La Paranza Dei Bambini (US : Piranhas)

Middelmatig
La Paranza Dei Bambini (US : Piranhas)
KT
04/12/2019
2018
Langspeelfilm
112 minuten
Drama
Misdaad

Verdeler

Cherry Pickers

Acteur/Actrice (15)

Francesco Di Napoli →  Nicola
Ar Tem →  Tyson
Alfredo Turitto →  Biscottino
Viviana Aprea →  Letizia
Valentina Vannino →  Nicola's Moeder
Pasquale Marotta →  Agostino
Luca Nacarlo →  Cristian
Carmine Pizzo →  Limone
Ciro Pellecchia →  Lollipop
Ciro Vecchione →  'O Russ
Mattia Piano Del Balzo → Briato
Aniello Arena → Lino Sarnataro
Roberto Carrano → Carminiello
Adam Jendoubi → Aucelluzzo
Renato Carpentieri → Don Vittorio

Regisseur (1)

Claudio Giovannesi

Producent (6)

Marco Camilli
Margherita Murolo
Luigi Pinto
Davide Nardini
Carlo Degli Esposti
Nicole Serra

Het zijn geen lieve kleine piranha’s die titelgewijs de plaats opeisen in een film die als eigenlijke Italiaanse titel “La Paranza Dei Bambini” meekreeg. Een maffiadrama meegeschreven door Roberto Saviano, die met zijn “Gomorrah” nogal wat Napelse maffiaso tegen de schenen schopte en na de publicatie van zijn boek menige doodsbedreiging ontving. Het houdt hem blijkbaar niet tegen om zijn schrijfheil te blijven zoeken bij de Italiaanse georganiseerde misdaad.

Na het boek en de verfilming daarvan volgde zelfs een “Gomorrah”-televisieserie. En ook deze “Piranhas” passen voor de volle honderd procent in het gangsterimperium. De focus ligt deze keer niet zozeer op de gevestigde waarden, maar op vijftienjarige Napelse broekjes die dromen van bling bling en weten dat ze die gemakkelijk kunnen verkrijgen als ze aansluiting vinden bij de misdaadclans in Napels.

Wat volgt is een “Goodfellas”-eske focus op de aantrekkingskracht van de misdaad en andere verboden vruchten. Centraal staat vlotte jongen Nicola (Franceso Di Napoli). Zijn misdaadwoede wakkert aan omdat zijn moeder die in een wasserij werkt beschermgeld moet betalen aan de wijkmaffia. Hij slaat zich samen met een paar leeftijdsgenoten om zelf een bende te vormen. Hun branie en lef blijken al snel branievol en lefgozerig genoeg om zich te mogen/kunnen meten met de gevestigde waarden. Daar komen behalve bling en ping ook vodden van, natuurlijk.

Regisseur Claudio Giovannesi filmde zijn film in sequentiële volgorde en koos voor beginnende acteurs om zijn baby gangs te bevolken. Een gerechtvaardigde keuze, daar we zo acteurs aan het werk zien die net als hun personages een weg zoeken om bij de groten te behoren. De jonge castleden wonen stuk voor stuk in de buurt waar de echte maffia het voor het zeggen heeft. Realisme troef dus in Giovannesi’s en Saviano’s aanpak.

Die troefkaart helpt om “La Paranza Dei Bambini” tot het eind levendig te houden, al ontbreekt het uiteindelijk wel aan de extra portie peper om deze film te laten uitspringen boven tal van gelijkaardige gangsterepen. Wie zich niet stoort aan het feit dat een dergelijk maffiaverhaal al ettelijke keren eerder en beter is verfilmd, zal dit Vespafilmpje ongetwijfeld weten te appreciëren. Zeker omdat je het niet alleen als gangsterfilm maar ook als coming of age kroniek kan bekijken.

Gezien op Film Fest Gent.

 

 

Alex De Rouck

 

  • Winnaar van de Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn

Synopsis

Een bende tieners probeert met bruut geweld en afpersing het vacuum op te vullen dat in enkele Napolitaanse buurten ontstaan is na het terugtrekken van de Camorra.