Get Smart

Middelmatig
Get Smart
2007
03/09/2008
langspeelfilm
110 minuten
komedie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (12)

Steve Carell Steve Carell → Maxwell Smart
Dwayne Johnson Dwayne Johnson → agent 23
Terence Stamp Terence Stamp → Siegfried
Anne Hathaway Anne Hathaway → agent 99
Alan Arkin Alan Arkin → de chef
James Caan James Caan → de President
Terry Crews Terry Crews → agent 91
David Koechner David Koechner → Larabee
Ken Davitian → Shtarker
Masi Oka → Bruce
Nate Torrence → Lloyd
Dalip Singh → Dalip

regisseur (1)

Peter Segal

producent (4)

Charles Roven Charles Roven
Andrew Lazar
Alex Gartner
Michael Ewing

director of photography (1)

Dean Semler

uitvoerend producent (6)

Steve Carell Steve Carell
Dana Goldberg Dana Goldberg
Bruce Berman Bruce Berman
Peter Segal
Brent O'Connor
Jimmy Miller

scenarist (2)

Tom J. Astle
Matt Ember

beeldmonteur (1)

Richard Pearson

productieontwerper (1)

Wynn Thomas

kostuumontwerper (1)

Deborah Scott

componist (1)

Trevor Rabin
Get Smart

We hebben zo’n vijf weken getwijfeld, geaarzeld en gedraald vooraleer het filmgevoelig achterwerk neer te vlijen in een zaal waar “Get Smart” uit de projectoren komt gesnord. Pro’s en contra’s om dat innerlijk getouwtrek te rechtvaardigen ?  Aan de pluszijde: de op zich best aantrekkelijke combinatie van Steve Carrell, Anne Hathaway en Alan Arkin op de acteurslijst. Contra: Peter Segal is een regisseur met schabouwelijke onzin als “Anger Management” op zijn palmares. Maar kijk… het resultaat is leuker dan verwacht, ook al is het nog steeds geen hoogvlieger of een must. Daarvoor zijn er toch teveel losse flodders tussen de aantrekkelijke grote hoeveelheid geslaagde grappen in deze spionagesatire.

“Get Smart” is gebaseerd op de gelijknamige tv-serie die in Amerika op de buis liep tussen 1965 en 1970. De komische reeks, bedacht door Mel Brooks en Buck Henry, bleef vooral een Amerikaanse aangelegenheid en brak nooit echt door in Europa. De film volgt trouw het ‘James Bond Meets The Pink Panther’-stramien van de serie. De Amerikaanse organisatie CONTROL waakt over de veiligheid van het land (naast de CIA en FBI) en neemt het op tegen de spionnen en snoodaards van de terroristische organisatie KAOS.

Get Smart

Maxwell Smart (Steve Carrell) is de topanalist van CONTROL, en droomt er (en niet eens in stilte) van om ooit veldwerk te mogen verrichten als geheimagent. Zijn kans komt nadat bij een actie van KAOS alle identiteiten van de geheimagenten gecompromitteerd zijn. Als versbakken agent mag hij (onder nom de plume Agent 86) samen met de van plastische chirurgie uitgeruste Agent 99 (een verrukkelijke Anne Hathaway) naar Rusland reizen om er het kernarsenaal van KAOS te helpen ontmantelen…

Get Smart

Voor wat het waard is: “Get Smart” is ongetwijfeld de beste film op het curriculum van Peter Segal, en heeft meer te bieden dan recent halfslachtig vertier à la “You Don’t Mess With The Zohan” of “Meet Dave”. Sommige grappen werken en de over het paard getilde aanpak van jaren zestig spionage-ikonografie leidt naar leuke vondsten. De centrale cast doet het meer dan aardig: Steve Carrell bewijst dat hij een film kan dragen (of toch minstens op een geslaagde manier het neefje van Peter Sellers kan neerprenten), Anne Hathaway duwt de film eigenhandig uit het moeras der vergetelheid en ook Alan Arkin mag leuke one liners uit de adamsappel duwen. Zelfs Dwayne Johnson is o.k. als gespierde geheimagent. Terence Stamp kan dan weer maar weinig aanvangen met de slapstickrol van opperterrorist Siegfried, maar hij is ditmaal in elk geval niet tenenkrommend overbodig (zie zijn bijrol in “Wanted”).

Kortom, ben je op zoek naar bijna twee uur ongecompliceerd vertier om jezelf of iemand anders cadeau te doen en zie je geen graten in een iets teveel op explosies mikkende climax, dan vind je bij “Get Smart” waarschijnlijk wel je gading. Aanvaardbare losbolcinema voor alle leeftijden.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
20-06-2008 Plaats 1 $ 38.683.480
27-06-2008 Plaats 3 $ 20.211.242
04-07-2008 Plaats 4 $ 11.109.408
11-07-2008 Plaats 6 $ 7.201.376
18-07-2008 Plaats 9 $ 4.125.021


Synopsis

Maxwell Smart gaat op een missie om het nieuwste plan van het misdaadsyndicaat Kaos voor werelddominantie tegen te houden ! Wanneer het hoofdkwartier van het Amerikaanse spionagebureau Control overvallen wordt en de identiteit van hun agenten in gevaar komt, heeft The Chief geen andere keuze dan zijn overijverige analist Maxwell Smart te promoveren. Smart heeft er altijd al van gedroomd om samen met de ster van het bureau, Agent 23, 'in the field' aan de slag te gaan. Hij wordt echter aan een andere agent gekoppeld: de lieftallige-maar-dodelijke veteraan Agent 99. Smart beschikt over weinig ervaring en zelfs nog minder tijd. Gewapend met slechts een paar spionagegadgets en zijn onstuitbaar enthousiasme moet hij Kaos zien te verslaan en zo de wereld van de ondergang redden.

Zie ook: Get Smart (DVD)