Inland Empire (DVD)

Gewoon
Inland Empire (DVD)
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
03/10/2007
2007
DVD
172 minuten
thriller
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
16:09

acteur/actrice (14)

Laura Dern Laura Dern → Nikki Grace/Susan Blue
Jeremy Irons Jeremy Irons → Kingsley Stewart
Harry Dean Stanton Harry Dean Stanton → Freddie Howard
Diane Ladd Diane Ladd →  Marily Levens
Julia Ormond Julia Ormond →  Doris Side
Naomi Watts Naomi Watts →  (stem)
Justin Theroux → Devon Berk/Billy Side
Jennifer Locke →  Danseres
Jeremy Alter →  De Regisseur
Randy Johnson
Jerry Stahl
Peter J. Lucas
Amanda Foreman

regisseur (1)

David Lynch David Lynch

producent (2)

David Lynch David Lynch
Mary Sweeny

componist (1)

Jimmy McHugh Jimmy McHugh → Lovely Way To Spend an Evening

Of je er nu lekker voor gaat zitten, rechtop blijft staan of Houdini-gewijs in een gesloten koffer plaatsneemt… de kans is klein dat je een jota snapt van David Lynch’s magnum opus “Inland Empire”. Niet alleen duurt de film bijna drie uur, na drie minuten ben je gegarandeerd al het spoor bijster. Dan had Lynch tijdens zijn vorige verkenningen van de hellekrochten van de menselijke geest (“Lost Highway”, “Mulholland Drive”) toch nog iets meer medelijden met het publiek.

Die films kenden immers een rechtlijnige opbouw vooraleer Lynch zijn ‘huh’-duivels ontbondt, in “Inland Empire” is het van in het prille begin gissen geblazen naar de beweegredenen van de cultcineast. Scène 1: een groezelig zwart-witscène die wat lijkt op de aanzet van een gecensureerde pornofilm. Scène 2: een vrouw die zit te huilen voor een tv waarop enkel maar zwarte sneeuw te zien is. Scène 3: een sitcomscène met lachband waarin we konijnen in maatpak zien die iets onverstaanbaars brabbelen. En dan zijn er nog 167 minuten te gaan…

Als er dan toch al een rode draad moet zijn, dan is die weggelegd voor Laura Dern (die eerder al voor Lynch werkte in “Blue Velvet” en “Wild At Heart”) die de rol vertolkt van Nikki Grace. Zij krijgt een belangrijke rol in de nieuwe film van regisseur Kingley Stewart (Jeremy Irons). Haar tegenspeler is de ietwat zelfingenomen Devon Berk (Justin Theroux uit “Mulholland Drive”) met wie ze al gauw een affaire begint, ook al is ze getrouwd. Even ziet het er naar uit dat Lynch (na de warrige introscènes) een rechtlijnig mysterie gaat vertellen wanneer we ontdekken dat Stewart eigenlijk een remake aan het draaien is, en dat het origineel nooit is afgeraakt omdat de hoofdrolspelers stierven op de set.

Maar die hoop wordt al snel de grond ingeboord als Lynch na een klein uur kiest voor een onbegrijpelijke beeldenstroom. Laura Dern blijkt eensklaps ook te verschijnen als andere personages, en Lynch pakt uit met hallucinaties, dromen, flashbacks en andere stijlkenmerken waarin hij voor de eerste keer bewust geen jota lijkt te geven om het inleefvermogen van zijn (trouw) publiek. De goede gek in Lynch schatert het ongetwijfeld uit bij zoveel labyrintijnse slapstick, want hij is waarschijnlijk de enige die weet waar hij in godsnaam heen wil met deze “Inland Empire”.

U voelt ons ongetwijfeld al komen: “Inland Empire” is te nemen of te laten, vandoor ook de twee sterren-kwotering. Kans is groot dat je de film halverwege (of nog vroeger) al uit de dvd-lader laat springen, maar voor hetzelfde geld ben je zo onder de indruk van dit stukje ondoordringbare zevende kunst dat je er twee weken later nog niet over uitgepraat bent. Laat het er ons maar op houden dat deze film enkel maar voorbehouden is aan de échte David Lynch-fan…

De extra’s maken je alvast niet veel wijzer over het hoe en waarom van “Inland Empire”. Naast de trailer is er nog een interview van ongeveer een kwartier dat de Franse auteur Michel Chion had met Lynch op een tentoonstelling van Lynch’s schilderijen in het Parijse Fondation Cartier. Chion schreef recentelijk een boek over het leven en werk van de cineast en ontmoette tijdens de tentoonstelling Lynch voor de eerste keer. Het enige dat je leert tijdens deze extra is dat de schilderwerken van Lynch even ondoorgrondelijk zijn als zijn films. Niet dat we iets anders hadden verwacht.

Alex De Rouck
Matig

Extra informatie

Trailer (1’ 54”), Interview (14’ 50”)

Zie ook...