Jurassic World (DVD)

Goed
Jurassic World (DVD)
12 jaar
angst
geweld
07/10/2015
2014
DVD
124 minuten
actie
Dolby Digital 5.1 Ⓡ

acteur/actrice (13)

Vincent D'Onofrio Vincent D'Onofrio →  Morton
Bryce Dallas Howard →  Claire
Chris Pratt →  Owen
Nick Robinson →  Zach
Ty Simpkins →  Gary
B.D. Wong →  Dr. Henry Wu
Irfan Khan →  Simon Masrani
Jake Johnson →  Lowery
Brian Tee →  Katashi Hamada
Lauren Lapkus
Omar Sy
Katie McGrath
Andy Buckley

regisseur (1)

Colin Trevorrow

producent (2)

Frank Marshall Frank Marshall
Patrock Crowley
Jurassic World

Dat “Star Wars Episode VII: The Force Awakens” de meest lucratieve en recordbrekende film van 2015 zal worden, staat buiten kijf. Ook al zal het grootste deel van de opbrengsten pas in 2016 worden gegenereerd. Dat “Jurassic World” daardoor de tweede meest succesvolle Hollywoodprent van 2015 gaat worden is vanuit nostalgisch oogpunt een mooie constatering. De “Jurassic World”-teller staat momenteel op het astronomische bedrag van 1,6 miljard aan bioscoopopbrengsten wereldwijd. En dat voor een film die alles behalve vernieuwend is, maar het publiek blijkbaar wel gaf waar het voor gekomen was met een “just when you tought it was safe to go back to the park”-insteek.

Gezien er inmiddels tweeëntwintig jaar tussen deze vierde uit de reeks en Spielbergs origineel liggen, er met geen woord over de voorgaande twee sequels wordt gesproken en de prent veertien jaar in productie was met genoeg geaborteerde scenario’s om een prematuurtjeskerkhof te vullen, werd gekozen voor een volledig nieuwe cast. Al zijn er wel links met de originele “Jurassic Park”, gaande van een vintage t-shirt in mint condition tot een bezoekje aan het originele tot een ruïne herschapen bezoekerscentrum. Verwijzingen en inside jokes, altijd leuk. 

Jurassic World

Spielberg liet snel na het door Joe Johnston geregisseerde “Jurassic Park III” (2001) weten dat er een vierde film zou komen, en dat de kans groot was dat Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern opnieuw van de partij zouden zijn. William Monahan (“Kingdom Of Heaven”, “The Departed”) schreef een scenario dat uiteindelijk niet werd goedgekeurd voor verfilming. John Sayles (lekker subversief met zijn scripts voor “Piranha” en “Alligator”) schreef daarna een draft waarin genetisch gemanipuleerde mensendino’s rondliepen. Daar werd zelfs concept art voor gemaakt, maar het idee bleef onafgewerkt. En zo verdween “Jurassic Park IV” stilletjesaan naar het koelvak om er anno 2012 terug uit te komen. Spielberg meldde dat hij met Rick Jaffa en Amanda Silver (“Rise Of The Planet Of The Apes”) twee valabele scenaristen had gevonden en dat het project er zeker zou komen. De regisseur bleek een verrassing: de vrij onbekende Colin Trevorrow had met “Safety Not Guarantueed” een kleine onafhankelijke komedie gedraaid en mocht nu plots met geavanceerde visuele effecten en een budget van 150 miljoen dollar aan de slag. En hij kreeg zelfs toestemming om het script van Jaffa en Silver nog wat meer naar zijn hand te zetten. Trevorrow liet intussen weten geen kandidaat te zijn voor de onvermijdelijke sequels op “Jurassic World”. Of dat gewoon is omdat hij geen zin heeft om zichzelf te herhalen of teleurgesteld is in de ervaring is niet echt bekend. Dat de sequels er komen is intussen wel al zeker daar “Jurassic World” zoals reeds vermeld in de eerste paragraaf een monstersucces van jewelste is. En die melkkoe gaat niet zomaar terug voor een paar jaar op stal, zoveel is duidelijk.

Anno 2015 is wijlen John Hammonds dinopark volledig operationeel en verwelkomt het zo’n twintigduizend bezoekers per dag. Om de bezoekersaantallen op peil te houden, besluiten de aandeelhouders om het park steeds groter, luider en angstaanjagender te maken. Dus creëren de gentechnologen de gemuteerde Indominus Rex, een beest dat nog vervaarlijker is dan de T-Rex. En uiteraard ontsnapt, en koers zet naar de twintigduizend lekkere hapjes die hem wachten. Chris Pratt (die al tekende voor de sequel en nog steeds topfavoriet is om de hoofdrol te vertolken in Disneys “Indiana Jones”-reboot) probeert als veiligheidsinstructeur Owen Grady het dier te stoppen, en Bryce Dallas Howard is de operationele manager van het park die gaandeweg al haar corporate clichés mag opbergen daar waar de zon zelden schijnt daar alles wat kan mislopen uiteraard ook misloopt. 

Jurassic World

Al bij al een weinig diepgaand scenario, maar zit er echt iemand te wachten op een intelligente dinosaurusfilm? En zo ja, hoe wil hij of zij die dan zien? Met “Jurassic World” krijgt het publiek in de eerste plaats dino-actie met hopen, zonder twijfel net dat wat het publiek wil. “Jurassic World” doet met andere woorden wat het moet doen: levensechte dino’s neerzetten – de visuele effecten zijn alweer subliem – en twee uur bevredigende popcornadrenaline serveren. Dat we het al minstens drie keer eerder zagen en “Jurassic World” daardoor eerder bestendigt dan vernieuwt spreekt welhaast voor zich. Wat van Colin Trevorrows spektakelprent in de eerste plaats een mooie hommage aan het origineel maakt zonder er een betere versie van te zijn.

Twee korte en vrij magere extra’s op deze Benelux-dvd. Een handvol verwijderde scènes en een featurette waarin Colin Trevorrow en Chris Platt elkaar interviewen. Voor een film van dit kaliber is dit nauwelijks een troostprijs.

Alex De Rouck

Extra informatie

Extra's

  • Verwijderde scènes (6’08”)
  • Chris & Colin Take On The World (8’57”)

Zie ook...