Donnie Darko (DVD)

Bijna zeer goed
The Director's Cut (2-Disc)
Donnie Darko (DVD)
25/08/2005
2001
dvd
128 minuten
2.35

acteur/actrice (8)

Drew Barrymore Drew Barrymore →  MS. Karen Pomeroy
Jake Gyllenhaal Jake Gyllenhaal →  Donnie Darko
Jena Malone Jena Malone →  Gretchen Ross
Katharine Ross Katharine Ross →  Dr. Lillian Thurman
Patrick Swayze Patrick Swayze →  Jim Cunningham
Mary McDonnell →  Rose Darko
Holmes Osborne →  Eddie Darko
Noah Wylie →  Dr. Kenneth Monnitoff

regisseur (1)

Richard Kelly

producent (2)

Nancy Juvonen
Sean McKittrick

Intelligente scenario's zoals Donnie Darko, zo hebben we ze graag hier bij Filmfreak. Films die een script hebben waar over nagedacht werd en van jou verwacht dat je de hersenactiviteit bij het kijken niet tot nul reduceert want op die manier heb je er helemaal niets aan. Zelfs de aandachtige kijker zal bij deze 'Director's Cut' nog wel wat onbeantwoorde vragen hebben en zich allicht in no time laten verleiden tot het herbekijken ervan. Zeker is dat je in dit geval nog dingen ontdekt. Bijzonder welkom is in dit geval de audicommentaar-track die, althans dat hopen wij, ook wel voor enige verduidelijking of onthulling zal zorgen op de interessantste momenten in de film. Over wat wij het wel allemaal hebben ? Ok, eerst iets meer over het verhaal dan maar...

Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) is een bijzonder intelligente tiener. Op school maakt hij het verschil, niet alleen met zijn attitude en resultaten maar ook doordat hij er niet voor terugschrikt om eens lijnrecht in te gaan tegen de opinie of stelling van de lesgever. Maar Donnie is ook in behandeling bij een dokter, er wordt getwijfeld of hij wel geestelijk kerngezond is. Hij neemt medicatie en heeft regelmatig een 'sessie' met een zieleknijper. Op een nacht wordt Donnie gewekt door een stem die ervoor zorgt dat hij even later buiten staat en wordt aangesproken door iets wat er uitziet als een marsmannetje (terwijl in de film het woord rabbit wordt gebruikt). De boodschap is duidelijk. Binnen 28 dagen, 6 uur, 42 minuten en 12 seconden zal de wereld vergaan. Op het ogenblik dat Donnie deze onheilspellende boodschap te horen krijgt ligt iedereen thuis te slapen. Zijn vader is ingedommeld voor de televisie, de rest ligt in bed. Op datzelfde ogenblik weerklinkt een oorverdovend lawaai, gevolgd door het neervallen van een straalmotor in de slaapkamer van Donnie. Die ontsnapt op die manier dus op mirakulezue wijze aan de dood. Kort na de gebeurtenissen komen enkele hoge pieten de zaak onderzoeken en krijgt iedereen van het gezin het verbod om ook maar met iemand te spreken over wat gebeurd is.

Dat is natuurlijk nog maar de start van deze boeiende langspeelfilm van Richard Kelly. Meteen ook weer eens een terugzien van Mary MacDonnell die zich wel uit de filmwereld lijkt teruggetrokken te hebben, alsook Jake Gyllenhaal in één van zijn betere rollen tot hiertoe. Drew Barrymore speelt het jonge schooljuffrouwtje Karen. Naast een sterke plot heeft Donnie Darko ook een bijzondere soundtrack. Tears For Fears, INXS, Joy Division, Duran Duran en een bijzonder sterke, perfect passende song met als titel Mad World op het einde van de film. Want het laatste kwartier van de film die zorgt voor een nog hogere waardering. Het moment waar de puzzle-stukjes om het met een cliché uit te drukken samenvallen en je zelf een aantal zaken kunt invullen. Alle vragen kan je herleiden tot de volgende twee : wat is/was fictie en wat is/was realiteit ?

De Director's Cut van Donnie Darko is een 2-Disc uitvoering. A-Film is zoals wel meer nogal vrijgevig wat de 'Bonus Features' betreft, iets wat we enkel maar kunnen toejuichen. Niet dat ze allemaal even waardevol zijn. Bij het 'Promotion' blokje verwacht je natuurlijk enkel maar trailers en TV-spots maar de Clip van Mad World is echt wel iets om te koesteren. Schitterend nummer en perfect passend bij (het einde van) Donnie Darko, we herhalen het graag nog een keer. De 'Featurettes' zijn al een flink stuk interessanter. De They made me do it stukjes houden eigenlijk verband met elkaar en konden één geheel gevormd hebben. In de 'Art Exhibition' zie je hoe 14 graffiti-spuiters (oeps, verkeerde term gebruikt... we bedoelen natuurlijk 'Leading Artists from the U.K. Graffiti Scene') in 6 uur, 42 minuten en 12 seconden een aantal kunstwerkjes maken/spuiten die verband houden met D.D. In The Cult of komen de fans aan het woord, naast recensenten en andere perslui. De enthousiastelingen van Donnie Darko maken ook even snel de vergelijking tussen het Amerikaanse en het Britse kijkerspubliek. Ook Richard Kelly('s stem) is te horen. De 'Cunning Visions' zijn de Swayze-stukjes uit de film die becommentarieerd worden. Voor een doorsnee Europeaan volstrekt onbekend dus enige verduidelijking was hier toch wel op zijn plaats geweest. Maar de 'Darkomentary' is toch wel onze favoriet van de 'Featurettes'. Hier zie je de winnende 'Home Made Video' van een Donnie Darko fan die in een klein kwartiertje probeert te bewijzen dat hij de grootste Donnie Darko fan is die er bestaat. Die kerel, Darryl Donaldson heet hij, zorgt daarenboven echt wel voor een stunt, het lijkt voor ons in elk geval niet gespeeld. Er staan ook verwijderde scènes op de tweede DVD, een twintigtal zelfs ! Je kan ze bekijken met of zonder (niet ondertiteld, jammer...) audiocommentaar. Een aantal van de twintig scènes zit toch wel in deze 'Director's Cut' als je het ons vraagt, andere haalden zelfs deze lange uitvoering van de film niet en nog andere zijn gewoon een stuk langer dan wat je in de film kon zien.

En tenslotte is er nog een flinke brok 'Behind the Scenes'. Die bestaat uit een vijftigtal foto's, bijna 30 tekeningen/ontwerpen die met de film verband houden, een overbodig brokje B-Roll, een viertal 'Storyboard Comparisons' en een soort videodagboek van de filmopnames. Die Storyboard Comparisons zijn eigenlijk stukjes (ondertitelde) film waarbij je tegelijk op de bovenste helft van het beeldscherm de storyboards ziet die werden gemaakt. De Production Diary werd uitgesponnen over bijna één uur. Eigenlijk geeft dit je niets meer dan een blik achter de schermen, iets wat al begint bij het zoeken naar passende locaties. Wat we missen hier is een woordje uitleg op bepaalde momenten of de mogelijkheid om zaken over de filmproductie te vernemen die interessant zijn om weten. Het inzetten van een extra (camera-)mannetje voor een 'Behind the Scenes' brok op de DVD is natuurlijk een gemakkelijke oplossing maar niet degene waar je het meest filmliefhebbers blij mee maakt.

Koenraad Adams
Extra informatie

Extra's

 • Deleted & Extended Scenes with optional commentary (20)
 • Featurettes - Darkomentary (13'17)
 • They made me do it/Art Exhibition, They made me do it/The cult of Donnie Darko (30'15)
 • They made me do it.com Gallery (12)
 • The Philosophy of Time Travel, Cunning Visions, Behind The Scenes - Prodction Diray (52'53)
 • Storyboard Comparisons (4)
 • B-Roll Footage (4'36)
 • Production stills, Concept Art, Promotion - Original Theatrical Trailer (2'15)
 • Director's Cut Version Trailer (53)
 • TV-Spots (5)
 • Mad World Music Video (3:24)