Das Schweigende Klassenzimmer

Goed
Das Schweigende Klassenzimmer
27/03/2019
2018
langspeelfilm
111 minuten
Drama
Speelfilm

acteur/actrice (3)

Tom Gramenz →  Kurt
leonard Scheicher
Burghart Klausser

regisseur (1)

Lars Kraume

director of photography (1)

Jens Harant

scenarist (1)

Lars Kraume

beeldmonteur (1)

Barbara Gies

componist (2)

Christoph Kaiser
Julian Maas
Das Schweigende Klassenzimmer

Een film die zowel over repressie in Oost-Duitsland gaat als over de opstand van de Hongaren tegen de Russische bezetter. En dat alles gesitueerd in 1956. Dat is de zin en een half-duiding die hoort bij “Das Schweigende Klassenzimmer”, een oerklassieke historische babbelprent die de clichés aan elkaar rijgt maar tegelijkertijd ook weet te inspireren en te motiveren. Een beetje zoals “Der Staat Gegen Fritz Bauer”, Lars Kraumes vorige Duitse geschiedenisfilm.

In 1956 komen Hongaarse revolutionairen in hun land in opstand tegen de Russische overmacht. Theo en Kurt, twee pubers uit het Oostduitse Stalinstadt krijgen dat nieuws te zien in het actualiteitenblok in een West-Duitse bioscoop waar ze stiekem naartoe waren getrokken in de hoop op het scherm wat naakt vrouwenvlees van de rondborstige Marion Michael te zien in de film “Liane, die Tochter Des Dschungels.” Verontwaardigd over het nieuws en ook een beetje als schavuitenstreek overtuigen de twee hun klasgenoten om bij wijze van protest twee minuten stilte te houden bij aanvang van een nieuw lesuur.

Das Schweigende Klassenzimmer

Een kleine actie met verstrekkende gevolgen. Het protest wordt gezien als een daad van ongehoorzaamheid tegen het communisme en als het begin van een revolutie. Zowel de schoolraad als de Nationale Minister van Onderwijs komen zich met de zaak moeien. Indien de namen van de initiatiefnemers niet worden vrijgegeven, verliest iedere leerling(e) uit de klas zijn of haar recht om nog een diploma te halen in Oost-Duitsland.

 

Das Schweigende Klassenzimmer

Klinkt op het eerste zicht misschien wat belerend en ‘geef nooit je idealen op’-schreeuwerig, maar dat is het niet: “Das Schweigende Klassenzimmer” is gebaseerd op ware gebeurtenissen, en vertrekt vanuit de memoires van Dietrich Garstka die destijds in de desbetreffende klas zat. En Kraume vindt al snel de toon van een spannend jongens- en meisjesverhaal om de plot zo interessant mogelijk te verpakken. De onderlinge verstandhouding tussen een groep klasgenoten en vrienden komt op de helling te staan, er zijn repercussies naar de relatie tussen de jongeren en hun ouders en zelfs het spook van naoorlogse intimidaties en deportaties krijgt een plaats op het voorplan.

Preken doet Kraume niet: hij laat het verhaal rustig ontvouwen en bereikt zonder opvallende kunstgrepen aan het eind toch een vuist op tafel-gevoel. Dat er af en toe toch eens een plas melodrama van den Aldi opduikt in zijn narratie, weze hem vergeven.

Gezien op Film Fest Gent.

Alex De Rouck

Synopsis

Oost-Berlijn, 1956, vijf jaar voor de bouw van de Muur. Middelbare schoolvrienden Kurt (Tom Gramenz) en Theo (Leonard Scheicher) glippen een bioscoop binnen in West-Berlijn, in de hoop wat vrouwelijk naakt te aanschouwen. Wat ze voorgeschoteld krijgen, zijn tragische nieuwsbeelden van het Hongaarse studentenprotest tegen het communistische regime. Uit medeleven voor de gesneuvelde rebellen, besluiten de jonge heren in de klas twee minuten stilte te houden. Hun spontane actie heeft nare gevolgen: de directeur wil het incident liefst stil houden, maar de Minister van Onderwijs (een intimiderende Burghart Klaußner) eist dat de verantwoordelijken zich bekendmaken.