A Map of The World (DVD)

Goed
A Map of The World (DVD)
27/11/2003
2000
dvd
126 minuten
drama
16:09

acteur/actrice (6)

Sigourney Weaver Sigourney Weaver →  Alice Goodwin
Chloë Sevigny Chloë Sevigny
David Strathairn David Strathairn
Arliss Howard
Ron Lea

regisseur (1)

Scott Eliott


Alice en Howard leven op een boerderij in een klein dorpje. Howard zorgt voor de dagdagelijkse bezigheden die een boer met heel wat land en een veestapel heeft, Alice werkt als schoolverpleegster en neemt bij haar thuiskomst ook nog de huishoudelijke taken voor haar rekening. Met een probleemkind als Emma is zoiets geen pretje. Het opstandige kind uit haar ongenoegen door bijvoorbeeld haar eten op de grond uit te kippen en schreeuwt wanneer het haar uitkomt haar moeder toe te dat ze haar écht wel haat. Doordat de farm vrij afgelegen ligt, heeft de familie met weinig mensen contact, enkel Theresa, haar man en hun twee kinderen zijn goed bevriend met hen. Hun kinderen hebben ongeveer dezelfde leeftijd en Alice en Theresa begrijpen elkaar heel goed en kunnen bijzonder goed met elkaar opschieten. Het is dan ook normaal dat de een eens op de kinderen van de ander past. Zoals op die bewuste zonnige namiddag wanneer Theresa's twee kinderen langskomen voor een zwempartijtje. Wat een gewone namiddag had moeten worden, mondt uit in een drama wanneer Alice Lizzy even uit het oog verliest en het kind even later terugvindt in hun vijver. Het kind ontsnapt ternauwernood aan de verdrinkingsdood maar geraakt in een soort coma waarbij de dokters enkel kwijt willen dat men nog niet weet in hoeverre de hersenen functioneren en dat de eerstkomende uren cruciaal zijn...

De wereld van Alice stort in elkaar. Ze voelt zich schuldig aan het ongeluk en durft Theresa nauwelijks nog onder ogen komen. Het leven thuis was al vrij zwaar en daar komt nu nog het onwaarschijnlijke drama bij... Ook op haar werk kan Alice nauwelijks nog functioneren. Een aantal van de schoolkinderen maakte het haar vroeger ook al bijzonder moeilijk waardoor haar fragiele toestand haar nog een stuk kwetsbaarder maakt en uiteindelijk tot een depressie leidt.

A map of the world is dank zij Paradiso jaren na zijn Amerikaanse bioscoop-release uiteindelijk dan toch nog op DVD verschenen. De vermelding van USA Home Entertainment op de achterkant van het dvd-doosje zal hier wel de belangrijkste verklaring voor zijn. Mocht een major dit uitgebracht hebben in de States in plaats van First Look, dan kreeg de vertegenwoordiger ervan in Belgi? allicht de verplichting hem hier in de zalen te brengen, los van het feit of het nu al dan niet een goede film was (ook hiervan zijn er verschillende voorbeelden). En A Map of The World is een goede film die in elk geval beter verdiende dan dit uitgestelde straight to video scenario want we kunnen onmiddelijk een lijstje van tientallen films op een velletje papier zetten die het afgelopen jaar de Belgische bioscoop haalden en ver, soms heel ver onder het niveau van deze film van Scott Elliott blijven.

Het is noch voor Weaver, noch voor Moore hun beste film ooit maar de manier waarop zij de vrouwelijke hoofdrollen vertolken maakt dat van een bestaand risico voor elke kinderoppassende ouder een sterk drama gemaakt werd. Het klopt dat de tweede dramatische dreun die Alice te verwerken krijgt in de film eerder onwaarschijnlijk lijkt maar dit opent dan weer wat perspectieven naar scenario en verdere uitwerking van de film toe. Naar het einde van deze aangrijpende film toe leek het er even op dat alle verzamelde Filmfreak sterren te grabbel zouden gegooid worden op het ogenblik dat Alice zich luidop de vraag selt of het niet beter zou zijn de jury of het publiek bij Oprah over haar lot te laten belissen. Het bleek gelukkig slechts een idiote, vergezochte losse hersenflodder te zijn.

Naast de trailer van de film staat als extra ook een korte 'Featurette' op de koop-DVD. Scènes uit de film worden afgewisseld met commentaar van Moore, Weaver, Strathairn en de regisseur en er zijn ook wat korte shots 'behind the scenes' te zien.

Koenraad Adams
Extra informatie


Extra's

  • Featurette (13' 29)
  • Trailer (2' 02)
  • Scene selection