The Lizzie McGuire Movie

Slecht
The Lizzie McGuire Movie
03/09/2003
2003
langspeelfilm
93 minuten
komedie

verdeler

Buena Vista

acteur/actrice (10)

Hilary Duff →  Lizzie/Isabella
Adam Lamberg →  Gordo
Hallie Todd →  Jo
Robert Carradine →  Sam
Jake Thomas →  Matt
Ashlie Brillault →  Kate
Clayton Snyder →  Ethan
Alex Borstein →  Miss Ungermeyer
Yani Gellman →  Paolo
Brendan Kelly →  Sergei

regisseur (1)

Jim Fall

producent (1)

Stan Rogow
The Lizzie McGuire Movie

Lizzie McGuire gaat op schoolreis, naar Italië dan nog wel, het land van de spaghetti, de pizza's maar ook van Paolo en Isabella, een razend populair pop-duo. Tijdens een wandeling door de Italiaanse hoofdstad wordt Lizzie aangesproken door Paolo die zegt dat ze als twee druppels water op zijn vriendin lijkt. Die is al een tijdje verdwenen volgens Paolo, dus zou Lizzy een goeie vervangster kunnen zijn voor haar want binnenkort moeten de twee een aantal awards uitreiken en zelfs een nummer brengen op de bewuste show-avond. Alleen kan Lizzie niet zingen, maar de microfoon staat toch af, er wordt dus enkel playback gezongen dus dat kan allemaal best wel meevallen. Ze moet enkel nog de gepaste kleren aantrekken zodat ze de uitstraling van een popster krijgt. Lizzie moet natuurlijk op hulp rekenen van iemand uit haar klas want de bazige schooljuffrouw Ungermeyer ligt op de loer om alle studenten netjes tussen de lijntjes te laten lopen. Het is immers een vakantie waarin de cultuur van Italilë/Rome op de eerste plaats staat en geen ruimte is voor veel amusement of verliefdheid. Maar dan komt Isabella plots terug, nét voor de belangrijke avond voor Lizzie is aangebroken. Ze wordt op het laatste moment voor ze de bühne op moet voor een belangrijke keuze gesteld terwijl haar ouders en haar broer ook al zijn overgevlogen uit Amerika en in de zaal uitkijken naar haar verschijning.

The Lizzie McGuire Movie

Met uitzondering misschien van de eigenaars van een satelliet-ontvanger is dit de eerste keer dat Vlaanderen kennismaakt met Lizzie McGuire. Hilary Duff is in de tv-serie met de titel Lizzie McGuire al sinds januari 2001 dagelijks te zien op 'Disney Channel' (19:30) en op het Amerikaanse ABC tv-kabelstation (10:00). De formule werd voor deze eerste langspeelfilm niet aangepast. Af en toe komt de animatie-uitvoering van Lizzie even tussen om de gedachten van de tiener te visualiseren, best wel leuk eigenlijk. Het geheel kan trouwens makkelijk gekoppeld worden aan de serie want de meeste rollen (vader, moeder, vriend van Lizzie) worden door dezelfde mensen vertolkt als in de serie. Miss Ungermeyer en Paolo (Yani Gellman, overigens geen Italiaan !) zijn twee nieuwe rollen die werden toegevoegd. Regisseur Jim Fall is ervan overtuigd dat de film het succes van de serie zal halen omdat het Lizzie-publiek best wel geïnteresseerd is om te zien hoe Lizzie van het ene schoolniveau naar het ander gaat (van middelbaar naar hogeschool/Universiteit). Ondertussen heeft men de marketing- en merchandising machine ook al een tijdje in gang gezet. Allerhande spulletjes rond Lizzie zijn verkrijgbaar (in de States, hier allicht nog niet) en er werden al acht boeken gepubliceerd met Lizzie in de spotlight.

The Lizzie McGuire Movie

De in september 1987 geboren Hilary Duff is geen nieuwkomer als het op acteren aankomt. Ze was pas zes jaar oud toen ze al op de planken stond voor het stuk The nutcracker van Ballet-Met Columbus. Toen ze meewerkte aan een reclame-spotje had ze de smaak pas echt te pakken en al gauw volgde tv- en langspeelfilm-werk. Nu lijkt ze met deze prent dus pas echt goed door te breken. Ze was ook al te zien aan de zijde van Frankie Muniz in Agent Cody Banks en heeft een rol in de Fox-prent Cheaper by the dozen met Steve Martin en Bonnie Hunt. Komedies liggen haar wel want in de Cinderella story speelt ze een studente in Californië die van lompe schoolganger uitgroeit tot het populairste meisje van de ganse school (hey, da's ook iets nieuws !). Als je dan ook nog eens zelf een liedje gaat zingen en dan hebben we het terug over de Lizzie-film (haar debuut-single I can't wait staat op de soundtrack die in Amerika meerdere weken in de Soundrack Top 10 stond) doe je de tiener-hartjes nog sneller slaan natuurlijk... In Amerika mocht Hilary Duff tijdens het 15e Nickelodeon 'Annual Kids choice Awards' de prijs voor 'Favorite Television actress' in ontvangst nemen wat haar populariteit in een specifieke categorie van kijkers nog onderstreept. Je merkt het, de Lizzie McGuire film is filmvoer dat is voorbestemd en vooral bijzonder lang voorgekauwd voor bakvissen. Het is allemaal zeer romantisch, speels en onschuldig. Maar ook voorspelbaar natuurlijk. Wanneer twee filmfreaks in de zaal spontaan naar elkaar kijken wanneer wordt gezegd de micro is toch uitgeschakeld met een duidelijke wederzijdse blik van ze-gaat-straks-zeker-echt-gaan-zingen dan weet je dat de kans groot is dat je straks nog een joekel van een baalmoment zult moeten doorkomen. Dat komt er wanneer Miss Ungermeyer gaat meewiegen en meeklappen met de muziek wanneer Lizzie McGuire/Isabella op het podium verschijnt. Maar ondanks alles blijft het beeld van het jong meisje dat verliefd wordt, bedrogen wordt en het uiteindelijk toch wel maakt op het eind bijzonder aantrekkelijk voor de tieners die bij het begin van het schooljaar nog wat willen blijven verder dromen.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
02-05-2003 Plaats 2 $ 17.338.755
09-05-2003 Plaats 3 $ 7.209.116
16-05-2003 Plaats 5 $ 4.755.225
23-05-2003 Plaats 7 $ 3.286.677
30-05-2003 Plaats 10 $ 1.171.379