Greenland

Goed
Greenland
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar
Geweld
Angst
Grof taalgebruik
29/07/2020
2020
langspeelfilm
VOD
119 minuten
Drama
Thriller

Verdeler

The Searchers

acteur/actrice (2)

Gerard Butler → John Garty
Morena Baccarin

regisseur (1)

Ric Roman Waugh

producent (1)

Basil Iwanyk
Greenland

Met de doortocht van COVID-19 zou een mens geneigd zijn te vergeten dat de wereld ook nog wordt bedreigd door andere potentiële vernietigende en toen was het licht uit-rampen. De inslag van een komeet met de kracht van degene die destijds de dinosaurussen terug naar af stuurde bijvoorbeeld. Gelukkig doet Hollywood ons daar op tijd en stond nog eens aan herinneren. Zoals in Greenland, waar komeet Clarke op onze blauwe bol afstevent met een aardkorstvernietigende kracht. En Bruce Willis en Michael Bay tonen zich niet thuis om de wereld te redden. Doeme toch.

Wel thuis: Gerard Butler. Al is het niet zijn taak om de koers van de komeet te veranderen. Het is wel zijn taak om zijn vrouw (Morena Baccarin) en zijn diabetes hebbend zoontje in veiligheid te brengen, twee dagen voor de geschatte inslag. Aanvankelijk kan hij dat doen met de steun van de Amerikaanse overheid. Die bereidden in stilte een plan voor een nieuwe wereld voor, en de mensen die daar voor nodig zijn worden in bunkers in Groenland ondergebracht.

Greenland

Butler is een van de uitverkorenen omdat hij als bouwkundig ingenieur goed geplaatst is om de supervisie van de wederopbouw te euhm … superviseren. De weg naar Groenland is echter bezaaid met valkuilen, wolfsklemmen en heel veel ander volk, waardoor er meermaals een kink in de reddingskabel komt.

Greenland is het geesteskind van scenarist Chris Sparling die eerder al aardige punten scoorde met zijn scripts voor Buried en ATM, en inmiddels zelf ook al een paar lowbudgetthrillers heeft geregisseerd. Dit apocalyptisch script zou oorspronkelijk worden verfilmd door Neil Blomkamp met Chris Evans in de hoofdrol, maar uiteindelijk moest Sparling het stellen met Ric Roman Waugh en Gerard Butler – die eerder samen Angel Has Fallen inblikten.

Greenland

Greenland heeft gelukkig meer in huis dan die generieke dertiendedozijnactieprent. Butler doet het zelfs bijlange niet slecht als man/vader/echtgenoot met een missie, en regiematig ligt de nadruk ook niet echt op de computergegenereerde komeetinslagen. Op zijn beste momenten is Greenland zelfs een verrassend claustrofobische thriller, zeker tijdens het deel waarin Butler, Baccarin en hun zoon van elkaar gescheiden raken. Wat er ironisch voor zorgt dat het laatste rechtelijnshalfuur van Greenland eerder wat arbitrair aanvoelt dan als grote finale te fungeren. Greenland haalt de eindstreep geenszins ongeschonden, maar heeft op weg naar de eindgeneriek meer in zijn mars dan je op het eerste zicht geneigd bent te denken. En daar hoort op zijn minst een bescheiden applaus bij. Achteraf wel de handen wassen aub.

Alex De Rouck

Synopsis

Wanneer een naderende wereldwijde catastrofe de mensheid dreigt te vernietigen heeft John Garty slechts vier dagen tijd om zijn gezin in veiligheid te brengen. Terwijl de klok genadeloos tikt en de maatschappij wanhopig vervalt in chaos moet hij alles uit de kast halen om zijn familie van New York naar een geheime militaire bunker in Groenland te brengen.