Jumper

Matig
Jumper
20/02/2008
2008
langspeelfilm
sciencefiction

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (15)

Samuel L. Jackson Samuel L. Jackson →  Roland
Michael Rooker Michael Rooker →  William Rice
Diane Lane Diane Lane →  Mary Rice
Tom Hulce Tom Hulce
Katie Boland →  Sue Kimmell
Jamie Bell →  Griffin
Rachel Bilson →  Millie
Hayden Christensen →  David Ric
AnnaSophia Robb →  Jonge Millie
Max Thieriot →  Jonge David
Jesse James →  Jonge Mark
Louie Torrellas
Kristen Stewart
Teddy Dunn
Barbara Garrick

regisseur (1)

Doug Liman

producent (4)

Jay Sanders
Lucas Foster
Simon Kinberg
Stacy Maes
Jumper

David Rice (Hayden Christensen, Anakin Skywalker uit Star Wars Episode II en Star Wars Episode III heeft een bijzondere gave. Hij kan zich teleporteren naar om het even welke plaats ter wereld. De enige voorwaarde om zich zo fysiek te kunnen verplaatsen naar een andere locatie is dat zijn geest de wil en het verlangen heeft om zich naar die overkant te begeven én zich de plaats in kwestie goed kan inbeelden. Het verhaal steekt van wal (na een overbodige start waarover later meer) wanneer David nog een tiener is. Verliefd zijnde probeert hij Millie een charmant cadeautje te geven maar daar heeft een andere jongen problemen mee. Kort hierna vecht David voor zijn leven maar hij kan zich op het allerlaatste moment nog verplaatsen naar een veiliger oord, in dit geval een bibliotheek.
Het gebeuren zorgt voor heel wat verdriet bij Millie die op een akelige manier een vriend uit haar leven zag verdwijnen. Maar het heeft ook tot gevolg dat David de mogelijkheden ontdekt van zijn 'gave', 'jumpen', jawel…
Net zoals iedereen allicht wel zou doen denkt David in de eerste plaats aan geld want is er nu een makkelijker manier om rijk te worden dan zich enkele keren heen- en weer te teleporteren naar een superbeveiligde kluiszaal van een grote bank en telkens met – letterlijk – zakken vol geld terug te keren ?  Maar na een tijd van (geld-)vreugde keert David terug naar de plaats waar hij is opgegroeid, waar hij woonde, waar hij school liep. Zijn terugkeer wordt al snel opgemerkt en wanneer hij het aan de stok krijgt met enkel van zijn vroegere ‘klasvrienden’ wordt dit natuurlijk op een ‘jumpy’ manier opgelost. Er bloeit na de hereniging met Millie terug iets moois tussen hen en een reisje naar Rome kan de activiteit van de vlinders in de buik natuurlijk enkel maar doen toenemen. Maar lang duurt het niet voor Millie (Rachel Bilson) zich vragen begint te stellen over een en ander. Zeker wanneer ze ontdekt dat David met een rugzak (prop)vol met Dollar-biljetten op stap is. En dat er jacht gemaakt wordt op David die zich realiseert dat hij niet de enige ‘jumper’ is ter wereld…

Doug Liman (The Bourne Identity) stelt dat speciale effecten niet noodzakelijk moeten aanwezig zijn in een film, maar realiseerde zich dat dit met “Jumper” natuurlijk anders lag. Hij kon rekenen op de ervaring en kennis van Oscar-winnaar Joel Hynek (“What Dreams May Come”) als ‘special effect supervisor’ en het feit dat die “The Matrix” op zijn c.v. had staan moest de garantie vormen voor klassevolle speciale effecten in de film. Joel Hynek kon zich wel vinden in zijn opdracht en bedacht prompt vier elementen die bepalend zijn hoe een ‘jump’ wordt uitgevoerd door de protagonist en welke gevolgen die heeft voor zijn omgeving (een mailtje naar de redactie en we geven ze door).
David S. Goyer (“Batman Begins”, “Blade”), Jim Uhls (“Fight Club”) en Simon Kinberg (“Mr. & Mrs. Smith”…) zijn de mensen die de roman van Steven Gould als basis gebruikt hebben voor de ‘storyline’ van “Jumper”. Dat een modern heldenverhaal niet leidt tot een goede film is alvast één ding dat ze hebben bewezen.

Jumper

“Jumper” mag dan misschien ver beneden de verwachtingen en het potentieel liggen, de makers zorgden dan toch voor een primeur. Men kreeg de toestemming om met de ganse filmcrew naar het Colloseum in Rome te trekken en er maar liefst drie dagen te filmen, inbegrepen het labyrinth van het amfitheater dat nog nooit toegankelijk werd gesteld voor het publiek. Best begrijpelijk dat het ‘draaien’ gebeurde onder bijzonder strikte voorwaarden (specifieke uren waarop kon gefilmd worden, geen gebruik van kunstlicht, enz…) met voor Doug Liman als gevolg dat reshoots niet tot de mogelijkheden behoorden (iets wat doorgaans wel deel uitmaakt van zijn stijl). Andere plaatsen waar voor “Jumper” (ook al écht…) werd gefilmd zijn ondermeer Central Park en Times Square in New York, (het echte) Ann Arbor in Michigan en… in Tokyo (de ‘Rainbow Bridge’).

Een (film)scenario schrijven is niet moeilijk. Dat is onze conclusie na het zien van “Jumper”. In het geval van “Jumper” bijvoorbeeld is het zelfs overbodig om ergens voor een of andere vorm van inleiding te zorgen. Twintig seconden na aanvang van “Jumper” laat je het hoofdpersonage vertellen dat hij een fantastisch leven leidt en van de ene kant van de wereld naar de andere kant 'jumpt' als hij dat wil. Je bewijst het met beelden en daar moet de kijker het maar mee doen. Enige achtergrond, historiek, reden hiervoor, enz… geef je niet tussen de aanvang van de film en het starten van de eindgeneriek. Iemand/een jumper met zo’n talent moet natuurlijk een tegenstrever of tegenhanger hebben dus drop je 'paladijnen' ook ergens in het verhaal

Jumper
een bepaalde soort die jacht maakt op deze jumpers (je kiest ervoor dat de leider van deze ‘jagers' de jongen zijn moeder is maar je weet eigenlijk zelf ook niet waarom).
Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
15-02-2008 Plaats 1 $ 27.354.808
22-02-2008 Plaats 3 $ 12.708.768
29-02-2008 Plaats 5 $ 7.568.462
07-03-2008 Plaats 8 $ 3.662.375

Extra informatie

David Rice dacht als kind een normale jongen te zijn, maar het blijkt dat hij over een speciale gave beschikt. Hij is een ‘Jumper’ die 20 zonsondergangen per dag kan zien. Hij kan samen met zijn vriendin in een fractie van een seconde van de drukke straten in New York naar het keizerlijk paleis in Tokyo en van de ruïnes in Rome naar de top van de pyramides in Egypte jumpen.

Alles is mogelijk voor David, totdat hij ontdekt dat hij niet alleen is. Hij ontmoet de rebel Griffin (Jamie Bell), die net als hij onderdeel uitmaakt van de zeldzame groep Jumpers op deze wereld. Een geheime organisatie onder leiding van Roland (Samuel L. Jackson) heeft het al generaties lang op deze Jumpers gemunt. Deze geheime groepering traceert en vermoordt Jumpers in de veronderstelling dat zij de kracht bezitten om de geschiedenis te veranderen. David moet vechten voor zijn veiligheid, maar bovenal ook voor die van zijn vriendin. Als de gevechten een hoogtepunt bereiken, ontstaat een wereldwijde oorlog die niet te overzien is.

Synopsis

Bij de hutsepot die je dan inmiddels hebt bij elkaar geschreven voeg je nog ene Samuel L. Jackson (“Snakes on a Plane”) toe als… een Paladijn-agent (?!) misschien ?  Die biedt in de meeste films wel wat perspectieven maar in het geval van “Jumper” slaagt (zelfs) hij er niet in om het ridicule en weinig boeiende gegeven waar jij als scenarist voor verantwoordelijk bent geweest, naar een twee-sterren niveau te tillen (wat overigens nog maar staat voor 'gewoon', beste Filmfreak-bezoekers). De teleporterende Scotty in Star Trek heeft de tand des tijds doorstaan maar dat zal je van deze film niet kunnen zeggen.