Memory

Gewoon
Memory
mogelijk schadelijk tot 16 jaar
geweld
angst
27/04/2022
2022
langspeelfilm
113 minuten
actie
thriller

verdeler

The Searchers The Searchers

acteur/actrice (6)

Liam Neeson Liam Neeson → Alex Lewis
Guy Pearce Guy Pearce → Vincent Serra
Monica Bellucci Monica Bellucci → Davana Sealman
Taj Atwal
Ray Fearon
Harold Torres

regisseur (1)

Martin Campbell

producent (5)

Cathy Schulman
Moshe Diamant
Rupert Maconick
Michael Heimler
Arthur Sarkissian

director of photography (1)

David Tattersall

uitvoerend producent (10)

Peter Bouckaert Peter Bouckaert
Robert Simonds Robert Simonds
Teddy Schwarzman
Ben Stillman
Rudy Durand
Tom Ortenberg
James Masciello
Matthew Sidari
Adam Fogelson
John Friedberg

scenarist (1)

Dario Scardapane

beeldmonteur (1)

Jo Francis

productieontwerper (1)

Wolf Kroeger

kostuumontwerper (1)

Irina Kotcheva

componist (1)

Rupert Parkes
Memory

Hocus … woke-us … pas … en we wouden dat Jo De Meyere plots Monica Bellucchi was. Biebediebabbe … boe … gebeurd. Maar sorry Monica, Jo acteert beter dan jij. Sla er De Zaak Alzheimer nog maar eens op na. Niet alleen De Meyere wint trouwens met vlag en wimpel, ook in zijn geheel moet de remake Memory het afleggen tegen Erik Van Looys origineel uit 2003.

Wat het alleen maar jammer maakt dat de plannen van Brian De Palma om iets wezenlijks te doen met de remakerechten destijds niet materialiseerden. Nochtans draaide de geruchtenmolen in de vakbladen ergens in 2014 overuren om De Palma aan Al Pacino te koppelen voor het toendertijd getitelde Retribution. Dat de remakerechten uiteindelijk over-eind bleven en niet in een door houtwormen geannexeerde schuif verdwenen heeft veel te maken met de sterkte van het script en van Jef Geeraerts bronroman uit 1985. Jawel, dit is pure en onvervalste jarentachtigmaterie zowaar.

Memory

En de sleutel daarvan is zeker veramerikaansbaar: een huurmoordenaar die aan een (beginnend) stadium van Alzheimer leidt weigert om een afgesloten contract te eerbiedigen als hij een kind moet vermoorden. Waarop zijn opdrachtgevers zich tegen hem keren terwijl hij op zijn beurt een vendetta begint tegen zijn machtige, rijke en politieke invloed-hebbende vijanden. En hij daarbij een onofficieel verbond sluit met een agent die jacht maakt op een bende pedofielen en wiens zaak verstrengeld is met die van hem. En dan hadden de Amerikanen nog niet eens een obligate autoachtervolging nodig om de boel draaiend te houden.

Memory

Sommige stukken zijn bijna ad verbatim overgenomen uit het script van Van Looy en Carl Joossens, maar uiteraard zijn er ook nieuwe verhaallijnen en -draden toegevoegd. Maar niet allemaal ten goede: de uiteindelijke ontknoping bijvoorbeeld ontlokt eerder een langgerokken geeuw dan een naar ademende happende punch. Wel geslaagd: de geografische verschuiving van la petite Flamande tot ergens tussen de Kreeftskeerkring en de evenaar aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. En ook Liam Neeson (als huurmoordenaar Ledda/Lewis) en Guy Pearce (als speurder Vincke/Serra) weten weg met hun rol. De rest van de cast is het sop van de kool niet echt waard. En eigenlijk geldt dat ook wat voor deze volledige remake. De verhaalscharnieren draaien, maar de verbindende hengsels klinken vaak te weinig gesmeerd. Waardoor zelfs de verstandhouding tussen Neeson en Pearce uiteindelijk ook meer getelefoneerd lijkt dan echt doorleefd.

Hoe Memory zou overkomen annex scoren zonder voorkennis van De Zaak Alzheimer is uiteraard een vraag die geen afdoend antwoord krijgt. Maar de kans dat dit als losse en nieuwe film gensters zou slaan lijkt klein. Daarvoor last regisseur Martin Campbell het allemaal wat te los aan elkaar: de vuist die nodig was om een strakke of verrassende thriller af te leveren is helaas niet gebald genoeg om indruk te maken. Naar meer verfilmingen van romans van Jeff Gerards zal Memory over de grote plas niet leiden in elk geval. En mocht dat wel zo zijn … .

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
29-04-2022 Plaats 8 $ 3.100.000
06-05-2022 Plaats 9 $ 1.385.522

Synopsis

Wanneer huurmoordenaar Alex een opdracht weigert, draaien de rollen om en wordt hij zelf het doelwit. In een spannende race tegen de klok probeert hij zijn belagers op te sporen, voordat zij of FBI agent Vincent Serra hem eerst vinden. Intussen laat zijn geheugen hem echter steeds meer in de steek, waardoor hij niet meer kan vertrouwen op zijn eigen acties.