Kids (DVD)

Middelmatig
Kids (DVD)
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
01/12/2004
DVD
88 minuten
drama
Stereo
2.35

acteur/actrice (4)

Lee Fitzpatrick →  Telly
Justin Pierce →  Casoer
Chloë Sevigny →  Jennie
Alyssa Wishingrad

regisseur (1)

Larry Clark

producent (1)

Cary Woods

A masterpiece staat op het DVD-doosje van Kids. Met daaronder Shocking. Kids is volgens ons geen meesterwerk. Maar zal voor sommige kijkers in zekere zin wel schokkend zijn. Een film waarin een belangrijke rol is weggelegd voor AIDS mag uiteraard hard aankomen. Want een sympathieke film maken over deze dodelijke ziekte kan niet. Want AIDS is niet sympathiek. Van AIDS ga je dood. En ondanks alle gevoerde preventie- en voorlichtingscampagnes blijft het aantal HIV-positieven stijgen. En sterven er elk jaar meer mensen aan deze 'sexueel overdraagbare aandoening' zoals de zachtere term luidt. De ironie wil dat voor een aantal mensen seks gelijkstaat met, of een voortvloeisel is uit liefde. En het precies hierbij is dat de partner kan besmet raken. Maar er zijn natuurlijk ook de risicogroepen. Mensen die nog nooit van HIV gehoord hebben, naïevelingen die het risico best wel willen nemen omdat ze hun nieuwe partner blindelings vertrouwen (alsof het op je gezicht te lezen staat...) en diegenen die er maar lustig op los bangen en neuken en voor wie aids verzonnen is. Of bangmakerij. En Larry Clark (Ken Park) kennende, zijn het de mensen van deze laatste categorie waar het hem in zijn film om te doen is.

De tiener Telly denkt eigenlijk maar aan één ding : seks. Bitches, dick, sucking, pussy, you name it. Voor hem geen computerspelletjes, sportwedstrijden of gezond(er) tijdverdrijf, enkel meisjes ontmaagden, daar gaat het om. Zo veel mogelijk en zo snel mogelijk. Wanneer hij dan uiteindelijk op de plaats en het moment is gekomen dat aan de daad voorafgaat, speelt hij een ingestudeerd (toneel)stukje met zijn toekomstig slachtoffer. Neen, hij zal voorzichtig zijn, ja hij is al een tijdje gek op haar, ja hij geeft om haar, neen het zal geen pijn doen... Dat het goedgelovige meisje even later haar pijn letterlijk verbijt in een hoofdkussen en later niets meer van Telly hoort is zijn zorg niet. Het is een nieuwe overwinning die hij heeft geboekt en waarover hij kan opscheppen tegen zijn andere vriend, nog zo'n onverantwoorde gabber. Het is telkens weer een plat gesprek dat wordt afgesloten met de aankondiging van de nieuwe gleuf waar Telly vanaf nu jacht zal op maken. Want haar maagdelijkheid is haar afgenomen, dat kan niemand nu nog doen eigenlijk. En later, als je eenmaal dood bent, dan denkt men toch nog wel aan jou, want die 50 bitches die het ooit voor het eerst met jou hebben gedaan, die denken natuurlijk aan jou en vertellen hoe geweldig Telly wel was die eerste keer...

De voorbije alinea moet voldoende zijn om aan te geven wat je van Kids kunt verwachten. Alhoewel het volgens de tekst op deze DVD ook nog gaat over skaten, drugs, hip-hop en diefstal. Veel meer dan wat skate-filmpjes kijken op tv tijdens het blowen is er niet, van hip-hop is nauwelijks sprake en het element diefstal beperkt zich tot een winkeldiefstal. Anders ligt het op het vlak van druggebruik. We wagen ons niet aan het schatten van de leeftijd van de vier kinderen die na hun aanwezigheid tijdens een flinke orgie van losgeslagen tieners een flink potje gaan blowen maar neem van ons aan dat je als ouder niet wil dat je kind op die leeftijd in hun plaats zou zijn.

Kids, niet voor niets (her-)uitgebracht op 1 december - aidsdag - brengt het allemaal met weinig emotie en diepgang, die aanpak moet aansluiten bij de attitude van deze categorie van jongeren. Wanneer twee vriendinnen zich laten testen op HIV en op een dag het resultaat gaan ophalen zegt de één aan de ander Wish me luck op een manier die nauwelijks verschilt van het zinnetje dat voorafgaat aan het invullen van een Lotto-formuliertje om mee te dingen naar de grote pot van 1 miljoen Euro van volgende woensdag. Eens de diagnose bij één van hen is gesteld begint de tijdbom te tikken onder de volledige vriendenkring van Telly. En ben je als kijker al even machteloos als sommige meisjes in de film. Of de tienerwereld zoals Larry Clark hem afschildert fictie is of niet kan je voor jezelf uitmaken en is eigenlijk bijkomstig. Als het bekijken van deze film ervoor zorgt dat dat ook maar één HIV-besmetting kan voorkomen worden in de toekomst dan is hij voor ons al geslaagd.

Koenraad Adams

Extra informatie

Extra's

  • Trailers (3)

Zie ook...