Mortal Engines (Blu-ray)

Middelmatig
Mortal Engines (Blu-ray)
12 jaar
17/04/2019
BLU-RAY
128 minuten
Actie
Avontuur
DTS Ⓡ
2.39:1

Blu-ray-/DVD-/TV-verdeler

Universal Pictures Benelux

acteur/actrice (8)

Hera Hilmar →  Hester Shaw
Robert Sheehan →  Tom Natsworthy
Hugo Weaving →  Thaddeus Valentine
Jihae →  Anna Fang
Leila George →  Katherine Valentine
Stephen Lang →  Shrike
Ronan Raferty →  Bevis Pod
Patrick Malahide →  Magnus Crome

regisseur (1)

Christian Rivers

producent (5)

Zane Weiner
Amanda Walker
Deborah Forte
Fran Walsh
Peter Jackson

director of photography (1)

Simon Raby

uitvoerend producent (2)

Ken Kamins
Philippa Boyens

scenarist (3)

Peter Jackson
Fran Walsh
Philippa Boyens

beeldmonteur (1)

Jonno Woodford-Robinson

productieontwerper (1)

Dan Hennah

kostuumontwerper (1)

Bob Buck
Mortal Engines

‘Peter Jackson Does Star Wars’. Of toch iets dat er sterk op lijkt. Weinigen die hadden gedacht dat deze pitchcombinatie zou leiden tot wat de grootste commerciële flop van het jaar 2018 zou worden. Met een budget van 150 miljoen maar 16 miljoen terugwinnen aan de Amerikaanse kassa’s: een sequel zien we niet snel verschijnen. Zelfs wereldwijd kwam de film niet uit de kosten. In een oververzadigde markt vallen nu eenmaal spaanders, en deze “Mortal Engines” verdween welhaast in het niets tussen de stortvloed aan CGI-films met naambekendheid. Revanche op de thuisbiosmarkt? Het kan. Want slecht is “Mortal Engines” eigenlijk niet. 

De gelijkenissen tussen George Lucas’ hersenspinsels uit het popcultuurmeesterwerk uit 1977 en de karakters en plotlijnen uit deze “Mortal Engines” zijn immers te frappant en te talrijk om ze zo maar als toeval te beschouwen. Al is dat niet alleen Jacksons fout/verdienste: het bronmateriaal is immers het gelijknamige boek van Philip Reeve, die hiermee in 2001 een postapocalyptisch kwartet opstartte. En dat intussen reeds is opgevolgd door een prequelreeks. Indien de verfilming een succes was geworden, waren we dus nog niet aan het eind van de “Mortal Engines”-cinema-patatten. “Mortal Engines” stond reeds een tijdje op Jacksons to do-lijst. In 2009 al werd geopperd dat het zijn volgende project zou worden. Uiteindelijk besloot Jackson zich tevreden te stellen met een job als coproducent en coscenarist, en schreef hij het verhaal uit met zijn vaste scenaristen Fran Walsh (eveneens zijn echtgenote) en Philippa Boyens.

Mortal Engines

Echt op zoek gaan naar een regisseur moest hij niet doen: hij schonk het project aan debutant Christian Rivers. Geen onbekende voor Jackson, daar Rivers bij al zijn projecten was betrokken sinds “Braindead”. De pas van de middelbare school komende Rivers mocht die film toen storyboarden, en is sindsdien opgeklommen naar visuele effecten-medewerker en second unit regisseur op de sets van Jackson. Kort gezegd: overdonderende actietaferelen zijn Rivers niet vreemd, en dat zie je ook aan het resultaat.

Ergens in de toekomst. De wereld is officieel verwoest na een paar aanvallen met quantumbommen en de overlevenden bewegen zich allemaal voort in rijdende steden. Londen bestaat dus nog wel, maar het is een gigantische bulldozertankmastodont waarop zelfs het British Museum en St-Paul’s Cathedral een onderkomen hebben gevonden. Om in het onderhoud te voorzien maakt Londen jacht op kleinere rijdende steden die worden opgeslokt en ontmanteld. Ergens achter een muur ligt nog een vaste wereld, en het is op die wereld dat snoodaard Thaddeus Valentine (Hugo Weaving) zijn veroveringszinnen heeft gezet. De Han Solo/Luke Skywalker en Princess Leia van dienst om deze eigentijdse Darth Vader te dwarsbomen: de in oude geschiedenis geïnteresseerde vrijbuiter in wording Tom Natsworthy (Robert Sheehan) en de wraakengel Hester Shaw (de IJslandse Hera Hilmar) wiens moeder door Valentine is vermoord. En die zonder het zelf te beseffen de plannen in handen heeft om Valentines plannen met de Death Star … excuus, de stad Londen te dwarsbomen.

Mortal Engines

Visueel valt er weinig aan te merken op “Mortal Engines”. De scènes met de rijdende steden zien er bij tijd en wijlen fantastisch uit, maar tegen het eind gaat de rek er wat uit. De rebellenhaven is een doorslagje uit andere CGI-parken en onherroepelijk komt het besef dat je dit eigenlijk al grotendeels/allemaal eerder hebt gezien … Natsworthy die met zijn schip de buik van Londen binnenvliegt: dat is dus Luke Skywalker in zijn X-wing natuurlijk. Is dat erg? Ja en neen. Langs de ene kant blijft “Mortal Engines” wat onder de radar omdat het uit een bekend vaatje tapt. Langs de andere kant zorgt het toch voor opwindend vertier in een film die zonder ‘wat voorafging’-verwachtingen zijn deel van de blockbusterkoek komt opeisen. Voor het grootste deel blijft “Mortal Engines” wel degelijk okay’e spektakelcinema. Alleen was een beetje meer originaliteit wenselijk geweest om het een eigen smoel te geven. Wel positief: de vertolkingen van relatieve nieuwkomers Hilmer en Sheehan die zonder echt te vonken toch sympathie weten op te wekken. En de duim mag trouwens ook omhoog voor de subtiele manier waarop Tom Holkenborg in zijn overdadige score een paar keer net niet John Williams imiteert.

Als je wil weten hoe de overdadige wereld van “Mortal Engines” tot stand kwam, dan surf je best even door de extra’s. Vooral de reeks onder de noemer “Welcome To London” biedt interessante weetjes over het productieontwerp en het logistieke geheel. Het minst interessant zijn de karakterseries: een beetje overbodig om nog eens kennis te maken met personages in wiens gezelschap je net twee uur en tien minuten hebt vertoefd. Wie nog meer finesses wil, kan zijn uur te luisteren leggen bij het audiocommentaar van regisseur Christian Rivers.

Alex De Rouck

Extra's

 • Audiocommentaar van regisseur Christian Rivers, Character Series: Hester Shaw (4’41”)
 • Character Series: Tom Natsworthy (4’13”)
 • Character Series: Anna Fang (4’26”)
 • Character Series: Thaddeus Valentine (3’29”)
 • Character Series: Shrike (4‘53”)
 • Welcome To London: Building The Beast (5’08”)
 • Welcome To London: Levels Of London (5’19”)
 • Welcome To London: The Smallest Details (4’20”)
 • Welcome To London: London Museum (5’19”)
 • Welcome To London: Medusa And Saint Paul’s (6’11”)
 • End Of The Ancients (3’13”), In The Air (4’52”)
 • Film New Zealand (3’52”)

Zie ook...