (1)

Joe Klotz

productieontwerper (1)

Beth Mickle

kostuumontwerper (1)

Amy Roth

componist (1)

Daniel Pemberton

Hoogdagen voor fans van volwassen (Amerikaans) entertainment zonder volgnummers. “Ford V Ferrari”, “Knives Out”, “The Irishman” … je kan er dit najaar maar je cinefiel voordeel mee doen. Hoort ook netjes in deze rij thuis: Edward Nortons verfilming van “Motherless Brooklyn”, een misdaadroman van Jonathan Lethem uit 1999. Nog eentje van voor de millenniumbuggekte dus. Helaas voor Norton stierf zijn film een te stille dood aan de Amerikaanse kassa’s. Niet alleen jammer omdat Norton heel veel tijd en energie in zijn passieproject stopte, maar ook omdat dit eigenlijk prima entertainment is. Al zal het dus finishen als een van de onterecht genegeerde films van het jaar.

Noir is de troefkleur in een detective die zich iets te openlijk profileert als neefje van Roman Polanski’s “Chinatown”, maar die genoeg eigen kwaliteiten heeft om twee uur en een half boeiend te blijven. New York, de jaren vijftig. De aan het syndroom van Tourette leidende en met een fotografisch geheugen uitgerust zijnde detective Lionel Essrog (met vloekende overgave vertolkt door Norton zelf) komt een schimmige affaire op het spoor nadat zijn werkgever Frank Minna (Bruce Willis) wordt neergeschoten.

Minna was ook degene die Essrog destijds adopteerde door hem uit een weinig koosjer weeshuis te halen, dus Minna’s dood komt dubbel hard aan. Essrog bijt zich in het onderzoek vast en komt zo terecht in een politiek stinkend wespennest waarin ook zijn eigen leven in gevaar komt en waarin hij zowaar ook de geneugten van de zoete liefde nectarvol tot zich mag nemen.

Norton bezat de filmrechten van Lethems roman al van kort na de publicatie. De eerste aankondiging van het project met Norton als producent en acteur kwam er reeds in oktober 1999. Nortons eerste beslissing: de tijdsperiode van het boek aanpassen van de nineties naar de fifties. Kwestie van de noirelementen extra te kunnen benadrukken. Het schrijven van het script nam nogal wat tijd in beslag: de finale versie kwam er uiteindelijk pas in 2012. Producent Toby Emmerich overtuigde Norton vervolgens om de film zelf te regisseren: kwestie van zijn kind niet uit handen te moeten geven. Nochtans had Norton met namen als David Fincher, Bennett Miller en Paul Thomas Anderson een mooi verlanglijstje samengesteld.

Norton houdt zowel als regisseur, acteur en scenarist de plot levendig. En meanderend. Zoals het een goede detectivestroom betaamt. Dat de film hoofdzakelijk zijn heil zoekt in de kracht van de plot en de gedrevenheid van acteurs als Norton, Willis, Alec Baldwin, Willem Dafoe en Gugu Mbatha-Raw om zijn verhaal aan de man en vrouw te brengen, spreekt enkel maar in het voordeel van deze bewust archaïsche yesteryearworp.

Gezien op Film Fest Gent.

 

 

 

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
01-11-2019 Plaats: 9 $ 3.500.454
Totale weekend omzet VS: $ 3.500.454

Synopsis

Motherless Brooklyn volgt Lionel Essrog (Norton), een eenzame privédetective met het syndroom van Tourette, die de moord op zijn mentor en enige vriend Frank Minna (Bruce Willis) wil oplossen. Op basis van slechts enkele aanwijzingen ontrafelt de obsessieve Lionel goed bewaarde geheimen die van grote invloed zijn op de toekomst van de stad. Het mysterie leidt hem van jazzclubs in Harlem, waar de gin rijkelijk vloeit, naar de ruige sloppenwijken van Brooklyn en uiteindelijk naar de luxueuze vertrekken van de machthebbers van New York. Lionel gaat de strijd aan met boeven, corruptie en de gevaarlijkste man van de stad, uit respect voor zijn vriend en om de vrouw te redden die weleens zijn eigen redding zou kunnen zijn.