I, Tonya

Bijna zeer goed
I, Tonya
12 jaar
21/02/2018
2017
langspeelfilm
119 minuten
Drama
Komedie

verdeler

The Searchers The Searchers

acteur/actrice (9)

Margot Robbie →  Tonya Harding
Sebastian Stan →  Jeff Gilooly
Allison Janney →  Tonya's moeder
Julianne Nicholson →  Diane Rawlinson
Paul Walter Hauser →  Shawn Eckhardt
Caitlin Carver →  Nancy Kerrigan
Bojana Novakovic →  Dody Teachman
Bobby Cannavale
McKenna Grace

regisseur (1)

Craig Gillespie

producent (4)

Tom Ackerley
Margot Robbie
Steve Rogers
Bryan Unkeless

director of photography (1)

Nicolas Karakatsanis

uitvoerend producent (7)

Len Blavatnik
Aviv Giladi
Craig Gillespie
Vince Holden
Toby Hill
Zanne Devine
Rosanne Korenberg

scenarist (1)

Steven Rogers

beeldmonteur (1)

Tatiana S. Riegel

productieontwerper (1)

Jade Healy

kostuumontwerper (1)

Jennifer Johnson

componist (1)

Peter Nashel
I, Tonya

Vierentwintig jaar na dato is het schandaal rond kunstschaatsster Tonya Harding ietwat weggedeemsterd als de waan van eergisteren, edoch in januari 1994 was Harding met vlag en wimpel de meest gehate (sport)figuur in Amerika. Geen prestatie om trots op te zijn, al is het op zich wel een gedenkwaardige prestatie. Over the rise en vooral fall van La Harding zijn al ettelijke documentaires en tv-specials gemaakt, op een filmische adaptatie was het wachten tot nu. En “I, Tonya” was het wachten meer dan waard.

Scenarist Steven Rogers baseerde zijn scenario op uitvoerige en naar het schijnt geanimeerde interviews die hij had met Tonya en haar ex-echtgenoot Jeff Gillooly. Beide gaven heel uiteenlopende antwoorden op zijn vragen, wat Rogers sterkte in het idee om van zijn script geen rechtlijnige reconstructie te maken maar een ‘larger than life’ adaptatie met scheuten mockumentary erin verwerkt. En dat zonder Tonya af te schilderen als een redneckloser zonder kans op redemptie. Wat gezien de gebeurtenissen best wel had gekund.

I, Tonya

Tonya Harding groeide op in op zijn zacht gezegd warrige omstandigheden. Haar kletsen uitdelende moeder koeioneerde haar voortdurend, haar vader ging er met de noorderzon vandoor en zelfs haar grote liefde Jeff bleek over losse handen en ellebogen te beschikken. Al een half wonder dat Tonya van haar hobby haar passie en beroep kon maken: ze kon als kind al uitstekend kunstschaatsen, werd de eerste Amerikaanse die twee driedubbele axels kon uitvoeren, werd Amerikaans kampioene en was ook een serieuze kandidate voor Olympisch goud. Dat ze niet meer wedstrijden won, kwam grotendeels door haar afkomst.

 

I, Tonya

Heel wat jury’s hadden het niet voor haar boerentrienmentaliteit en gaven vaak meer punten aan elegantere kandidaten. Al was het pas definitief over en uit met de carrière van Harding na ‘het incident’. In januari 1994 sloeg een onverlaat met een ijzeren stok op de knieën van Hardings concurrente Nancy Kerrigan. De media sloeg zijn tentakels in de zaak, en toen de FBI aan het licht bracht dat Gillooly opdracht had gegeven aan zijn trawanten om Kerrigan te verwonden werd Harding meegesleurd in de zaak. Ironisch genoeg zouden zowel Kerrigan als Harding later dat jaar Amerika nog vertegenwoordigen op de Olympische Winterspelen in het Noorse Lillehammer.

“I, Tonya” draait om verschillende redenen gracieuze pirouettes. Het wackoverhaal is er daar uiteraard een van. Maar ook de manier waarop regisseur Craig Gillespie (“Lars And The Real Girl”, “Fright Night”, “The Finest Hours”) de narratie zwierig laat rondtollen op de tonen van een goed geoliede soundtrack - die her en de zelfs als ‘Goodfellasesk’ wordt omschreven - verdient een pluim. En die pluim mag ook naar het acteerwerk van Margot Robbie (die de film mee produceerde met haar productiefirma LuckyChap Entertainment), van wintersoldaat Sebastian Stan (als de mallotige Gillooly) en van Allison Janney die met veel panache een loedermoeder neerzet die zelfs Norman Bates niet zou willen balsemen.

Alex De Rouck

 

Genomineerd voor drie Golden Globes (2018) :

 • Best Picture – Comedy or Musical
 • Best Performance by an Actress in a Motion Picture – Musical or Comedy: 
  Margot Robbie
 • Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Motion Picture:
  Allison Janney

 

Genomineerd voor drie Academy Awards/Oscars (2018) :

 • Best Performance by an Actress in a Leading Role
  Margot Robbie
 • Best Performance by an Actress in a Supporting Role
  Allison Janney
 • Best Achievement in Film Editing
  Tatiana S. Riegel

Synopsis

Kunstschaatsster Tonya Harding (Margot Robbie) is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische spelen in de weg te staan. Maar Tonya komt niet bepaald uit een rijke familie, en haar vulgaire outfits en gedrag zijn een doorn in het oog van de keurige schaatswereld. Omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan. Eén van de grootste Amerikaanse schandalen is plots in de maak.