The Dark Knight (Blu-ray)

Collectors Edition (Steelbook)
Bijna zeer goed
The Dark Knight
mogelijk schadelijk tot 16 jaar
geweld
angst
22/06/2022
2008
Blu-ray
152 minuten
actie
fantasy
DTS Ⓡ
4K Ultra HD
16:9

Blu-ray-/dvd-verdeler/streamingdienst (1)

Warner Home Video Warner Home Video

acteur/actrice (7)

Christian Bale Christian Bale → Bruce Wayne/Batman
Michael Caine Michael Caine → Alfred
Heath Ledger Heath Ledger → 'The Joker'
Gary Oldman Gary Oldman → James Gordon
Aaron Eckhart Aaron Eckhart → Harvey Dent
Maggie Gyllenhaal Maggie Gyllenhaal → Rachel Dawes
Morgan Freeman Morgan Freeman → Lucius Fox

regisseur (1)

Christopher Nolan Christopher Nolan

producent (3)

Charles Roven Charles Roven
Christopher Nolan Christopher Nolan
Emma Thomas

director of photography (1)

Wally Pfister

uitvoerend producent (4)

Benjamin Melniker
Michael E. Uslan
Kevin De La Noy
Thomas Tull

scenarist (2)

Christopher Nolan Christopher Nolan
Jonathan Nolan

beeldmonteur (1)

Lee Smith

productieontwerper (1)

Nathan Crowley

kostuumontwerper (1)

Lindy Hemming

componist (2)

Hans Zimmer Hans Zimmer
James Newton Howard
The Dark Knight

Stilzitten is er niet bij voor Bruce Wayne. De incarnatie met Robert Pattinson en met titellidwoord - The Batman dus - is nog niet zo lang uit de zalen of je kan je thuisbioscoop uitbreiden/upgraden met luxueuze nieuwe uitgaves van vroegere Batmanfilms. Zoals met die van Christopher Nolans en Christian Bales trilogie Batman Begins, The Dark Knight en The Dark Knight Rises. Alles netjes opgepoetst en 4K HDR-gedigitaliseerd zodat het er allemaal nog spectaculairder en meer episch uitziet voor wie er het juiste televisietoestel aan koppelt. Naast de 4K-versie krijg je er gewoon ook nog twee Blu-rayschijven bij. En heel wat promotionele hebbedingetjes. Ja, er zit nogal wat in deze uitgave.

The Dark Knight is op het moment van dit schrijven intussen al zestien jaar oud: de tijd vliegt. Dat de film nog steeds oogt als een blockbuster die geen spatje is verouderd zegt veel over het vernuft van Nolan. Die in 2008 de kaart van de superheldenfilms - toen er van MCUs en andere DCEUs nog geen sprake was - helemaal anders inkleurde door een film af te leveren die evenzeer een potige actiefilm als een CGI-stripfilm was. Dat was al duidelijk vanaf de eerste scène met een bankoverval die meer gemeen had met het misdaadoeuvre van Michael Mann dan met eender welke superheldenfilm. Bravo voor Warner om destijds te geloven in de visie en spankracht van Nolan en hem toestemming gaven om het universum van Bob Kane in een meer donkere richting te stuwen. Bijna geen ruimte voor grappen in deze film, laat staan infantiele. The Dark Knight verdient al zijn goede punten op basis van zijn visuele panache en van de karakterinteracties. Dat de film destijds extra en ongewilde publiciteit kreeg door het overlijden van Heath Ledger nog voor de film in de zalen kwam was uiteraard onvermijdelijk. Ook al is dit een film die ook zonder het ‘martelaarschap’ van Ledger - die postuum een Oscar zou krijgen voor zijn vertolking - overeind.

The Dark Knight

Het waren/zijn donkere dagen in Nolans Gotham City: de georganiseerde maffia regeert en rechtschapen wetsdienaars als Gordon (Gary Oldman) komen handen tekort om de snoodaards te arresteren of om de corruptie in de eigen rangen te stoppen. Een occasionele interventie van Batman volstaat niet langer om de straten misdaadvrij te houden. Procureur Harvey Dent (Aaron Eckhart) belooft harde maatregelen, maar ook hij slaagt er niet in om zijn 'zero tolerance'-beleid in daden om te zetten. Zeker niet als The Joker (Ledger) op het toneel verschijnt. Een met clownsmake-up uitgeruste psychopaat die er zijn hand niet voor omdraait om ziekenhuizen op te blazen in de hoop zo Batman te kunnen ontmaskeren. Door eerst de maffiabazen tegen elkaar op te zetten en hen later terug te verenigen krikt hij de strijd tussen goed en kwaad naar een hoger niveau.

Nolan schreef het scenario samen met zijn broer Jonathan en kiest voor een goed gevuld verhaalpalet: The Dark Knight gaat over meer dan zomaar de strijd tussen Batman en The Joker. De cast doet het nagenoeg perfect: het is moeilijk om Bale, Oldman, Ledger of Eckhart op een valse noot te betrappen, en ook de overige bijrollen zijn sterk. Michael Caine en Morgan Freeman doen wat ze kunnen en moeten met hun reprises van Alfred en Lucius Fox, en zijn meteen de enige twee die voor wat komische interludes mogen zorgen. En Maggie Gyllenhaal laat Katie Holmes een welgevormd poepje ruiken met haar interpretatie van Rachel Dawes, die schippert tussen haar liefde voor Wayne en Dent.

The Dark Knight

Hier en daar duikt een valse noot op: de scène met Scarecrow (Cillian Murphy) die een brugje moet slaan met Batman Begins is nogal warrig, en hier en daar zijn er scènes die geen degelijke afwerking krijgen. De scène waarin The Joker het feestje bij Bruce Wayne verstoort is hier een voorbeeld van. Ja, we kunnen aannemen dat The Joker en zijn bende weinig tegenstand krijgen bij het verlaten van het gebouw, maar een korte afronding van deze scène was wenselijk. Nu lijkt het wat meer op een slordige montage, en dat valt op in een film die grotendeels potent in elkaar zit. Zo zijn er trouwens nog een paar scènes die onaf lijken of op het laatste moment bij- of weggeknipt zijn, maar dat zijn vergeefbare uitschuivers in een film waar voor het merendeel weinig spelden tussen te krijgen zijn. Om het met de woorden van Barnum zaliger te zeggen: gaat dat zien, gaat dat zien. Of liever: bekijk dat nog eens, bekijk dat nog eens.

Op het vlak van extra’s is dit geen upgrade in vergelijking met de vorige Blu-ray-versies. Alle extra’s die er toen waren, keren nu gewoon terug. Geen toevoegingen dus, wat waarschijnlijk ook wel komt omdat er de vorige keer al veel extra’s waren. De toegevoegde waarde zit hem dus in de 4K HDR-schijf (waar geen extra’s op staan), de luxeverpakking en het promomateriaal dat er voor de fans een echt hebbeding van maakt: luxe lobby cards, een poster, fotoboekje en opbergdoos … ’t staat mooi in elke zichzelf respecterende thuisbioscoopkamer. Nog een opvallende extra is de mogelijkheid om de film met Focus Points af te spelen. Daarvoor moet je op schijfje twee zijn: de BR-schijf van The Dark Knight dus. Als je deze modus activeert krijg je achttien keer een icoon te zien in het beeld. Als je dan op OK drukt, wordt de film onderbroken voor een korte making of-featurette. Samen goed voor een uur en vier minuten extra informatie. Wie zo’n onderbroken film maar niets vindt maar toch die extra’s wil bekijken … dat kan, want je kan ze ook los selecteren op het pop-upmenu. Van de gewone extra’s is de documentaire Batman Tech het meest relevant. Hierin krijg je op drie kwartier tijd heel wat inzicht in hebbedingen zoals de Batmobiel, het Batmankostuum en gadgets allerhande. Meer vrijblijvend zijn Batman Unmasked waarin echte criminologen en psychologen de psyche van Bruce Wayne/Batman blootleggen en Gotham Tonight, een compilatie van (uiteraard) fictieve Gotham City-nieuwsbulletins. Nieuwsbulletin, kent iemand die in de jaren tachtig nog niet over de aarde drentelde dat woord trouwens? Maken het pakket compleet: trailers, tv-spots en een mooie selectie artwork inclusief concepttekeningen. Een vleermuiswaardig pakket, maar niet zo uitgebreid als dat van de sequel The Dark Knight Rises.

Alex De Rouck

Extra informatie

Extra's

  • Focus Points (64’10”)
  • Behind The Story: Batman Tech (45’49”)
  • Behind The Story: Batman Unmasked (46’02”)
  • Gotham Tonight (46’41”)
  • Trailers (8’48”)
  • The Galleries

Zie ook...