Il traditore (DVD)

Goed
Il traditore (DVD)
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
Geweld
Grof taalgebruik
15/05/2020
2019
DVD
145 minuten
Speelfilm
Thriller
Actie
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
16:9
1.85

Blu-ray-/DVD-/TV-verdeler

CinéartCinéart

acteur/actrice (16)

Pierfranceso Favino → Tommaso Buscetta
Luigi Lo Cascio → Totuccio Contorno
Maria Fernanda Candido → Cristina, Tommaso's vrouw
Fabrizio Ferracane → Pippo Calo
Fausto Russo Alesi → Giovanni Falcone
Nicola Cali → Toto Riina
Giovanni Calcagno → Tano Badalamenti
Bruno Cariello → Alfonso Giordano
Alberto Storti → Franco Coppi
Vincenzo Pirrotta → Luciano Liggio
Goffredo Bruno → Stefano Bontate
Gabriele Cicirello → Benedetto, Tommaso's zoon
Paride Cicirello → Antonio, Tommaso's zoon
Elia Schilton → TV-journalist
Alessio Pratico → Giuseppe 'Scarpuzzedda' Greco
Pier Giorgio Bellocchio → Cesare

regisseur (1)

Marco Bellocchio
Il Traditore

Een wereld zonder maffia zou hoogstwaarschijnlijk een betere wereld zijn. Een bioscoopwereld zonder maffiafilms daarentegen zou toch al een paar cinematografische lacunes hebben geslagen. En deze Il Traditore zou niet eens zijn gemaakt, daar deze film met docudrama-inslag in de eerste plaats een waarheidsgetrouwe reconstructie is van een van de meest geruchtmakende maffiazaken die Italië ooit heeft gekend.

Een spoedcursus Italiaanse maffiageschiedenis zou trouwens geen overbodige luxe zijn om vanaf het startschot mee te zijn met veteraan Marco Bellocchio’s kijkstuk. De focus ligt op de befaamde maffiarechtszaken die in de jaren tachtig meer dan eens het wereldnieuws beheersten. Rechtszaken die er kwamen in het zog van de bekentenissen van klokkenluider Tommaso Buscetta, de eerste Siciliaanse maffiabaas ooit die zijn kornuiten aan de galg praatte. En zich daardoor verzekerd zag van een plaats in het getuigenbeschermingsprogramma in de Verenigde Staten van Amerika. En het soort achterdochtig leven waar ook Tony Soprano kan van meespreken.

Il Traditore

Pierfrancesco Favino zet Buscetta heel geïnspireerd neer. Een man die het heeft gehad met het meedogenloos bloedvergieten tussen verschillende Siciliaanse families, en finaal breekt wanneer zijn zonen koelbloedig worden vermoord door mannen die hij ooit als vriend beschouwde

Bellocchio begint zijn film als een splinterbom met een montage van bloederige moorden. Een encyclopedische kennis van de Italiaanse maffiageschiedenis lijkt aanvankelijk nodig om te weten wie wie is en waarom wat doet, maar die aanvankelijke desoriëntatie verhindert niet dat Il Traditore gestadig uitgroeit tot een intrigerend kijkstuk. Met als hoogtepunt de reconstructie van de spraakmakende circusrechtszaken, waarin de aangeklaagde maffiatypes als brullende leeuwen in kooien zaten die speciaal in de achthoekige rechtszaal waren gebouwd. In totaal werden er zo’n 475 maffiamensen aangeklaagd, waarvan er 119 nog op vrije voeten waren tijdens de processen die ruim zes jaar in beslag namen.

Il Traditore

Bellocchio filmt als een duivel in een wijwatervat: soms subtiel spannend, soms grotesk grootser dan groots, soms barok-theatraal. En - tussen het vele bloedvergieten door - soms ook verdraaid grappig. De grote hoeveelheid informatie die de cineast behandelt zorg her en der voor een narratieve overdaad of fragmentarisch hinkstapverloop. Een bluts en buil die gelukkig niet verhinderen dat Il Traditore met veel machtsvertoon en uithoudingsvermogen de finish haalt.

Extra’s staan er niet op de schijf. An offer you can refuse. Voor zover geen aanbod ook een aanbod is.

 

 

Alex De Rouck

 

Extra's : geen

Zie ook...