The Mauritanian

Goed
The Mauritanian
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
14/07/2021
2021
langspeelfilm
129 minuten
drama
speelfilm

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (8)

Jodie Foster Jodie Foster → Nancy Hollander
Benedict Cumberbatch → Luitenant-Kolonel Stuart Couch
Shailene Woodley → Teri Duncan
Tahar Rahim → Mohamedou Ould Slahi
Zachary Levi → Neil Buckland
Saamer Usmani → Arjun
Langley Kirkwood → Sergeant Sands
Corey Johnson → Bill Seidel

regisseur (1)

Kevin Macdonald

producent (10)

Michael Bronner
Benedict Cumberbatch
Lloyd Levin
Mark Holder
Leah Clarke
Christine Holder
Beatriz Levin
Branwen Prestwood-Smith
Adam Ackland
Michael Bronner

director of photography (1)

Alwin Küchler

uitvoerend producent (14)

Micah Green
Daniel Steinman
Dan Friedkin
Michael Bloom
Maria Zuckerman
Ryan Heller
Zak Kilberg
Russell Smith
Robert Halmi
Jim Reeve
Rose Garnett
Robert Simonds
Adam Fogelson
John Friedberg

scenarist (3)

M. B. Traven
Rory Haines
Sohrab Noshirvani

beeldmonteur (1)

Justine Wright

productieontwerper (1)

Michael Carlin

kostuumontwerper (1)

Alexandra Byrne

componist (1)

Tom Hodge
The Mauritanian

Een film is niet altijd zoals een doos chocolaatjes. Soms is het ook gewoon een doorzichtig glas water en weet je wel vooraf wat je gaat krijgen. Zoals bij The Mauritanian bijvoorbeeld.

Gebaseerd op ware feiten vertelt deze film het verhaal van de Mauritaniër Mohamedou Ould Slahi die zonder enige vorm van officiële aanklacht veertien jaar en twee maanden onschuldig zat opgesloten - het overgrote deel van de tijd in Guantanamo Bay - op verdenking van terrorisme na de aanslagen op nine eleven. En niet zomaar terrorisme, hij werd zelfs aanzien als een van de initiatiefnemers van de aanslagen. Dus ja, dan weet je grotendeels wat je gaat te zien krijgen: niet zo menslievende militairen die hun hand niet omdraaien voor een paar rondjes mensonterend martelen, ijverige advocaten en mensenrechtenactivisten die proberen om het deksel van onwelriekende potjes te krijgen en ander godgeklaagd onrecht proberen aan te kaarten. En op het eind echte archiefbeelden om de cirkel rond te maken.

The Mauritanian

Toch maar thuis blijven dan? Hoeft niet, want het is niet omdat je vooraf weet wat je gaat te zien krijgen dat het daarom slecht/minder goed is. Want ‘voorspelbaar’ of niet, voor films die er een edele sport van maken om onrecht aan te klagen zal er (hopelijk) altijd een plaats in de bioscoop zijn. En dan is het extra mooi als de regisseur van dienst - Kevin Macdonald in dit geval – een balans vindt tussen inhoudelijk hameren en filmisch begeesteren. Dat Macdonald - die bijna evenveel documentaires als speelfilms op zijn conto heeft staan - weet hoe hamerend te begeesteren maakt van The Mauritanian interessante cinema. Zij het niet zonder valkuilen: Macdonald windt geen doekjes om de sympathie die hij voor Slahi voelt, sommige gebeurtenissen worden niet altijd even sterk geduid, de personages zijn meer als stereotypes -‘de advocaat, het advocatenhulpje, de aanklager - te omschrijven dan als uitgewerkte personages en manipulatie loert altijd wel ergens om het hoekje. Er zijn zeker momenten aan te duiden waarop Macdonald het moeilijk heeft om het grijze, zwarte en witte van elkaar te scheiden, maar zijn film blijft voor het overgrote deel netjes overeind terwijl hij het blauw-drukboekje van de warefeitencinema volgt. En daar hoort ook het condenseren van feiten bij, al is het maar om alles binnen het tijdsframe van een speelfilm verteld te krijgen.

De inspirerende cast is een deel van de filmische lijm: het is Jodie Foster die marketinggewijs het meest wordt uitgespeeld met haar vertolking van advocate Nancy Hollander, al is het echte acteerhart van de film Tahar Rahim in de rol van Slahi. Het is dan ook zijn verhaal, zijn getuigenis en zijn leven dat op het voorplan staat. En Rahim - bezig aan een boerenjaar nadat hij eerder al zijn gemene zijde liet zien in de BBC/Netflix-reeks The Serpent - portretteert met een sterke vertolking niet alleen Slahi, maar zowat elke gevangene die door de CIA werd gemarteld op Guantanamo Bay in de nasleep van de aanslagen in november 2001. En dat zijn er volgens de eindgeneriek nogal wat: bijna achthonderd, en slechts vijf ervan werden daadwerkelijk schuldig bevonden.

The Mauritanian

Wil je zien hoe dun de lijn is tussen wet en gerechtigheid? The Mauritanian is jouw film. Wil je zowel de Bushadministratie als die van Obama een krassende veeg uit de pan zien krijgen? The Mauritanian is jouw film. Wil je je wenkbrauwen fronsen bij het heel nadrukkelijke Amerikaanse accent van Benedict Cumberbatch als aanvankelijke aanklager in de Slahi-zaak? The Mauritanian wacht op jou met genoeg verontwaardiging om je twee uur en tien minuten met de neus op niet zo fijne wereldfeiten te drukken.

The Mauritanian doet precies wat het moet doen: niet meer, niet minder. Maar soms is precies net goed genoeg. Zoals een glas helder en doorzichtig water. Gloek gloek gloek en schol.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
19-02-2021 Plaats 10 $ 137.072

Synopsis

The Mauritanian vertelt het waargebeurde verhaal van Mohamedou Ould Slahi (Tahar Rahim) die door de Amerikaanse regering werd opgepakt voor de aanslagen op 9/11 en zonder enige vorm van rechtspraak gevangen werd gezet in Guantanamo Bay. Net wanneer hij alle hoop dreigt te verliezen, vindt hij bondgenoten in de idealistische advocaat Nancy Hollander (Jodie Foster) en haar assistent Teri Duncan (Shailene Woodley). Samen worden ze geconfronteerd met talloze obstakels in een wanhopige zoektocht naar gerechtigheid. Ze worden tegengewerkt door militair aanklager Stuart Couch (Benedict Cumberbatch), maar hun controversiële pleidooi en het bewijsmateriaal, onthullen uiteindelijk een schokkende samenzwering die tot diep in het Amerikaanse rechtssysteem doordringt.