Lars and the Real Girl

Middelmatig
Lars and the Real Girl
KT
27/02/2008
2007
langspeelfilm
106 minuten
Komedie

Verdeler

A-film

acteur/actrice (13)

Ryan Gosling →  Lars LIndstrom
Emily Mortimer →  Karin
Paul Schneider →  Gus
Kelli Garner →  Margo
Patricia Clarkson →  Dagmar
Nancy Beatty →  Mw. Gruner
Maxwell McCabe-Lokos →  Kurt
Karen Robinson →  Cindy
R.D. Reid →  Bock
Doug Lennox →  Mr. Hofstedtler
Joe Bostick
Liz Gordon
Nicky Guadagni

regisseur (1)

Craig Gillespie

producent (3)

John Cameron
Sarah Aubrey
Sidney Kimmel
Lars and the Real Girl

Maak kennis met Lars (Ryan Gosling). Zeer timide, een beetje neurotisch, vaak dwangmatig en ook een beetje delusioneel. Een zeer vriendelijke jongeman, daar niet van. Zeventwintig jaar jong, en hij woont in de garage van het ouderlijk huis dat bewoond wordt door zijn broer Gus (Paul Schneider) en diens zwangere vrouw (Emily Mortimer). Lars is welkom om daar ook te komen wonen, maar hij blijft liever op zijn eentje. Iedereen kent Lars en zijn familie: het voor- en nadeel van te leven in een rurale omgeving waar alle inwoners onder de kerktoren samentroepen en waar de winters nog menige sneeuwdagen tellen.

Op een dag doet Lars een blijde verkondiging: hij heeft een vriendin. Ze spreekt geen Engels, hij ontmoette haar op het internet, ze heet Bianca en zit in een rolstoel. Gus’ aanvankelijke blijdschap over het feit dat zijn broer ‘volwassen’ wordt, slaat echter om in opperste verbazing wanneer Bianca een plastic liefdespop blijkt te zijn. Voor Lars is ze echter meer dan echt en is ze de eerste liefde van zijn leven. De plaatselijke psychologe adviseert Gus en zijn vrouw om het spel mee te spelen, en al gauw accepteert de hele stad dat Bianca een echte vrouw is. En dat leidt tot de nodige hilarische situaties…

Lars and the Real Girl

Met het gegeven van een jongeman die een relatie begint met een ‘levensechte’ liefdespop kan je verschillende kanten uit. In een schabouwelijke tienerkomedie zou het waarschijnlijk leiden tot vochtige grappen van divers allooi, maar in deze gezapige karakterstudie houden de verwikkelingen het midden tussen droge en af en toe subtiele humor (“She likes kids”) tot meer emotioneel gerichte ontwikkelingen. Want “Lars And The Real Girl” houdt het midden tussen een bizarre komedie en een ontroerende zedenschets. Helaas werkt de combinatie niet altijd en overal. Het vraagt immers nogal wat ‘suspension of belief’: het inleven in de geestesingesteldheid van Lars lijkt uiteindelijk nog het makkelijkst. Moeilijker is zomaar te aanvaarden dat de hele gemeenschap uit liefde en sympathie voor Lars het spelletje meespeelt, en Bianca zelfs inschakelt als vrijwilligster in de kerk- en ziekenhuisgemeenschap.

Lars and the Real Girl

Dat ook Lars’ collega’s of de plaatselijke nozems hem nooit uitlachen, maar hem steunen in zijn desillusie is iets waar Frank Capra destijds moeiteloos mee weg kon komen, maar hier is het toch niet altijd geloofwaardig. Niet dat we niet kunnen of willen geloven in het goede van de mens, de manier waarop scenariste Nancy Oliver (lid van de vaste scenaristenploeg van het onvolprezen 'Six Feet Under' waarvan je de vijf schitterende seizoenen bij elke zichzelf respecterende dvd-zaak vindt) en regisseur Craig Gillespie het allemaal in beeld brengen is toch iets te makkelijk. Alsof ze zelf alle mogelijke problemen van hun scenario uit de weg gaan. Een beetje meer conflict hier en daar zou misschien geen kwaad hebben gekund. Als karakterstudie met een hart kunnen we deze film nog accepteren, als bizar sprookje lukt het niet altijd.

Gelukkig valt er niet te tornen aan de vertolking van Ryan Gosling. Dat die jongen ooit nog eens een Oscar gaat binnenrijven staat buiten kijf. Dit jaar was hij al genomineerd voor zijn rol in “Half Nelson” en deze vertolking als timide anti-held Lars zal ook een parel in zijn cv blijven. Vergelijk deze vertolking maar eens met die van de hotshot openbaar aanklager in “Fracture” van vorig jaar, en het is nauwelijks te geloven dat het hier om dezelfde acteur gaat. Alleen al om die vertolking kunnen we “Lars And The Real Girl” aanraden aan iedereen met een neus voor opvallende cinema. En terloops leer je ook hoe je een teddybeer kan reanimeren. Interessante kennis waarvan je nooit weet wanneer die van pas kan komen. Zo, en dan gaan we nu ons pluchen kussen wat opschudden. Of zouden we toch ook maar eens naar realdoll.com surfen?  Dilemma dilemma.

Alex De Rouck

Synopsis

Emotionele bagage uit het verleden maakt het de introverte Lars moeilijk het leven te omarmen. Na jaren van eenzaamheid nodigt hij Bianca, een vriendin die hij op internet heeft ontmoet, uit voor een bezoekje. Hij stelt haar voor aan zijn broer Gus en diens vrouw Karen. Gus en Karen staan verstomd. Want Bianca blijkt een levensechte pop en Lars behandelt haar alsof ze echt leeft. Ze consulteren een dokter en krijgen het advies mee te gaan in Lars’ fantasie. Al snel is het hele dorp op de hoogte…

Genomineerd voor een Golden Globe (Beste Acteur in een Komedie of Musical - Ryan Gosling).