The Hunt

Matig
The Hunt
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
Geweld
Grof taalgebruik
01/07/2020
2019
langspeelfilm
90 minuten
Actie
Thriller
Horror

Verdeler

Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (4)

Hilary SwankHilary Swank
Betty Gilpin → Crystal
Emma Roberts
Ike Barinholtz

regisseur (1)

Craig Zobel

producent (2)

Jason Blum
Damon Lindelof

scenarist (2)

Nick Cuse
Damon Lindelof
The Hunt

Neen, niet alles wat B-keizer Jason Blum aanraakt verandert in goud. Voor het feit dat The Hunt in de bioscoop geen brokken maakte, kan hij weliswaar twee keer overmacht inroepen. De geplande première in september 2019 werd afgeblazen na bloederige raids van lone gunmen in Dayton en El Paso. Gezien er in The Hunt ook nogal wat mensen worden afgeknald en er een satirisch-politiek kantje aan de film hangt, besloot Universal onder druk van de publieke opinie en politiek gekrakeel de film niet uit te brengen. Uitstel (b)leek geen afstel, want in maart 2020 kwam de films alsnog in de zalen. Zij het amper een week vooraleer het coronavirus zich tussen het pluche nestelde en de cinema’s op slot gingen.

Of The Hunt in normale omstandigheden een succes zou zijn geworden, valt te betwijfelen. Tijdens verschillende voorvertoningen reageerde het testpubliek negatief, en noch de linkerzijde noch de rechterzijde van het Amerikaanse spectrum leek de film te snappen of er de clou van in te zien.

The Hunt

Een van de schaarse keren dat beide kanten het bij het rechte eind hadden: The Hunt raakt immers kant noch wal, durft geen echte vuist te maken, zoekt zijn toevlucht tot splattergeweld om het gebrek aan goede ideeën te verdoezelen en ligt op het eind te sputteren als een leeggelopen ballon die om te beginnen nooit ordentelijk lucht kreeg ingeblazen.

Het uitgangspunt gingen scenaristen Damon Lindelof - meer dan ooit Lost - en Clive Cuse - die met Lindelof samenwerkte aan de tv-reeks The Leftovers - halen bij het klassieke The Most Dangerous Game waarin een Russische aristocraat op zijn landgoed jacht begint te maken op menselijke prooien nadat hij het beu is om dieren af te knallen. Een gegeven dat al veel keer los werd geadapteerd, onder meer in Hard Target met Jean-Claude Van Damme. In The Hunt mag het dus nog eens sudderen. Zij het met een als draaideurtwist dat het dit keer de liberale linkse elite is die jacht maakt op rechtse haatzaaiers, safari-jagers, racisten en co.

The Hunt

Lindelof, Cuse en regisseur Craig Zobel willen beide kampen viseren, maar slagen daar langs geen kanten in. Hete hangijzers geraken nooit uit het koude water, en het gebrek aan boeiende personages of een steekhoudende plot zorgt er voor dat je zelfs een digitale klok tik tik hoort zeggen. Of hoe je al van hele goede huize moet komen om een film waarvan de pointe geen punt heeft toch relevant te maken. De makers van The Hunt zoeken maar best een nieuwe makelaar.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
13-03-2020 Plaats: 5 $ 5.304.455
Totale weekend omzet VS: $ 5.304.455

Synopsis

Twaalf vreemdelingen worden wakker op een open plek. Ze weten niet waar ze zijn of hoe ze daar zijn terecht gekomen. Ze weten niet dat ze gekozen zijn... voor een heel specifiek doel... de jacht. In de schaduw van een duistere samenzweringstheorie komt een stel elites voor het eerst samen in een afgelegen landhuis om op mensen te jagen voor het plezier. Maar hun meesterplan staat op het punt te ontsporen omdat één van de opgejaagde, Crystal het spel van de jagers beter kent dan zij.