Host

Goed
Host
21/04/2021
2020
VOD
65 minuten
horror

Blu-ray-/DVD-/TV-verdeler (1)

Cinéart Cinéart

acteur/actrice (3)

Haley Bishop
Jemma Moore
Emma Louise Webb

regisseur (1)

Rob Savage
Host

Afgaand op het applaus dat de horrorspielerei Host in ontvangst mocht nemen, zou je geneigd zijn te denken dat de Britse duivel-doet-al Rob Savage een meesterwerk van de zevende genrekunst heeft afgeleverd. Wat niet zo is. Niet dat het applaus onterecht is: binnen een tijdsbestek van amper zesenvijftig minuten - de afsluitende werkopnames die afklokken op negen extra minuten horen niet echt tot de film - slaagt Savage er immers in om een slimme gimmick te gebruiken voor een klassieke portie geïnspireerde paranormale horror.

Al valt niet te ontkennen dat Savage uitpakt met wat uiteindelijk toch opgewarmde kost is. Weinig nieuwe texturen in een film die niet kan verhullen schatplichtig te zijn aan Blair Witch Project en Paranormal Activity. Meer zelfs, je kan Host zelfs moeiteloos bekijken als het zevende deel uit de PA-franchise. En ook het computerschermvertellen is niet nieuw in het horrorgenre, getuige Open Windows en de Unfriended-franchise.

Host

Host wint vooral aan hypefähige relevantie door zich te profileren als zeitgeistfilm voor de mondmaskergeneratie. Al komt de coronalockdown enkel kort aan bod als schetsend kader. Een kader waarin vijf vriendinnen besluiten om een seance te houden. Door de bubbelrestrictie is fysisch hand in hand rond een tafel zitten met een medium uiteraard geen optie, waarop ze besluiten om de seance via Zoomvergadering te houden. Op initiatiefneemster Haley na zien de vijf het virtueel samenkomen vooral als een excuus om dronken te lallen voor de webcam. Maar het duurt niet lang voor er daadwerkelijk boem- en doemgeluiden en spectrale en paranormale verschijnselen hun opwachting maken in de afzonderlijke huiskamers.

Daar Savage de speelduur beperkt tot de tijd die een gemiddelde Zoommeeting in beslag neemt is er maar weinig ruimte voor afleidende franjes. Alle acteurs vertolken personages met hun eigen voornaam, en de meeste werkten in het verleden al samen met Savage aan zijn kortfilms. Zoals bij vele found footage en eerstepersoonscamerafilms is Host eigenlijk op zijn best wanneer er weinig of zelfs niets gebeurt: Savage weet hoe hij de anticipatie en vooral de focus op plaatsen waar iets kan gebeuren sfeervol moet benutten, zoals in de schermindeling waar de verschillende verlaten woonkamers naast elkaar staan.

Host

Savage had tijdens de voorbereidingen en de eigenlijke opnames geen fysiek contact met de acteurs. Hij gaf iedereen instructies via het (zoom)scherm waardoor iedereen behalve acteur eigenlijk ook cameravrouw/-man was en ook instond voor de belichting, make-up en stunts. Allemaal netjes aangeleerd via virtuele tutorials. En het moet gezegd: de cast weet precies op welk moment ze de pauzeknop van hun banaal gechat moeten omdraaien om voluit voor de kippenvelpaniek te gaan.

Savage had in totaal twaalf weken nodig om Host van idee tot afgewerkt product online te krijgen. Het script was eerder een richtlijn dan een afgewerkt product: om de paniekreacties bij de cast zo realistisch mogelijk te maken, wisten de acteurs vooraf niet welke griezel en gruwel hen te wachten stond. Savage had de gruwelscènes op voorhand opgenomen en monteerde die dan tijdens de afzonderlijke Zoomsessies in zodat hij spontaan kon filmen hoe de cast echt aan het freaken sloeg. Uiteraard speelt Host ook slim met de conventies van Zoom en het internet: af en toe loopt het beeld stil of verliest een van de deelnemers connectie. Ook de Zoomlay-out staat continu op het scherm. Waardoor je Host eigenlijk het best op een laptop bekijkt, net omdat je dan het gevoel hebt echt deelgenoot te zijn aan het gruwelonderonsje.

Een film voor en van deze tijd dus. En een die doet wat het moet/wil doen: lekker luide groepsschreeuwhorror promoten. Zij het met een kritische kanttekening: de in beeld springende demonen of plots verschuivend meubilair verschillen immers in niets van die uit Paranormal Activity en de sliert afgeleiden. Waardoor de kans reëel is dat je je na de geinig gevonden eindgeneriek de vraag stelt of het dat maar was. Al zal je tegelijkertijd niet ontkennen dat Savage en co je toch een uur lang mooi bij de lurven hebben gehad met hun portie mondmaskervreethuis-, tuin- en keukencinema.

Te zien op verschillende VoD-platformen.

Alex De Rouck

Extra informatie

 

  • Een film binnen competitie op het Brussels International Fantastic Film Festival (2021)

Synopsis

Tijdens een lockdown huren zes vrienden een medium in om een seance te houden via Zoom. Het is 2020, we zitten middenin de pandemie. Door lockdowns en quarantaine verlopen de meeste sociale contacten via Zoomsessies en videobellen. Om toch weer eens iets samen te doen heeft Haley haar vriendengroep overtuigd om met z'n allen een griezelavond te beleven. Samen met een medium houden ze een séance op Zoom. Voor de gezelligheid, want echt serieus kun je dat niet nemen. Toch?