Mission Impossible - Fallout (Blu-Ray)

Bijna zeer goed
Mission Impossible - Fallout (Blu-Ray)
12 jaar
Angst
Geweld
Grof taalgebruik
05/12/2018
BLU-RAY
147 minuten
Actie
Thriller
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
16:09

Blu-ray-/DVD verdeler

Universal Pictures Benelux

acteur/actrice (12)

Tom Cruise Tom Cruise →  Ethan Hunt
Ving RhamesVing Rhames →  Luther Stickell
Alec BaldwinAlec Baldwin →  Alan Hunley
Angela Bassett Angela Bassett →  Erica Sloan
Rebecca Ferguson →  Ilsa Faust
Simon Pegg →  Benjamin 'Benji' Dunn
Henry Cavill →  August Walker
Sean Harris →  Solomon Lane
Michelle Monaghan →  Julia Meade-Hunt
Vanessa Kirby →  'White Widow'
Frederick Schmidt →  Zola
Alix Benezech →  Franse Politieman

regisseur (1)

Christopher McQuarrie

producent (7)

Christopher McQuarrie
J.J. Abrams
David Ellison
Dana Goldberg
Bryan Burk
Don Granger
Mission Impossible - Fallout

Tom Cruise mag af en toe dan wel al eens een verkeerd project uitkiezen of het tegelijkertijd iets te veilig spelen door in te zetten op beproefde concepten, feit is en blijft dat hij nog steeds een van de grootste sterren in Hollywood is. Een groot deel van zijn ‘staying power’ heeft hij ongetwijfeld te danken aan de door hem meegeproduceerde en gemonitorde “Mission: Impossible”-franchise. Wat in 1996 startte als een losstaande herbewerking van een klassieke televisiereeks uit de jaren zestig, groeide gestaag uit tot een van de meest lucratieve actiefranchises ooit. Als Cruise vlak voor zijn pensioen de fakkel aan een andere acteur doorgeeft, krijgen we misschien zelfs een doorstart à la James Bond.

Met een speelduur van meer dan twee uur twintig minuten en de her en der neergeschreven consensus dat “Fallout” de beste actiefilm is sinds George Millers turbospektakel “Mad Max: Fury Road” waren de verwachtingen voor de zesde film uit de “Mission: Impossible”-franchise op zijn minst hooggespannen te noemen. Zeker omdat de kwaliteit van de voorgaande sequels steevast in stijgende lijn ging. En nog zekerder omdat regisseur Christopher McQuarrie na “Rogue Nation” aan boord bleef en het script naadloos laat aansluiten bij dat vorige deel. Werden de verwachtingen ingelost? Yep. De koopwaar – stunts, actie en nekvelgegrijp – is immers elke stuiver en daalder waard.

Mission Impossible - Fallout

Al hoef je geen raketwetenschap te verwachten. Het script is het minst interessante aspect van de film. Het IMF maakt opnieuw jacht op clandestiene wapenhandelaren en kernkoppen, en wordt daarbij andermaal gedwarsboomd door een mol. Nieuw is het niet meer. De adrenalineshots ogen ook genoegzaam bekend: een scherpesnee-setpiece in een nachtclub (omdat het niet altijd in een opera of op een galadiner kan zijn), alweer een auto- en motorachtervolging en waar Cruise de vorige keer nog aan een vliegtuig bengelde, test hij ditmaal de zwaartekracht van zijn schoenen aan een helikopter. Verander nooit een winnende formule: een waarheid als een koe die op veel franchises van toepassing is natuurlijk. Toch heeft de plot alsnog substantie omdat die opnieuw Solomon Lane als slechterik opvoert, en de strijd tussen IMF en het Syndicaat een versnelling hoger laat schakelen.

Niet alles werkt: een schimmige schietpartij in het donker ergens in het midden is een vrij banale overgang tussen de A- en de B-kant, de dood van een bijrolspeler voelt goedkoop en overbodig aan en ook het terugbrengen van Michelle Monaghan als Ethan Hunts echtgenote werkt maar half, al is het maar omdat de menselijkheid van Hunt daardoor iets teveel richting sentiment wordt gestuurd.

Laat die voetnootkritiek echter geen schaduw werpen op de essentie. “Mission: Impossible – Fallout” is wel degelijk een testosterondijk van een film. De actiescènes en de stunts zijn zoveel mogelijk op ware grootte in echte decors en bestaande landschappen met echte voertuigen en stuntmannen gedraaid, en CGI is tot een minimum beperkt. Naar goede gewoonte voerde Tom Cruise alweer het overgrote deel van zijn stunts zelf uit, en bij het tussen twee gebouwen door springen brak hij zelfs zijn enkel – waardoor de productie enkele weken stil kwam te leggen. McQuarries aanpak heeft Cruise en de zijnen (een alweer viriele Rebecca Ferguson, geflankeerd door ouwe getrouwen Simon Pegg en Ving Rhames) alle ruimte om te manoeuvreren in potige sequenties met als absoluut hoogtepunt de meest spectaculair in beeld gebrachte van de pot gerukte helikopterachtervolging ooit.

Mission Impossible - Fallout

Ook het vermelden waard: het stevige acteerwerk van Henry Cavill als schimmig CIA-klootzakje. Een meer dan waardige tegenstander voor Cruise, en Cavill bewijst hier a) geen Brandon Routh te zijn en b) beter te acteren buiten dan binnen het DC-universum (zie ook “The Man From U.N.C.L.E.”).

Niet alle, maar toch veel details van de productie zijn te bekijken en te luisteren in een omvangrijke sectie extra’s. Maar liefst drie audiocommentaren staan te wachten voor wie heel veel tijd heeft om de film ettelijke malen opnieuw te bekijken. En dan is er ook nog een geïsoleerde soundtrackversie: je kan de film opnieuw bekijken, maar dan volledig zonder dialogen of geluidseffecten. Enkel maar met de soundtrack dus.

Na een handvol kleinere extra’s (trailer, storyboards, verwijderde scènes) is de echte hoofdbrok de docu ‘Behind The Fallout’ die in elf hapklare brokken laat zien waarom de franchise voor Cruise zo belangrijk is (promopraat) en hoe een paar van de meest memorabele scènes in beeld werden gebracht. Er komt meer kijken bij een filmpje maken dan je denkt. De twee schijfjes in deze uiterste verzorgde Blu-ray uitgave zijn daar een levend bewijs van.

Alex De Rouck

Extra's

 • Commentaartrack van Christopher McQuarrie en Tom Cruise
 • Commentaartrack van Christopher McQuarrie en monteur Eddie Hamilton
 • Commentaartrack van componist Lorne Balfe
 • Geïsoleerde soundtrackversie
 • Behind The Fallout: Light The Fuse (11’10”)
 • Behind The Fallout: Top Of The World (10’48”)
 • Behind The Fallout: Deleted Scene Breakdown (3’44”)
 • Behind The Fallout: Rendezvous in Paris (7’21”)
 • Behind The Fallout: The Fall (5’57”)
 • Behind The Fallout: The Hunt Is On (11’08”)
 • Behind The Fallout: Cliffside Clash (4’02”)
 • Deleted Scenes Montage (3’41”)
 • Foot Chase Musical Breakdown (4’50”)
 • The Ultimate Mission (2’51”)
 • Trailer (2’33”)
 • Storyboards