Licorice Pizza (Blu-ray)

Goed
Licorice Pizza (Blu-ray)
mogelijk schadelijk tot 12 jaar
grof taalgebruik
discriminatie
08/06/2022
2021
Blu-ray
133 minuten
speelfilm
komedie
DTS Ⓡ
2.39:1

Blu-ray-/dvd-verdeler/streamingdienst (1)

Universal Pictures Benelux Universal Pictures Benelux

acteur/actrice (34)

John Michael Higgins John Michael Higgins → Jerry Frick
Sean Penn Sean Penn → Jack Holden
Tom Waits Tom Waits → Rex Blau
Bradley Cooper Bradley Cooper → Jon Peters
Maya Rudolph Maya Rudolph → Gale
Alana Haim → Alana Kane
Cooper Hoffman → Gary Valentine
Skyler Gisondo → Lance
Mary Elizabeth Ellis → momma Anita
Christine Ebersole → Lucy Doolittle
Harriet Sansom Harris → Mary Grady
Benny Safdie → Joel Wachs
Ryan Heffington → Steve
Nate Mann → Brian
Bennie Safdie → Joel Wachs
Joseph Cross → Matthew
Isabel Kusman → Sue Pomerantz
Destry Allyn Spielberg → Frisbee Kahill
George DiCaprio → Mr. Jack
Iyana Halley → Brenda
Ray Chase → B. Mitch Reed
Emma Dumont → Brenda
Yumi Mizui → Mioko
Megumi Anjo → Kimiko
Tim Conway Jr. → Vic
Griff Giacchino → Mark
James Kelley → Tim
Will Angarola → Kirk
Emily Althaus → Kiki Page
Milo Herschlag → Greg Valentine
Danielle Haim
Este Haim
Moti Haim
Donna Haim

regisseur (1)

Paul Thomas Anderson

producent (4)

Paul Thomas Anderson
Sara Murphy
Adam Somner
Paul Thomas Anderson

director of photography (2)

Michael Bauman
Paul Thomas Anderson

uitvoerend producent (5)

Jason Cloth Jason Cloth
Aaron L. Gilbert Aaron L. Gilbert
Joanne Sellar
Daniel Lupi
Susan McNamara

scenarist (1)

Paul Thomas Anderson

beeldmonteur (1)

Andy Jurgensen

productieontwerper (1)

Florencia Martin

kostuumontwerper (1)

Mark Bridges

componist (1)

Jonny Greenwood
Licorice pizza

Opgroeien. Groot worden. Het kindervel vervangen door de tienerhuid. Het gebeurt allemaal in Licorice Pizza. Omringd met anekdotiek, lyriek en mystiek. En een beetje magiek. Ja, het zit goed met de sfeer in deze coming of age fabel die met de teletijdmachine-DeLorean vanuit 1972 en 1973 de San Fernando Valley naar het huidige geestesoog flitst. Voor regisseur Paul Thomas Anderson is dit meteen een spiegelfilm voor zijn Boogie Nights uit 1997 waarin de eind jaren zeventig-porno-industrie een romantische make-over kreeg.

Dat Licorice Pizza autobiografische elementen zal bevatten staat buiten kijf, maar toch vond Anderson de inspiratie vooral in het leven van voormalig kindacteur Gary Goetzman. Die ook op volwassen leeftijd heel actief bleef in Hollywood: als productiepartner van Jonathan Demme en als medeoprichter van Playtone, de productiemaatschappij van Tom Hanks bijvoorbeeld. Goetzman stampte als jonge entrepreneur ook daadwerkelijk een waterbedbedrijf en flipperkastarcade uit de grond, dus er zit eigenlijk best veel ware verhalen-esthetiek in Licorice Pizza. Dat zie je ook aan de echte personen die opduiken: sommige onder hun eigen naam (Grace Kelly, producent Jon Peters, politicus Joel Wachs) andere onder een vaak nog herkenbaar pseudoniem (Lucille Ball, William Holden, Mark Robson). Hollywoodfolkore om het water van op de tanden te krijgen zowaar.

Licorice pizza

De kern van de film is een boy meets girl verhaal. De vroegrijpe Gary Valentine – acteerdebuut van Cooper Hoffman, zoon van Philip Seymour – raakt op zijn vijftiende tot over zijn oren verliefd op de tien jaar oudere Alana Kane – acteerdebuut van Alana Haim, zangeres bij de zussenpopgroep Haim. Het leeftijdsverschil en een niet altijd samenvallende kijk op het leven maken er eerder een amour fou dan een coup de foudre van. Het aantrekken en afstoten van Gary en Alana vormt de rode draad in wat een los uit de pols gefilmde maar toch stevig in het zadel zittende tijdskroniek is. Waarin historische relevantie – de naweeën van de Vietnamoorlog, publiciteitsstroken in de krant voor X-rated films, de oliecrisis, nog stevig in de kast opgesloten zittende homoseksualiteit – hand in hand gaat met de romantisch meanderende kern.

Gary en Alana vormen geen schoolvoorbeeld van afgeborstelde hoofdpersonages, en die weerhaakjes zorgen ervoor dat Licorice Pizza een mooie tegendraadse ingroeifilm is en geen kant en klare algoritmevierkantswortel. Voor Anderson moet dit wel een laidbackproject zijn geweest. Hij is kind aan huis bij de Haims – het ganse gezin acteert trouwens mee – en regisseerde heel wat van hun videoclips, echtgenote Maya Rudolph en kroost duiken op, en zelfs buren en vrienden mochten opdraven. En daar hoort ook de vader van Leonardo DiCaprio bij blijkbaar. Jon Peters gaf dan weer expliciet toestemming om hem met naam en toenaam te gebruiken – restricties waren niet nodig. Goed nieuws voor Bradley Cooper, die zich met gusto laat gaan zijn bijrol, net zoals Tom Waits en Sean Penn dat ook doen in hun afgerond vignet.

Licorice pizza

Mooi filmpje dus, met als extra glijmiddel een hoogst gevarieerde maar steeds relevant orende soundtrack – Smokie broederlijk verenigd naast The Doors jawel. En die niet-verklaarde titel? Dat was blijkbaar de naam van een lokale platenketen die mee de jeugdjaren van Anderson kleurde. Nostalgie: als het niet bestond, moest het worden uitgevonden.

Teleurstellende afsluiter: de extra’s lopen averij op. Cameratesten, een verwijderde scène, een valse commercial en een paar beelden van tijdens de opnames. Meer zal je niet vinden. Wat een heel magere oogst is voor een film die tijdens zijn beste momenten borrelt als een fris glas spuitwater met zicht op een tropische zonsondergang.

Alex De Rouck

Extra informatie

Extra’s: 

  • Cameratest (4’14”)
  • De Handman scene (2’19”)
  • Fat Bernie’s Commercial (0’58”)
  • Achter de schermen (10’37”)

Zie ook...