Hearts in Atlantis (DVD)

Hearts in Atlantis (DVD)
12 jaar
DVD
97 minuten
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
16:09

acteur/actrice (12)

Alan TudykAlan Tudyk
Anton Yelchin
Hope Davis
David Morse
Mike Boorem
Celia Weston
Tom Bower
Adam Lefevre
Will Rothhaar
Timmy Reifsnyder
Deirdre O'Connell

regisseur (1)

Scott Hicks

Bobby Garfield krijgt op een dag de oude baseballhandschoen van zijn jeugdkameraad Sully in de brievenbus. Dat is geen goed nieuws, want Sully grapte ooit dat hij die in zijn testament aan Bobby zou nalaten. Sully's dood dient als katalysator om terug te keren naar de zomer van 1960. Een periode die op verschillende vlakken een impact heeft gehad op Bobby. Zijn moeder heeft hem als verjaardagscadeau een bibliotheekkaart gegeven. Dat stond niet meteen op zijn verlanglijstje. Hij had liever een fiets gekregen, maar die is veel te duur. Het enige wat zijn vader hen achterliet was een leegte en een pak schulden. Kort daarop maken we kennis met Ted Brautigan (Anthony Hopkins) die zijn intrek neemt op de bovenste verdieping van hun huis. Brautigan is een raadselachtige figuur met een speciale gave. Bobby blijkt dezelfde gave te bezitten, waardoor Brautigan een soort van surrogaat vader wordt die begaan is met de opvoeding van de jonge knul.

Het scenario van Hearts In Atlantis is gebaseerd op de verhalen Low Men in Yellow Coats en Heavenly Shades of Night are Falling, van Stephen King. In tegenstelling tot veel van zijn werken staat dit keer de horror niet centraal, maar wel het menselijke aspect. De film doet eerder denken aan de sfeer van Stand By Me en The Green Mile. Net zoals in deze laatste, is ook hier een supernatuurlijk element aanwezig dat de personages drijft. Het is alleen jammer dat het supernatuurlijke zo goed als onbenut wordt gelaten. Het belemmert dat de film de eenheidsworst overstijgt.

Scott Hicks creëert weliswaar hetzelfde realistische kader zoals in Snow Falling On Cedars waarbinnen hij de personages presenteert, maar zonder dat ze echt evolueren. De dood van Sully is weinig relevant, omdat het personage nauwelijks aanbod komt tijdens de jeugdherinneringen. Alleen de jonge Bobby heeft door de invloed van Brautigan van zich leren afbijten. Hearts In Atlantis is een vrij ingetogen film met aandacht voor veelzeggende stille momenten. Ook de audio commentaar van Hicks is al even sereen. In dat opzicht past de stroomversnelling waar de film na een goed uur in belandt niet helemaal in het plaatje. De dramatische ontwikkelingen doorprikken iets te robuust de opbouw van het verhaal.

Anthony Hopkins is prima gecast als de geheimzinnige vaderlijke figuur die Boddy nodig heeft in zijn leven. De jonge Anton Yelchin (Along Came A Spider) van Russische origine, komt heel naturel over. Hopkins vertelt in zijn interview met Scott Hicks dat hij onder de indruk was van zijn tegenspeler door de manier waarop hij acteert. Yelchin heeft iets van een Tom Sawyer. Dit interview is meteen ook zowat het enige noemenswaardige aan extra's die op deze DVD staat. Dat maakt dat deze Hearts In Atlantis meer iets is voor de echte fans van Hopkins of regisseur Scott Hicks.

Didier Van Hoorebeke
Matig
Audio commentaar van regisseur Scott Hicks, Interview Remembering Hearts In Atlantis tussen Scott Hicks en Anthony Hopkins (29'), Fotogalerij met 20 afbeeldingen, Bioscooptrailer

Zie ook...