Dirty Pretty Things (DVD)

Goed
Dirty Pretty Things (DVD)
12 jaar
angst
07/04/2004
2002
DVD
94 minuten
drama
Dolby Digital 5.1 Ⓡ

acteur/actrice (5)

Audrey Tautou →  Senay
Chiwetel Ejiofor →  Okwe
Sergi Lopez →  Sneaky
Sophie Okonedo →  Juliette
Benedict Wong →  Guo Yi

regisseur (1)

Stephen Frears

producent (2)

Tracey Seaward
Robert Jones


Okwe is een illegaal die is ondergedoken in de massa van Londen. Om het hoofd boven water te houden en te kunnen voorzien in zijn dagelijkse behoeften is hij overdag actief als taxichauffeur én gaat hij 's nachts werken als receptionist in een hotel. De man slaapt dus niet of nauwelijks en komt elke 24 uur door, door het sabbelen op groene stengeltjes van het soort dat op een of andere manier misschien de hersenen opvreet of andere lichamelijke schade aanricht, maar Okwe blijft er tenminste wakker van en daar gaat het hem om.

Een taxi door de Engelse hoofdstad loodsen is een job met veel variatie wat menselijke contacten betreft, maar ook in het hotel wordt Okwe geconfronteerd met heel wat zaken die het daglicht niet mogen zien of om een of andere reden op deze locatie plaatsvinden. Wanneer een hoertje op een dag het hotel verlaat en Okwe richting kamer 510 stuurt door een opmerking die hem wel heel nieuwsgierig maakt, doet hij er een akelige ontdekking...

Okwe is niet de enige die illegaal in het hotel is tewerkgesteld. Senay, een Turkse immigrante, werkt er als kamermeisje. Mensen zonder papieren hebben heel veel beperkingen en ondermeer omdat het onderhouden van een relatie er één van is, hebben de twee een verstandhouding die meer is dan wat collega's voor elkaar betekenen. Maar dan komt de dag dat de Engelse immigratie-dienst jacht gaat maken op Senay...

Dirty pretty things is een film die eigenlijk weinig kansen kreeg bij zijn bioscooprelease vorig jaar. Met Tautou, Ejiofor (who the...?!) en Sergi Lopez op de affiche is zoiets niet verwonderlijk natuurlijk en krijg je zelfs een film waar de belangrjkste personages in wat als een Engelse film kan gezien worden, niet het accent hebben dat je verwacht. De vele prijzen (Filmfestival van Venetië, London Film Critics Circle) en nominaties (Bafta + Gouden Leeuw-nominatie in Venetië) zullen de kenners wel tot beter inzichten gebracht hebben maar toch... Dirty Pretty Things verdient (nog) beter. Je krijgt de problematiek van de illegalen voorgeschoteld met de gruwel en onmenselijke praktijken die hiermee gepaard gaan en aan de andere kant houdt men de ware toedracht van Okwe's vondst nog achter de hand. Het is meegenomen dat een aantal van de gewoontes en gebruiken in de wereld van de illegalen worden aangekaart maar de gebeurtenissen die verband houden met wat in de WC-pot van kamer 510 wordt gevonden zijn misschien nog minder fictief dan je zou denken. Regisseur Stephen Frears (The Grifters, Accidental Hero) is er trouwens van overtuigd dat het verhaal zich in om het even welke (wereld)stad kon afgespeeld hebben. Het is daarom ook geen toeval dat dingen als Buckingham Palace, de Big Ben - de klassieke Londen-beelden zeg maar, niet in de film verwerkt zijn.

Frears zorgt er dus voor dat de illegalen-problematiek en die andere 'dirty pretty things' een filmverpakking krijgen en laat ze lekker in elkaar lopen met een afloop die voor sommigen misschien onvoorspelbaar zal lijken terwijl anderen stiekem (en terecht) hoopten dat het brein een koekje van een eigen deeg krijgt in de finale... Echt veel van het plot geven we niet weg natuurlijk want dat zou het ten volle genieten van deze goede Stephen Frears film enkel maar in de weg staan.

Dirty Pretty Things heeft de positie van een underdog in het ruime aanbod van koop-DVD's maar onderscheidt zich duidelijk van de troep waarmee de DVD-rekken soms gevuld zijn.

Koenraad Adams

Extra informatie

Extra

  • Trailers