Il Traditore

Goed
Il Traditore
KT
18/12/2019
2019
langspeelfilm
151 minuten
Speelfilm
Thriller
Actie

Verdeler

CinéartCinéart

acteur/actrice (16)

Pierfranceso Favino → Tommaso Buscetta
Luigi Lo Cascio → Totuccio Contorno
Maria Fernanda Candido → Cristina, Tommaso's vrouw
Fabrizio Ferracane → Pippo Calo
Fausto Russo Alesi → Giovanni Falcone
Nicola Cali → Toto Riina
Giovanni Calcagno → Tano Badalamenti
Bruno Cariello → Alfonso Giordano
Alberto Storti → Franco Coppi
Vincenzo Pirrotta → Luciano Liggio
Goffredo Bruno → Stefano Bontate
Gabriele Cicirello → Benedetto, Tommaso's zoon
Paride Cicirello → Antonio, Tommaso's zoon
Elia Schilton → TV-journalist
Alessio Pratico → Giuseppe 'Scarpuzzedda' Greco
Pier Giorgio Bellocchio → Cesare

regisseur (1)

Marco Bellocchio
Il Traditore

Een spoedcursus Italiaanse maffiageschiedenis: dat is wat veteraan Marco Bellocchio in een twee uur en een half durende rotvaart aflevert in “Il Traditore”. De focus ligt op de befaamde maffiarechtszaken die in de jaren tachtig meer dan eens het wereldnieuws beheersten.

Rechtszaken die er kwamen in het zog van de bekentenissen van klokkenluider Tommaso Buscetta, de eerste Siciliaanse maffiabaas ooit die zijn kornuiten aan de galg praatte. En zich daardoor verzekerd zag van een plaats in het getuigenbeschermingsprogramma in de Verenigde Staten van Amerika. En het soort achterdochtig leven waar ook Tony Soprano kan van meespreken.

Il Traditore

Pierfrancesco Favino zet Buscetta heel geïnspireerd neer. Een man die het heeft gehad met het meedogenloos bloedvergieten tussen verschillende Siciliaanse families, en finaal breekt wanneer zijn zonen koelbloedig worden vermoord door mannen die hij ooit als vriend beschouwde.

Il Traditore

Bellocchio begint zijn film als een splinterbom met een montage van bloederige moorden. Een encyclopedische kennis van de Italiaanse maffiageschiedenis lijkt aanvankelijk nodig om te weten wie wie is en waarom wat doet, maar die aanvankelijke desoriëntatie verhindert niet dat “Il Traditore” gestadig uitgroeit tot een intrigerend kijkstuk. Met als hoogtepunt de reconstructie van de spraakmakende ‘circusrechtszaken’, waarin de aangeklaagde maffiatypes als brullende leeuwen in kooien zaten die speciaal in de achthoekige rechtszaal waren gebouwd. In totaal werden er zo’n 475 maffiamensen aangeklaagd, waarvan er 119 nog op vrije voeten waren tijdens de processen die ruim zes jaar in beslag namen.

Bellocchio filmt als een duivel in een wijwatervat: soms subtiel spannend, soms grotesk grootser dan groots, soms barok-theatraal. En - tussen het vele bloedvergieten door - soms ook verdraaid grappig. De grote hoeveelheid informatie die de cineast behandelt zorg her en der voor een narratieve overdaad of fragmentarisch hinkstapverloop. Een bluts en buil die gelukkig niet verhinderen dat “Il Traditore” met veel machtsvertoon en uithoudingsvermogen de finish haalt.

Gezien op Film Fest Gent.

Alex De Rouck

Synopsis

Begin jaren '80 bereikt de strijd tussen de verschillende maffiaclans in Italië een hoogtepunt. Tommaso Buscetta, een hooggeplaatst lid van de Cosa Nostra, duikt onder in Brazilië. Intussen worden zijn vertrouwelingen één voor één vermoord. Wanneer Buscetta opgepakt wordt door de Braziliaanse politie en vervolgens uitgeleverd aan Italië, neemt hij een beslissing die de geschiedenis zal veranderen: hij zal als eerste de omertà doorbreken en de interne werking van de organisatie publiek maken.