Fierce People (DVD)

Gewoon
Fierce People (DVD)
12 jaar
Drugs- en/of alcoholmisbruik
Geweld
20/03/2007
DVD
108 minuten
Drama
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
1.78

Acteur/Actrice (15)

Diane LaneDiane Lane →  Liz
Donald Sutherland Donald Sutherland →  Ogden Osborne
Elizabeth PerkinsElizabeth Perkins →  Mw. Langley
Anton Yelchin →  Finn Earl
Chris Evans →  Bryce
Kristen Stewart →  Maya
Paz De La Huerta →  Jilly
Christopher Shyer →  Dr. Leffler
Blu Mankuma →  Gates
Gary Chalk →  McCallum
Ryan McDonald
Dexter Bell
Aaron Brooks
Kaleigh Dey
Chris Shields

Regisseur (1)

Finn Earl leeft samen met zijn moeder, zijn vader is een antropoloog die al een tijd vertoeft bij de Ishkanani stam in Zuid-Amerika en hier al heel wat documentaires rond gemaakt heeft. Het enige contact die Finn dan ook heeft met hem zijn het (her)bekijken van de docu's én het vooruitzicht om bij zijn vader op bezoek te gaan. Zijn moeder heeft een tijd gewerkt als masseuse en staat nu op non-actief. Ze is al een tijd verslaafd aan alcohol en cocaïne. Tegenwoordig is het zelfs zo dat Finn zelf op pad moet gaan om het dure poeder te kopen dat bij zijn thuiskomst al snel in de neusgaten van zijn moeder verdwijnt...

Maar dan wordt Finn door de Politie opgepakt wanneer hij pas een verse hoeveelheid poeder heeft gekocht. Hij vertelt de Politie echter niet dat het voor haar was waardoor beiden op vrije voeten blijven. De arrestatie van Finn zorgt bij Liz echter voor een totale ommekeer. Alles wordt in het toilet gekieperd (allez, toch wat je kunt snuiven) en ene Mijnheer Osborne zal moeten voor een nieuwe start zorgen. Hij is de op zes na rijkste Amerikaan én een gewezen klant van Liz.  Zijn verzoek om voltijds voor hem te gaan werken als fysiotherapeute komt voor haar op het goede moment. Maar niet voor Finn die meteen zijn plannen om bij zijn vader op bezoek te gaan definitief mag opbergen. Osborne heeft in Vlyvalle maar liefst 3786 hectare land (pakweg 25 vierkante kilometer) met alles erop en eraan.

een butler, een dienstmeisje, een prachtige huisvesting én zelfs een politie-auto mét politieman die ook wel in dienst van mijnheer Osborne lijkt te werken (hij haalde Liz en haar zoon al met de politieauto thuis af bijvoorbeeld).

Maar de komst van de twee zorgt voor enkel afkeurende reacties bij de andere bewoners en familieleden die op het domein wonen. De rijkelui zijn niet zo opgezet met het feit dat een duo dat overduidelijk uit de lagere klasse van de bevolking komt het Osborne naar zijn zin moet gaan maken. Finn zelf kan het al vrij snel 'goed vinden' met de vrouwelijke bewoners en familieleden van de rijke stinker maar ook dat zorgt voor jaloerse blikken en niet mis te verstane waarschuwingen.
Maar Osborne is vastbesloten om de twee hun intrek te laten nemen op zijn domein en ze er te laten blijven. De 17-jarige Finn blijft ondertussen wel brieven schrijven naar zijn vader rond de onverwachte wending die hun leven heeft genomen. Een eerste bijzonder pijnlijke kennismaking met Maya, de kleindochter van mijnheer Osborne raakt al snel vergeten wanneer het meisje dolverliefd wordt op hem, ook al niet met ieders goedkeuring.  Het escaleert zelfs in die mate dat Finn zelf op een nacht wordt afgeranseld en verkracht. Het kan moeilijk anders of één van de 'Osbornes' moet hiervoor verantwoordelijk zijn, de plaatselijke politieman opent een onderzoek.

Fierce People is gebaseerd op het boek van Dirk Wittenborn die meteen ook instond voor het schrijven van het scenario. Wat begint als een TV- of familiefilm met een bijzonder vlak verloop krijgt een positieve impuls wanneer Finn 's nachts wordt opgewacht door enkele booswichten. Het lijkt er zelfs even op dat we hierna afstevenen op een ***-drama maar dan vult Wittenborn een gaatje in zijn scenario met een onverklaarbare sc?ne waarin de ongewenst zwangere Jilly met iemand (anders) de koffer induikt. Mijn medekijker stelde zich prompt ook al de vraag waarom ?. Terecht. De scenarist slaat hiermee natuurlijk een noodzakelijk brugje naar het verder verloop van de film, maar het is een flinke bult in het scenario die je toch even verwonderd doet opkijken.

Fierce People brengt niet alleen een beeld van de 'way of life' maar vooral de hypocrisie en bekrompenheid van de rijken. Het groepje bijzonder welgestelden is niet alleen afgesloten van de (rest van de) wereld en leeft op een spreekwoordelijk eiland met eigen regels en eigen normen maar heeft natuurlijk ook hierbinnen zijn eigen defensie-mechanismen. Een beetje zoals de Ishkanani natuurlijk maar dat had je al begrepen. De combinatie van jaloezie, haat, onverdraagzaamheid en kortzichtigheid staat heel wat dingen (waaronder een 'happy end') in de weg in deze film van Griffin Dunne.

Koenraad Adams

Uitvoering

Special 2 Disc Collector's Edition
Gewoon
Trailer (2' 05), Liner Notes, Photo Gallery (10), Film Clips (6) (5' 30), Behind the Scenes (5' 30), Interviews Cast & Crew (22' 17), Also or soon available (5)

Zie ook...