Jojo Rabbit

Gewoon
Poster Jojo Rabbit
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar
Geweld
Discriminatie
Grof taalgebruik
29/01/2020
2019
langspeelfilm
108 minuten
Satire
Komedie
Drama
Speelfilm

Verdeler

20th Century Fox

acteur/actrice (19)

Sam RockwellSam Rockwell → Kapitein Klenzendorf
Taika Waititi →  Adolf Hitler
Thomasin McKenzie → Elsa
Roman Griffin Davis → JoJo
Rebel Wilson → Fraäulein Rahm
Stephen Merchant → Deertz
Alfie Allen → Finkel
Scarlett Johansson → Rosie Betzler
Archie Yates → Yorki
Luke Brandon Field → Christoph
Sam Haygarth → Hans
Stanislav Callas → Russische Soldaat
Joseph Weintraub → Herr Junker
Brian Caspe → Herr Mueller
Gabriel Andrews → Herr Klum
Bill Rayner → Herr Frosch
Christian Howlings → 'Bazooka Boy'
Curtis Matthew → Dokter
Robert East → Herr Grusch

regisseur (1)

Taika Waititi

producent (3)

Carthew Neal
Taika Waititi
Chelsea Winstanley

director of photography (1)

Mihai Malaimare Jr.

uitvoerend producent (1)

Kevan Van Thompson

scenarist (1)

Taika Waititi

beeldmonteur (1)

Tom Eagles

productieontwerper (1)

Ra Vincent

kostuumontwerper (1)

Mayes C. Rubeo

componist (1)

Michael Giacchino
Jojo Rabbit

Den Dolf blijft controversieel, al dan niet met een heil ervoor. Dat belette Taika Waititi niet om een komedie in de zalen te droppen die zich laat omschrijven als een nazisatire. Of eigenlijk meer als een coming of age-film waarin Hitler dienst doet als imaginaire vriend annex ersatzvader. Waar is Harvey als je hem nodig hebt? Over konijnen gesproken … de tienjarige Johannes Betzler krijgt zijn bijnaam van Jojo Rabbit omdat hij geen lief klein konijntje de nek wou omdraaien tijdens zijn Hitlerjugendkamp.

Johannes (de debuterende Roman Griffin Davis) laat zich daar samen met andere Arische kinderen indoctrineren door nazi’s die de boodschap in het rond strooien dat Joden slecht zijn, duivelshoorns dragen en slangentongen hebben en enkel maar goed zijn om te figureren op praalwagens tijdens carnavalstoeten. Door de afwezigheid van zijn aan het front vermiste vader converseert Johannes in al zijn eenzaamheid met een ingebeelde Hitler (Waititi Hemzelve) in wie hij geen machtsgeile genocidefreak ziet, maar eerder een zatte nonkel waarmee hij al eens gekke dans kan doen. En dat terwijl hij ontdekt dat zijn alles behalve Hitlergezinde moeder (Scarlett Johansson) stiekem een Joods meisje (Thomasin McKenzie) in huis verbergt.

Jojo Rabbit

Jojo Rabbit gebruikt de harde werkelijkheid van de Jodenvervolging als basis voor een familievriendelijke tienpluskomedie die zowel met Monty Python als met Jaco Van Dormael flirt. Maar nooit echt een waterpassituatie vindt. Sommige individuele scènes zijn zonder meer cinematografische parels te noemen, maar als geheel zoekt Waititi iets te zwalpend zijn weg door het zelfgeschreven scenario dat hij uit Christine Leunens in 2008 verschenen roman Caging Skies puurt. De vaak sketch- en schetsmatige humor en slapstick integreert slechts zelden met het dramatische canvas waar Waititi uiteindelijk op afstevent.

Jojo Rabbit is in de eerste plaats vooral een te nemen of te laten-film: een hilarisch meesterwerk voor de een, een zyklon B-subsituut voor de ander. Uitschuiven doet de film sowieso: zo is Rebel Wilson de miscast du jour als een van de kampinstructrices. Waar is Dyanne Thorne als je ze nodig hebt?

Jojo Rabbit

Door de soundtrack te bevolken met anachronistische deunen van onder meer The Beatles, David Bowie en Tom Waits wint Jojo Rabbit dan wel weer punten op de eigenzinnigheidsschaal. Eine gemischte Tüte, dit filmpje. Een beetje jammer wel, gezien het feit dat Waititi vier jaar terug met Hunt For The Wilderpeople een nagenoeg perfecte komedie afleverde.

Alex De Rouck

Synopsis

Jojo Rabbit speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en volgt een eenzaam Duits jongentje wiens wereldbeeld op zijn kop staat wanneer hij ontdekt dat zijn alleenstaande moeder een Joods meisje zich op hun zolder verstopt. Met alleen zijn idiote en denkbeeldige vriend, Adolf Hitler aan zijn zij moet Jojo zijn blinde vlek van nationalisme onder ogen zien.