Honeyland

Goed
Honeyland
Alle leeftijden
19/08/2020
2019
langspeelfilm
85 minuten
documentaire
drama

verdeler

Mooov

zichzelf (1)

Hatidze Muratova

regisseur (2)

Tamara Kotevska
Ljubomir Stefanov

producent (1)

Atanas Georgiev

director of photography (2)

Fejmi Daut
Samir Ljuma

beeldmonteur (1)

Atanas Georgiev
Honeyland

Om het met de woorden van de wijze Yoda te zeggen: thin the line between feature and documentary in Honeyland is. Wie zich verwacht aan een documentaire-eigen zijnde duidende voice over of tusseninterviews is er in dit honingland alvast aan voor de moeite. Wie zich fictiegewijs verwacht aan een gescripte plot ook. Of hoe deze documentaire eigenlijk een speelfilm is. En vice versa. Een spreidstand die nergens leidt tot verstuikte pezen. Of een gescheurde broek of rok.

Documentairemakers Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov wilden een korte documentaire draaien over de cruciale rol van bijen in ons ecosysteem. Ze trokken daarvoor naar een heel ruraal en afgelegen stukje Macedonië, de biotoop van Hatidze Muratova. Die oogst daar honing van wilde bijen, en om die honing te bemachtigen moet ze helemaal in haar eentje de bergen op en de dalen in. Kranig besje, die Hatidze. Bovendien zorgt ze in de schamele hut waarin ze woont ook nog eens voor haar bejaarde en bedlegerige moeder. Een met de natuur en met de kaarten die je van het leven toebedeeld krijgt … da’s Hatidze. Een muiselleboog zal ze alvast niet krijgen in haar elektriciteitsloos stukje wereld.

Honeyland

Het unieke leven van Hatidze - behalve in honing ook gedrenkt in humor en een ardent doorzettingsvermogen - inspireerde beide filmers om hun kortfilm in te wisselen voor een groter project. Uiteindelijk zochten ze de vrouw gedurende drie jaar herhaaldelijk op, en konden ze een verhaal vertellen dat ze aanvankelijk zelf nooit hadden kunnen voorspellen.

Tijdens die drie jaar moet Hatidze immers ook de aanwezigheid verdragen van een familie nomaden die met hun bestelbus vlak naast haar huis neerstrijken. De boerenburen met vijf kinderen brengen wat extra leven in haar bestaan, maar peis en vree blijft het niet. Zeker niet wanneer de nieuwkomers ook honing gaan maken met tamme bijen, en dat manoeuvre brengt de honingoogst van Hatidze - haar enige bron van inkomsten - en het natuurlijk evenwicht in gevaar.

Honeyland

Als natuurdocumentaire neemt Honeyland een unieke plaats in. Leven in barre omstandigheden met eerbied en respect voor de natuur wordt tegendraads gespiegeld aan het consumeren en produceren op grotere schaal. Een lesje economie dat niet veel nadere uitleg behoeft. En dat fascinerend zit ingebed in met grandeur in beeld gebrachte natuurbeelden met op het middenveld een protagoniste die je bijna op een sprookjesachtige manier inkijk biedt in een leven waarin onthaasting een fijngesponnen rode draad vormt. Wie zich cinematografisch wil onthaasten, zit goed bij het mooie en - jawel, hoor - bij tijd en wijlen intens ontroerende Honeyland.

Gezien op Film Fest Gent.

 

Alex De Rouck

Synopsis

Visueel indrukwekkend portret over de laatste imker in de verlaten regio in Noord-Macedonië. Hatidze is aimabel en gewetensvol en laat altijd de helft van de honing achter, zodat de dieren niet sterven. Afgunst en hebzucht dringen haar leven binnen in de vorm van een rondtrekkende familie met veel kinderen en koeien.