Das Vorspiel

Middelmatig
Das Vorspiel
19/02/2021
2020
VOD
101 minuten
drama

Blu-ray-/DVD-verdeler/streamingdienst (1)

Arti Film

acteur/actrice (3)

Nina Hoss
Simon Akbarian
Jens Albinus

regisseur (1)

Ina Weisse
Das Vorspiel

Nina Hoss is de boss in dit meanderend en subtiel begeesterend karakterdrama waarin nogal wat conflicten onuitgesproken blijven. Dat hoort zo in drama’s waarin de menselijke psyche de bovenhand voert. Ruimte voor interpretatie heet dat dan. En aangezien Hoss de kunde van acteren met de gezichtsspieren tot in de allerkleinste puntjes beheerst, is er aan die ruimte geen gebrek in Das Vorspiel.

Klasbak Hoss kruipt in de huid van muziekdocente Anna Bronsky. Of haar familienaam een verwijzing is naar de Bronski’s uit Die Blechtrommel … euhm, voer voor interpretatie. Getroebleerd is ze in elk geval. Gewrichtspijnen zorgden ervoor dat ze zelf geen carrière als succesvol violiste kon uitbouwen, haar met zijn puberhormonen in de knoop zittende zoon rebelleert in nijdige stilte tegen haar gezag, haar partner (Simon Abkarian) slaagt er ondanks de sloten energie die hij in hun relatie investeert niet in om haar demonen weg te werken, ze houdt er een minnaar op na … en wie gaat voor de volledige interpretatie merkt vast een nooit volledig duidelijk vorm krijgende onenigheid met haar (te) strikte vader op. Als vioolinstructrice neemt Anna op een dag de schuchtere Alexander onder haar hoede.

Das Vorspiel

Ze is er vast van overtuigd dat ze de jonge knaap kan klaarstomen voor een geslaagde auditie zodat hij een carrière als professioneel vioolspeler kan uitbouwen. Vraag is of ze mentaal sterk genoeg is om haar eigen drang naar perfectie te laten weerspiegelen in de kwetsbare pupil.

Das Vorspiel is de tweede langspeler van Ina Weisse, die in de eerste plaats bekend is als actrice. Haar eerste dateert al van 2005, een veelfilmer zal ze dus zeker niet worden. Cinematografisch staat dit nochtans als een huis: elke blik, elke zucht, elke frons en elke rimpel resoneert in dit strijkstokkenvacuüm. Wie naast Hoss ook Paganini, Schubert, Bach, Brahms, Mendelssohn en aanverwante Klarafavorieten een warme hartklep toedraagt, wint twee keer in Das Vorspiel.

Das Vorspiel

Al neem je er best vrede mee dat de dramatische spankracht finaal te weinig keelkropgruis genereert om als een volledige uppercut geboekstaafd te staan. De kans dat fans van ambigue eindbeelden zich echter genoodzaakt zien om die consensus met determinerende graagte tegen te spreken, bestaat.

Gezien op Film Fest Gent.

Te zien op verschillende VoD-platformen.

Alex De Rouck

Synopsis

Veertiger Anna is vioollerares op een prestigieus Conservatorium. Ze woont in Berlijn met haar puberzoon Jonas, die ook vioolles krijgt op haar school, en haar man Philippe, vioolbouwer van beroep. Ze is veeleisend maar ook erg wispelturig in haar gedrag. Als ze tijdens een auditie kennis maakt met het vioolspel van Alexander, besluit ze hem tegen alle adviezen in onder haar hoede te nemen en voor te bereiden op een belangrijk examen. Hierbij gaat ze geheel voorbij aan Jonas, die ook toewerkt naar zijn examen, maar wiens hart eigenlijk meer bij ijshockey ligt maar onder druk van zijn moeder toch maar is gaan viool spelen. Het voorbereiden van Alexander beheerst steeds meer haar leven. Langzaam aan verliest ze alle contact met haar zoon en man en dan vindt op de examendag een tragisch ongeluk plaats met verstrekkende gevolgen...