Let's Kill Bobby Z (DVD)

Gewoon
Let's Kill Bobby Z (DVD)
12 jaar
19/02/2008
2007
DVD
93 minuten
actie
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
DTS Ⓡ
2.35

acteur/actrice (15)

Paul Walker Paul Walker →  Tom Kearney
Laurence Fishburne Laurence Fishburne →  Ted Gruszo
Keith Carradine Keith Carradine →  Johnson
Olivia Wilde →  Elizabeth
Jason Flemyng →  Brian
Joaquim De Almeida →  Don Huertero
J.r. Villareal →  Kit
Jason Lewis →  Bobby Z
Jacob Vargas →  Escobar
Michael Bowen →  Duke
MC. Gajney
Jack Stewart
Margo Martindale
Raymond Berry
Jolio Oscar Mechso

regisseur (1)

John Herzfeld

De één heet Tim Kearney. Een delinquent die al op vrij jonge leeftijd zijn eerste stappen zette in de wereld van de criminaliteit. Zoals dat wel meer het geval is bij dit soort van debutanten werden de grenzen hierna gaandeweg verlegd richting ernstiger misdrijven waardoor Tim uiteindelijk de Humboldt gevangenis invliegt. Zijn impulsieve karakter en de eigenschap dat hij van niemand bang is, aangevuld met het feit dat hij zich door niemand de les laat lezen, zorgen ervoor dat hij in de penitentiaire inrichting vrij snel in het vaarwater komt van Peter ‘Mad Dog’ Flanagan, zo’n beetje de ‘Godfather’ in de vermelde strafinrichting. Dergelijke status betekent dat je iedereen onder controle hebt en zelf aan de touwtjes trekt van zowat alles wat zich in de bajes afspeelt. Maar… niet met iemand als Tim. Die slaagt erin de stoere bink om het leven te brengen wat enkel maar het begin van de problemen betekent. Hij moet immers nog enige tijd brommen en alle stouteriken willen maar wat graag de dood van hun informele leider wreken…

De ander heet Robert Zacharius, zeg maar Bobby Z. Eigenlijk een heus zwaargewicht onder de criminelen, één die ook al vrij jong aan het drugdealen sloeg en de grootste drugdelinquent van Californië werd. Want de grammetjes uit het begin werden kilo’s, kilo’s werden tonnen, tonnen werden containers… Op een gegeven ogenblik verdween Bobby Z uit beeld maar dook een tijd later terug op in Thaïland. Daar valt ook wel één en ander te beleven natuurlijk maar is de kans ook groter dat je tijdens het rijden van scheve schaatsen, stoeien of het overtreden van de wet, problemen met je gezondheid krijgt. En dan hebben we het niet over een verkoudheidje en dat zal Bobby Z wel geweten hebben. Voor de Politie die al jaren op zoek was naar Z hem kon inrekenen, legde hij het loodje. Geveld door het virus dat zich van zijn lichaam meester had gemaakt.

Feit en zogezegd filmisch toeval is nu wel dat de één heel erg lijkt op de ander. En dat opent perspectieven voor DEA-agent Grusza (Laurence Fishburne). Want die probeert al een tijd zijn goede collega Art Moreno te bevrijden. Die wordt gegijzeld door Don Huertero. En de Bobby Z lookalike is voor de wetsdienaar dus een ideale mogelijkheid om Moreno te bevrijden én tegelijk Tim Kearney als tegenprestatie strafvermindering te bezorgen. Voor hem is het een mogelijkheid om in leven te blijven en in de gevangenis niet aan zijn eind te komen. Maar… zich voordoen als Bobby Z ten opzichte van de bijzondere zware jongen Don Huertero is natuurlijk ook niet zonder risico.

Zijn eerste kennismaking met de haciënda van Huertero is alvast bijzonder positief. Een prachtige omgeving in een oase van rust, een aardig aantal verblindend mooie vrouwen die rond of in zwembaden en buiten-jacuzzi’s paraderen en allemaal naar Bobby Z opkijken, meer moet dat voor deze jongeman natuurlijk niet zijn. Een lekker gevolg is dan ook dat hij al snel de koffer induikt met een jongedame met een wel heel geile trek om de verleidelijke mond. Maar er is ook een keerzijde aan déze medaille. Niet iedereen blijkt Bobby Z zo immers zo goed gezind als beloofd, Grusza zet ondertussen de broer van de vermoorde ‘Mad Dog’ op het goede spoor om wraak te nemen en blijkt niet de integere politieman te zien als hij zich wel voordoet…

Dutch Filmworks brengt de op het boek van Dan Winslow gebaseerd film “The Death and Life of Bobby Z” uit als “Let’s Kill Bobby Z” (waarom men de titel heeft gewijzigd is ons niet onmiddellijk duidelijk). Laurence Fishburne en Paul Walker op de affiche (in dit geval het DVD-doosje) hebben als duo natuurlijk wel wat potentieel alhoewel iedere kijker met een beetje filmellebogen aanvoelt dat deze “Bobby Z” prent natuurlijk geen topfilm is. Dat belet niet dat ‘Larry’ Fishburne (van de beresterke politiethriller “Deep Cover”) op zijn gekende sarcastisch-stoere manier voldoet aan de verwachtingen die wij hebben bij elke film waarin de zwarte acteur meespeelt.

Men probeert naast de hoofdbrok actie ook wat sentiment in de film te steken maar echt hartverwarmend wordt het vader/zoon gebeuren die er in het scenario werd bijgeduwd, niet. Op de DVD staat één extra van bijna elf minuten die als 'Behind the Scenes' wordt vermeld. De inhoud ervan is echter niet 'achter de schermen' genoeg om die omschrijving te krijgen. Cast en crew komen hier even kort aan het woord, scènes uit de film vormen de hoofdbrok en eigenlijk raak je nauwelijks betrokken in het gebeuren zelf zoals dat bij een geslaagde ‘Behind The Scenes’ het geval moet zijn.

Koenraad Adams
Matig

Extra informatie

Nu verkrijgbaar/binnenkort verkrijgbaar, Behind the Scenes (11')