Man on Fire (DVD)

Goed
Man on Fire (DVD)
2004
16/02/2005
dvd
140 minuten
actie
2.40

acteur/actrice (12)

Dakota Fanning Dakota Fanning → Pita Ramos
Christopher Walken Christopher Walken → Rayburn
Giancarlo Giannini Giancarlo Giannini → Manzano
Mickey Rourke Mickey Rourke → Jordan
Marc Anthony → Samuel Ramos
Rhada Mitchell → Lisa Ramos
Rachel Ticotin → Mariana
Jesus Ochoa → Fuentes
Angelina Peláez → zuster Anna
Gustavo Sanchez Parra → Daniel Sanchez
Gero Camilo → Aurelio Sanchez

regisseur (1)

producent (3)

Arnon Milchan Arnon Milchan
Lucas Foster

director of photography (1)

Paul Cameron

uitvoerend producent (2)

Lance Hool
James W. Skotchdopole

scenarist (1)

Brian Helgeland

beeldmonteur (1)

Christian Wagner

productieontwerper (2)

Benjamin Fernandez
Chris Seagers

kostuumontwerper (1)

Louise Frogley

Creasy is een ex-soldaat met heel wat gevechtservaring. Nu hij niet meer actief is op het vlak van combat blijft hij toch zijn verleden met zich meedragen. Een ander nadeel is dat hij niet meer zo scherp is als in zijn topdagen als militair. Het heeft voor een stuk te maken met zijn alcoholprobleem. Wanneer de wijn is in de man is niet alleen de wijsheid in de kan maar zijn ook de reflexen niet meer zoals anders. En het is nochtans belangrijk als bodyguard om altijd heel snel te kunnen reageren in crisissituaties.

Creasy liet zich door zijn vriend Rayburn overhalen om een job aan te nemen als bodyguard in Mexico. Hij moet instaan voor de bescherming van Pita, een meisje met rijke ouders die niet willen dat hun dochter op een dag wordt ontvoerd. Mexico staat heel hoog genoteerd als het op ontvoeringen van kinderen aankomt. Het c.v. van Creasy spreekt tot de verbeelding, zijn vraagprijs is laag. Waar het addertje onder het gras dan wel zit ? Creasy drinkt zegt hij, in die (beperkte) mate dat men toch voor hem kiest als beschermer van hun dochtertje. En dan loopt het fout. Pita wordt ontvoerd en Creasy raakt zwaargewond. Al snel wordt duidelijk dat dit allemaal heel goed georganiseerd is en gepland werd. Van de kant van de autoriteiten moet men niet veel steun of hulp verwachten want de meesten zijn zo corrupt als het maar kan. Maar met de hulp van een integere politieman en een strijdlustige journaliste wil Creasy toch terugslaan...

We zagen Man on fire voor het eerst op het International Filmfestival van Gent editie 2004. Niettegenstaande wij openstaan voor alle filmgenres en ons zeker niet beperken tot films van de grote distributeurs was het deze (commerciële) film die wij als beste film bekroonden van het Filmfestival (alhoewel het heel nipt werd met nummer 2, Before Sunset). En film van de maand werd natuurlijk ! Onze overtuiging na het herbekijken is er niet door veranderd. Denzel Washington zet hier gewoon een indrukwekkende vertolking neer van de genadeloze, wraakzuchtige killer - een soort Punisher als het ware. Het is wel opvallend hoeveel screen time Tony Scott uittrekt voor de aanloop. Het uitbouwen van de relatie tussen Dakota Fanning en haar nieuwe beschermengel, de moeilijkheden en twijfels die Washington ondervindt in zijn nieuwe job, het is veel langer dan bij een doorsnee actieprent of je bij een film van Scott zou verwachten. Eens het eerste schot dan gevallen is en Washington na een kort ziekbed eens orde op zaken wil stellen krijg je één van de beste films van vorig jaar gepresenteerd met een afwijkend maar geslaagd camerawerk. Man on Fire is een harde, rauwe, brutale film. Eén van de beste van 2004.

De extra's zijn ondermaats. John Polson die in één zinnetje zijn film Hide and Seek voorstelt, gevolgd door een trailer. Men durft het zelfs aan dit een 'Inside look' te noemen. Beschamend.

Koenraad Adams

Extra

  • Inside Look