Coma

Goed
Coma
1978
langspeelfilm
113 minuten
thriller

acteur/actrice (8)

Geneviève Bujold Geneviève Bujold
Rip Torn Rip Torn
Elizabeth Ashley
Lance LeGault
Lois Chiles

regisseur (1)

Michael Crichton

scenarist (1)

Michael Crichton

Een passende keuze is het wel, om Doctor of Medicine en zelf ook auteur van medische fictie Michael Crichton aan het regieroer te plaatsen van de verfilming van Robin Cooks medische thrillerbestseller Coma. Een boek dat Cook in 1977 resoluut op de literaire kaart plaatste. Crichton was zodanig onder de indruk van het boek dat hij zelf de filmrechten kocht. Hij en Cook waren trouwens bevriend met elkaar, wat de transactie waarschijnlijk zal hebben vergemakkelijkt.

Crichton moest wel vechten voor wat uiteindelijk een redelijk getrouwe verfilming bleek. Zo vroeg MGM of het niet mogelijk was om van het vrouwelijk hoofdpersonage een man te maken zodat Paul Newman de hoofdrol kon vertolken. Nou nou. Gelukkig hield Crichton de beide voeten stijf zodat Geneviéve Bujold zich kan laten zien als dokter in het Boston Memorial Hospital die ontdekt dat er in het ziekenhuis wel heel veel bizarre gevallen zijn van onverklaarbare coma’s bij patiënten die zich lieten opnemen voor een routineoperatie. Ze bijt zich in de zaak vast en wat ze ontdekt is kippenvellerig genoeg om voor eens en altijd ziekenhuizen links te laten liggen. Mooi weerwerk is er van Michael Douglas als collega-dokter en Bujolds partner die aanvankelijk niets gelooft van Bujolds complottheorie maar naar het einde toe zijn mening duchtig mag herzien. Douglas was trouwens heel tevreden over Coma en omschreef de film als het eerste project dat hij ooit kreeg aangeboden met een sterk script, sterke cast en sterke regisseur.

In de cast is het nog uitkijken naar Richard Widmark – neen, de man is niet zuiver op de graat – en vroege bijrollen voor Tom Selleck als onfortuinlijke in comavaller – Crichton zou later nog eens met hem samenwerken voor Runaway – en Ed Harris in zijn eerste filmrol als lijkschouwer.

Cooks roman werd in 2012 onder auspiciën van Ridley en Tony Scott nog eens verfilmd als miniserie voor de zender A&E. De hoofdrol was toen voor Lauren Ambrose en in de nevenrollen mochten onder meer Geena Davis, James Woods, Ellen Burstyn en Richard Dreyfuss door de ziekenhuisgangen dwalen.

Alex De Rouck


Synopsis

Iemand besluipt en vermoord patiënten in een ziekenhuis in een grote stad en haalt in het geheim patiënten weg. Een vrouwelijke dokter brengt haar mannelijke superieuren ertoe haar verdenkingen na te trekken.