The Farewell

Goed
The Farewell
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar
Drugs- en/of alcoholmisbruik
Grof taalgebruik
22/01/2020
2019
langspeelfilm
98 minuten
Komedie
Drama

Verdeler

The Searchers

acteur/actrice (6)

Awkwafina →  Billi
Tzi Ma →  Haiyan
Diana Lin →  Jian
Zhao Shuzhen →  Nai Nai
Lu Hong
Jiang Yongbo

regisseur (1)

Lulu Wang

scenarist (1)

Lulu Wang
The Farewell

Zeden en gewoontes: ze durven nogal eens verschillen. In China bijvoorbeeld krijgen mensen die terminaal ziek zijn dat meestal niet te horen, noch van familieleden noch van de behandelende artsen. Pas als het onvermijdelijke echt onvermijdelijk is wordt het nieuws soms openbaar gemaakt. Een van de redenen van de geheimhouding is omdat Chinezen ervan overtuigd zijn dat het horen van slecht nieuws er net voor zorgt dat de patiënt in kwestie sneller zal sterven. Ook willen ze vermijden dat de laatste levensdagen zouden ontaarden in ellendig zelfbeklag. Los daarvan is de dood in China nog vaak een taboe. Rond die feiten draaide de Amerikaans-Chinese cineaste Lulu Wang de aimabele dramedy The Farewell. Meteen een goede kans om nog wat andere verschillen tussen de Westerse en Chinese samenleving te duiden of op de korrel te nemen.

Wang putte voor een groot deel uit eigen ervaringen toen ze het script schreef voor The Farewell. Zelf verhuisde ze als kind met haar ouders van China naar Miami. Ze heeft dus weet van de cultuurverschillen die ze in haar film aan bod laat komen. Wang kreeg in Amerika in 2013 te horen dat haar in China levende grootmoeder longkanker had, maar dat haar grootmoeder dat niet zelf mocht weten. Iets wat Wang oneerlijk vond, maar toch ging ze ermee akkoord om de wens van de familie te respecteren.

The Farewell

Wang had het moeilijk om de verfilming van haar script gefinancierd te krijgen, hoofdzakelijk omdat er geen blanke personages in de film aanwezig waren en omdat er vooral Mandarijns werd gesproken. Het was pas nadat Wang in het voorjaar van 2016 haar verhaal vertelde in het radioprogramma This American Life dat het project in een stroomversnelling kwam, onder meer omdat Chris Weitz (American Pie, About A Boy) zich als producer in de strijd gooide om de nodige fondsen rond te krijgen. Met een opbrengst van bijna twintig miljoen in Amerika groeide The Farewell er trouwens uit tot een dikke sleeperhit. Niet altijd een goede zaak om het publiek te onderschatten, dus.

Het komische aspect in de tragiek zit vooral in de beslissing van de familie van de door kanker getroffen vrouw om haar te vertellen dat haar kleinzoon huwt. Zo kan de familie haar toch nog eens bezoeken en gezellig samen zijn zonder dat de vrouw weet dat ze stervende is. Om de leugen zo realistisch mogelijk te maken, wordt er meteen ook maar een vals huwelijksfeest georganiseerd. Wangs alter ego Billi - vertolkt door de in populariteitsmodus zijnde Awkwafina - is eveneens een aspirerende schrijver, wat het voor Wang gemakkelijker maakte om grote delen van de film zo waarheidsgetrouw mogelijk in beeld te brengen. Zo reist Billi op eigen houtje haar ouders achterna naar het ouderlijk huis in China. Aanvankelijk mocht ze immers niet mee omdat ze vreesden dat Billi door haar triestige gezicht de situatie zou verraden. De film werd grotendeels opgenomen in de buurt waar haar grootmoeder leefde, en de zus van haar grootmoeder wordt zelfs vertolkt door de echte zus van haar grootmoeder.

The Farewell

The Farewell gaat slechts zelden voluit voor het tranendrama. De smart blijft wel zichtbaar aanwezig, maar de nadruk ligt evenzeer op de cultuurshock die een emigrant voelt bij een terugkeer naar het thuisland als op de geestig in beeld gebrachte voorbereidingen van het onechte huwelijksfeest. Wang stopt genoeg waarachtigheid in de mengelmoes van de lach en de traan om een overdosis sentiment te vermijden. En laat alles mooi uitfaden op de klanken van een bloedmooie door Fredo Viola’s gezongen Italiaanse versie van Nilssons smartklassieker Without You. Dat Wangs grootmoeder - die in 2013 verschillende keren de diagnose kreeg dat ze maar drie maand meer te leven had - nog steeds in leven was nadat de film uiteindelijk in première ging, zorgt voor een verdomd sardonische voetnoot in het bokkensprongaanziens des levens. Zeker omdat toen nog steeds niemand haar had verteld dat destijds bij haar longkanker werd vastgesteld.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
26-07-2019 Plaats: 10 $ 1.518.260
02-08-2019 Plaats: 7 $ 2.412.503
Totale weekend omzet VS: $ 3.930.763

Synopsis

Wanneer de familie van Billi er achter komt dat hun geliefde grootmoeder terminale longkanker heeft, besluiten ze om haar niet in te lichten. In plaats daarvan plannen ze een geïmproviseerde bruiloft in hun moederland China. Als Billi, tegen haar principes in, toch besluit om te gaan komt ze in aanraking met het leven dat ze als 6-jarige gedwongen moest opgeven, haar sterkzinnige grootmoeder en de kracht van onuitgesproken liefde.