Infernal Affairs (DVD)

Goed
Infernal Affairs (DVD)
12 jaar
17/03/2005
DVD
96 minuten
Actie
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
DTS Ⓡ
16:09

acteur/actrice (4)

Andy Lau →  Ming
Eric Tsang →  Sam
Tony Leung →  Yan
Anthony Wong →  (Hoofd)Commissaris Wong

regisseur (2)

Andrew Lau
Alan Mak

producent (1)

Andrew Lau

Met de komst van dvd en talrijke Asia-labels kunnen de afficionados zich meer dan ooit uitleven met Oosterse cinematografische geneugten. Steeds meer en meer Aziatische films krijgen trouwens ook een kans in de Westerse bioscopen, tot in de multiplexen toe. Waar Zhang Yimou bv. vroeger kunstzinnige films maakte die slechts een klein publiek vonden (al dan niet met heimwee naar Kurosawa en Ozu), draait hij nu grootschalige blockbusters (Hero, House Of Flying Daggers) die ook het 'grote' publiek nieuwsgierig maken.

Eind vorig jaar kon het Belgische publiek eindelijk ook kennismaken met Infernal Affairs, een film die eigenlijk al in 2002 werd gedraaid, en in Hong Kong uitgroeide tot een megasucces (en inmiddels ook een sequel en prequel baarde). De film is overduidelijk schatplichtig aan de vroegere films van John Woo, al offert hij de hypergestileerde bloedballetten op aan een sterk onderbouwde psychologische ondertoon. Infernal Affairs boeit van bij het begin, en groeit gaandeweg uit een intrigerende brok grootstadscinema, die veelvuldig de sfeer uitademt van een gestileerde polar.

Infernal Affairs

Infernal Affairs draait om twee infiltranten. De ene is een gangster en bij de politie ingeburgerd, de andere een agent die verankerd zit bij de plaatselijke maffiaclan. Beiden hebben hetzelfde probleem : ze leven al zo lang undercover dat ze enkel nog maar kunnen fungeren als complexe schaduw van zichzelf die niemand in vertrouwen kunnen nemen. Yan (Wong Kar-Wai favoriet Tony Leung) is er schijnbaar het ergst aan toe en volgt therapeutische sessies. De angst om ontdekt te worden neemt zienderogen toe : logisch, want de brave man maakt al tien jaar deel uit van een bende drugssmokkelaars die niet op een dode tegenstander meer of minder kijken. Ming (Andy Lau) heeft het schijnbaar iets gemakkelijker : als vlot geklede dandy schopte hij het moeiteloos tot rechterhand van de Politie-inspecteur die zijn levenswerk heeft gemaakt van het oprollen van de Triads. Het net rond beide mannen is al klein, maar het sluit zich nog meer nadat het na een net mislukte drugstransactie duidelijk wordt dat er twee verraders in het spel zijn. Triad-leider Sam gaat naarstig op zoek naar de verrader in zijn organisatie, Hoofdinspecteur Wong geeft aan Ming de opdracht om de mol te vinden. zichzelf dus.

Het verhaal wordt momenteel ook klaargestoomd voor een Hollywood-remake met als titel The Departed. Meestal is dat geen reden tot juichen, maar met een regisseur als Martin Scorsese aan het roer, en met namen als Leonardo Di Caprio, Matt Damon en Jack Nicholson op het voorplan, zijn we toch nu al nieuwsgierig naar Infernal Affairs Made In USA.

Infernal Affairs

De extra's op de dvd zijn verzorgd. Kwantitatief schenken ze zeker niet allemaal een meerwaarde (de outtakes bijvoorbeeld voegen niets toe en zijn helemaal niet grappig), maar door de aanwezigheid van een commentaartrack, een alternatief einde, een korte making of en heel wat beelden geschoten tijdens de opnames, zijn er wel kansen genoeg om inzicht te krijgen in de ontstaansgeschiedenis van dit snedig stukje Hong Kong cinema. En de extra's zijn allemaal netjes Nederlands ondertiteld, wat gezien de Chinese voertaal uiteraard geen overbodige luxe, maar een echte noodzaak was. En de fans van Oosterse cinema krijgen er ook nog de trailers van drie andere AsiaMania titels bovenop, waaronder die van het meesterlijke Oldboy. Een verzorgde uitgave van een film die op dvd hopelijk een groter publiek vindt dan in de bioscoop het geval was.

Alex De Rouck
Goed
Audiotrack door de regisseurs, Featurette : Behind The Scenes (16'), Confidential Files (6'), Outtakes (9'), Alternative Ending (8'), Photo Gallery (14 foto's), Trailers (Infernal Affairs, Oldboy, Battle Royale 2, The Eye 2)

Zie ook...