The Guardian

Gewoon
The Guardian
20/12/2006
2006
langspeelfilm
139 minuten
Actie

Verdeler

Buena Vista

acteur/actrice (14)

Kevin CostnerKevin Costner →  Ben Randall
Ashton KutcherAshton Kutcher →  Jake Fischer
Sela WardSela Ward →  Helen Randall
Neal McDonough →  Jack Skinner
Melissa Sagemiller →  Emily Thomas
Clancy Brown →  Kapitein William Hadley
Brian Geraghty →  Hodge
John Heard →  Frank Larson
Bonnie Bramlett →  Maggie McGlone
Dule Hill →  Kim Weatherly
Shelby Fenner
Johnell Gainey
Michael Rady
Benny Ciaramello

regisseur (1)

Andrew Davis

producent (2)

Beau Flynn
Tripp Vinson
The Guardian

Waar er water is, zijn er redders. Waar zeeën of oceanen zijn, is er een kustwacht. In ons kleine Belgenlandje hebben wij bijvoorbeeld Koksijde Rescue met een paar helicoptertjes (Windkracht 10 : Koksijde Rescue, je weet wel...), in de Verenigde Staten hebben ze de USCG, de United States Coast Guard (klinkt altijd zoveel beter in het Engels). In Amerika zijn er meer 'choppers', zijn de golven hoger, de gevaren groter, de middelen indrukwekkender en over het personeel en de opleiding zwijgen we in alle talen. Bij gebrek aan zekerheid hier rond en om een boze mail/brief/telefoon van iemand die het (beter) kan weten te vermijden.

Bij de Coast Guard Rescue Swimmers is 'So that others may live !' het motto. Ben Randall (Kevin Costner wiens acteerniveau bij elke film zo vlak is als een biljartlaken) is er één van. Hij heeft door de jaren heen een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd als het op redden van mensen op zee aankomt. Maar die ene keer loopt het dan toch flink fout. Zoals meestal wordt ook dan weer geflirt met de grenzen van de autonomie op vlak van resterende brandstof (zo ver/lang mogelijk blijven hangen) en zelfs ijsvorming op de staartrotor zorgt er niet voor dat men de reddingsmissie afbreekt. Jammer, want even later komt het ganse team in het ijskoude water terecht. Hulp is er niet in de buurt en met een 'aanvliegtijd' van drie uur lijkt de bemanning ten dode opgeschreven. Enkel Ben Randall overleeft het en draagt het trauma met zich mee van het verlies van zijn ganse team.
Randall dient hier zowel fysisch als psychisch van te herstellen waardoor de Commandant van de Afdeling erop aandringt Ben een tijd op non-aktief te zetten wat het gebruikelijke werk betreft. Met tegenzin kan Chief Randall naar de 'A-School' om er de nieuwe rekruten op te leiden en klaar te stomen tot de allerbeste 'Rescue Swimmers'... Eén van hen, Jake Fischer (Ahston Kutcher die hie bewijst dat hij tot (veel) meer in staat is dan in The Butterfly Effect) kan zijn ambitie om het te gaan maken niet verbergen. Hij is vastbesloten alle schoolrecords (die natuurlijk allemaal op naam van Randall staan) van de tabellen te vegen, daar heeft de zwemkampioen zeker het talent voor.
De opleiding is zwaar en bikkelhard (natuurlijk), er zijn heel wat afvallers (of course), Fischer wordt verliefd (uiteraard) en haalt uiteindelijk dan toch de spreekwoordelijke finish in de opleiding (ook al volledig in de lijn van de verwachtingen). En dan volgt het echte werk...

The Guardian

De basis voor The Guardian is natuurlijk niet verzonnen. Rescue Swimmers bestaan écht en zijn er op getraind om vanuit helicopters in crisis-omstandigheden en levensbedreigende situaties in het kolkende water te springen en te doen waarvoor ze zijn opgeleid. Elk jaar zorgen ze voor het redden van ongeveer 5.000 mensen en 2.5 miljard Dollar aan goederen. 2005 was een uitzonderlijk jaar toen men na het voorbijrazen van de orkaan Katrina maar liefst 33.520 mensen redde. De 'Rescue Swimmers' is een afdeling die inmiddels twintig jaar bestaat. In 1984 kreeg men van het Amerikaans Congres groen licht voor het opstarten en uitbouwen van deze bijzonder competente groep van 'lifesavers' nadat 31 bemanningsleden van een cargoschip het leven lieten terwijl slechts één helicopter van de Amerikaanse luchtmacht op de plaats was van het onheil.

The Guardian werd geregisseerd door Andrew Davis (The Fugitive, Collateral Damage). In zijn jeugdjaren was Davis zelf lid van de YMCA zwemclub van Zuid-Chicago, redder op school en eigenaar van een zeilboot waardoor hij in zijn leven al heel wat tijd in en rond het water doorbracht en dus goed geplaatst was en een bijzondere interesse had om deze film te gaan maken. Om het allemaal zo authentiek als mogelijk in te blikken deed men beroep op drie specialisten die nauw verbonden zijn aan de Kustwacht en hun specifieke opleidingen. De 22 cast members die de rol vertolken van 'Rescue Swimmer' in The Guardian ondergingen bij wijze van voorbereiding zelf een aangepaste opleiding in aanwezigheid van de 'échte jongens', iets wat voor de nodige inspiratie en motivatie zorgde. De belangrijkste actiescènes in het water werden opgenomen in een gigantische betonnen watertank met een capaciteit van bijna 3.5 miljoen liter water. De 'Aquatic Development Company' uit New York stond in voor het maken van de noodzakelijke golven door middel van drie motoren met een vermogen van elk 150 PK. Het bedrijf deed dit soort van 'golfopdrachten' al eerder maar dan voor pretparken waardoor hun medewerking aan een Hollywood-film ook voor hen een nieuwe uitdaging betekende.

The Guardian

The Guardian volgt bijzonder nauwgezet het gekende procédé van dit soort films. Men deed het al rond basketbal, baseball, piloten, autocoureurs, politieagenten, soldaten, brandweerlui, navy seals, marines, special forces, DEA, SWAT, nu komt een afdeling van de Amerikaanse kustwacht aan de beurt. Bij wijze van afwisseling denk je dan, alhoewel er qua concept helemaal niets nieuws onder de zon is natuurlijk.
Zelfs de instructeurs en (sommige) leerlingen dragen Top Gun-brilletjes om het voorspelbaar en voorgekauwde geheel ook nog eens bijzonder herkenbaar te maken. Spektakel blijft verzekerd in dit soort films maar de verrassingen blijven uit. The Guardian beantwoordt aan de verwachtingen van wie eens per trimester of semester naar de bioscoop gaat om eens lekker te ontspannen maar wie zijn bioscoopticket na elk bezoek bovenaan het stapeltje legt bij zijn thuiskomst heeft het al talloze keren eerder gezien in één van de verpakkingen die we hierboven al opsomden.
Man en vrouw gaan uit elkaar, driloefeningen om 'The Best of the Best' klaar te stomen, leraar redt leerling of vice versa, I'm too old for this shit-syndroom, dan toch nog eens uitrukken voor een opdracht, schijnbaar spannende reddingsacties die altijd goed aflopen, decoreren van de afgestudeerden, de één offert zich op voor de ander, één van de recruten wordt verliefd op een meisje uit de schoolbuurt, leerlingen zetten een stapje en vechten een robbertje,... Het zit er allemaal in, in The Guardian.
Wie houd van clichés, die zit gebeiteld bij The Guardian, wat 2006 betreft meteen één van de langspeelfilms met de meeste clichés.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
29-09-2006 Plaats: 2 $ 18.006.064
06-10-2006 Plaats: 5 $ 9.568.092
13-10-2006 Plaats: 7 $ 5.866.998
Totale weekend omzet VS: $ 33.441.154