Escape Room

Matig
Escape Room
2018
06/02/2019
langspeelfilm
100 minuten
horror
thriller

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (10)

Taylor Russell →  Zoey Davis
Logan Miller →  Ben Miller
Deborah Ann Woll →  Amanda Harper
Jay Ellis →  Jason Walker
Tyler Labine →  Mike Nolan
Nik Dodani →  Danny Khan
Yorick van Wageningen →  Games Master WooTan Yu
Adam Robitel →  Gabe
Kenneth Fok →  Detective Li
Jessica Sutton →  Allison

regisseur (1)

Adam Robitel

producent (3)

Neal H. Moritz Neal H. Moritz
Ori Marmur
Maria Melnik

director of photography (1)

Mark Spicer

uitvoerend producent (1)

Rebecca Rivo

scenarist (2)

Bragi Schut
Maria Melnik

beeldmonteur (1)

Steven Mirkovich

productieontwerper (1)

Edward Thomas

artdirector (1)

Mark Walker

kostuumontwerper (1)

Reza Levy
Escape Room

Ontsnappen zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn: deze gruwelprent kostte hoop en al negen miljoen en stevent wereldwijd af op een recette van meer dan honderd miljoen. De kans dat “Escape Room” de start van een franchise wordt in het zog van gelijkaardige gimmickhorrorverzamelingen als “Saw”, “Final Destination” en “Paranormal Activity” is dan ook groot.

Eentje die ofwel zal doodbloeden als de inspiratie op is, of als de economische wet van de afnemende opbrengst teveel tot beneden is afgeroomd. Als het gaat over leeggelopen inspiratie, mag “Escape Room” er trouwens nu al mee ophouden. Matig interessant en slap vervelend: dat zijn zowat de conclusies na anderhalf uur ontsnappingsgruwel.

Escape Room

Escape Room” mixt het dna van “Saw” met dat van “Final Destination” en Agatha Christies “And Then There Were None”. Zes mensen die elkaar niet kennen – maar wel een gemeenschappelijk ‘geheim’ met zich meedragen – krijgen een uitnodiging voor een dagje ontsnappingskameren. Om twijfelaars over de brug te trekken, is er een geldprijs van tienduizend dollar verbonden aan de dappere die als eerste uit de kamers kan ontsnappen. Kamers die nogal verschillen van uitzicht: meteen de enige variatie die voor wat leven in de ontsnappingsbrouwerij zorgt. De personages zijn immers redelijk kleurloos en weinig boeiend – wie als eerste het loodje legt … het zal je weinig kunnen schelen.

Escape Room

Ook de vraag ‘wie heeft de ontsnappingskamer ontworpen en waarom zijn die zes mensen uitverkoren’ zorgt voor een weinig vermakelijk antwoord. In plaats van een antwoord met oren en poten te voorzien, trekken de makers aan het eind hun staart in en opteren ze liever voor een brug naar de potentiële sequel.

Ironisch wel dat de scenaristen geen ontsnapping hebben gevonden uit hun eigen script. Regisseur Adam Robitel voegt ook maar weinig toe en blijft net zoals bij “The Taking Of Deborah Logan” en “Insidious: The Last Key” flirten met de druiligere middenmaat - vooral tijdens het vrij lamlendige slotkwartier.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
04-01-2019 Plaats 2 $ 18.238.172
11-01-2019 Plaats 5 $ 8.928.452
18-01-2019 Plaats 7 $ 5.608.638
25-01-2019 Plaats 9 $ 4.125.075
01-02-2019 Plaats 9 $ 2.917.935


Synopsis

Zes onbekenden.  Ze hebben geen controle over de omstandigheden waarin ze zich bevinden en moeten hun vernuft gebruiken om aanwijzingen te bemachtigen of te sterven...