Cold Mountain (DVD)

Goed
Cold Mountain (DVD)
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
Geweld
04/08/2004
DVD
128 minuten
Drama
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
2.35

acteur/actrice (15)

Nicole Kidman Nicole Kidman →  Ada Munroe
Jude LawJude Law →  Inman
Renée Zellweger Renée Zellweger →  Ruby Thewes
Donald Sutherland Donald Sutherland →  Dominee Monroe
Ray WinstoneRay Winstone →  Teague
Philip Seymour HoffmanPhilip Seymour Hoffman →  Pastoor Veasey
Natalie PortmanNatalie Portman →  Sara
Brendan Gleeson →  Stobrod Thewes
Kathy Baker →  Sally Swanger
James Gammon →  Esco Swanger
Giovanni Ribis
Eileen Atkins
Charlie Hunnam
Jena Malone
Ethan Suplee

regisseur (1)

Anthony Minghella

producent (4)

William Horberg
Albert Berger
Ron Yerxa
Cold Mountain

Toen regisseur Anthony Minghella (The English Patient) het boek van Charles Frazier voor het eerst las, viel het hem op dat het meer was dan enkel een verhaal over de Burgeroorlog en ook ging over de menselijke kant en de individuele strijd die de achterblijvers en de mannen op het slagveld leverden . Zoals het een goed filmmaker past kon hij dit in gedachten al snel vertalen naar een filmversie. Minghella deed hiermee nog maar eens wat velen niet realiseerbaar vonden bij The English Patient, namelijk het omvormen van een sterk geschreven verhaal naar een goede langspeelfilm. Charles Frazier kreeg het herschreven scenario onder de neus geschoven en gaf Minghella groen licht voor de film. De goedkeuring van de auteur was voor de regisseur immers onontbeerlijk om zijn plannen in de praktijk om te zetten en de aanzet om te starten met het lange proces van het maken van een film als Cold Mountain.

Een aantal van de talrijke nominaties voor filmprijzen kan moeilijk anders dan verzilverd worden want de klasse is zeker aanwezig in een aantal categorieën voor Globes, Bafta's en Oscars. Renée Zellweger is de prikkelbare, soms sympathiek brute en meestal weinig taktvolle wilde boerendochtre. Duidelijk iets anders dan Roxie Hart in Chicago... Je kan moeilijk sneller duidelijk maken wie iemand is in een film dan met de kippenkop-entree van Zellweger nadat ze uit het niets is opgedoken in de omgeving van Ada's huis. Haar karakter en levensloop verschilt enorm van die van de alleenstaande vrouw Ada. Voor haar vader was ze vroeger niet veel meer dan een geit zodat ze zelf haar weg heeft moeten zoeken in het leven. Ook al in tegenstelling tot Ada die een groot deel van haar leven heeft gewijd aan het zorgen voor haar vader, tot aan zijn dood... Dit hield in dat ze op haar beurt weer beschermd werd door hem maar ook dat ze niet kon openbloeien zoals een andere jonge, knappe vrouw.

Cold Mountain

Nicole Kidman brengt de vertolking van Ada met klasse. We kunnen niet onmiddellijk een andere actrice bedenken die de look en de présence die zij neerzet in Cold Mountain zou kunnen evenaren. De hoed die vastgehouden wordt door een breed lint rond haar gezicht met een mooie strik ter hoogte van de kin, het prachtige kleed met de sierlijke elegante ringetjes van kant die haar bovenarm sieren, het is zeker voor de tijd waarin Cold Mountain zich afspeelt de perfecte verpakking voor een actrice met wereldklasse. Je mag nog zoveel omhelzingen, zoenen of I love you's in een film duwen als je wil, je haalt allicht nog niet de helft van de instensiteit van het gevoel van liefde die Nicole Kidman kan oproepen enkel door haar blik, haar stem, de uitstraling die ze heeft. Nog voor de eerste kus of uitgesproken gevoelens...

Het blijft trouwens niet bij dit ene hoogtepunt. Er volgen nog pieken qua sfeer en acteer-klasse. Die waar Kidman herenigd wordt met de man waar ze zoveel brieven naar schreef bijvoorbeeld, maar ook hun samenzijn dat hier op volgt,... Tenslotte laat ook de muziek zich positief opmerken. Anthony Minghella weet dat sterke filmmuziek onmisbaar en belangrijk is om tijd en plaats nog beter te situeren voor de kijker. De score die geschreven werd door Gabriel Yared wordt aangevuld met enkele folk-nummertjes die typerend zijn voor die tijdsperiode. Na zovele keren de soundtrack te hebben beluisterd is het bijzonder aangenaam om de film nog eens te herbekijken en nog eens te genieten van de songs. Maar zeker ook van enkele ontroerend mooie scènes die ons telkens weer opnieuw weten te imponeren.

Cold Mountain

We betrappen er ons zelf op dat ondanks het feit dat je van Cold Mountain alleen al twee vellen papier kunt vullen met de synopsis, wij voornamelijk de loftrompet hebben geblazen. Begrijpelijk, want Cold Mountain is één van de beste films die op dit ogenblik op DVD verkrijgbaar is.

Ondanks alle lof voor de film moeten we het blokje extra's toch wel een dik onvoldoende geven. We moeten het immers stellen met enkel een elftal ondertitelde en zelfs niet van commentaar voorziene verwijderde scènes en daar houdt het mee op. Bijzonder jammer want een aantal deleted scenes zijn toch wel opmerkelijk. Zo zie je in één ervan hoe de drie muzikanten in de film waarvan één dus Ruby's vader is, in contact komt met Inman zonder hem eigenlijk te kennen. In een ander stukje zie je hoe Inman na zijn lange toch aankomt bij Ada's huis maar daar enkel de overblijvende muzikant vindt. Die tekent voor hem een kaart die verduidelijkt waar Ada en Ruby naar toe getrokken zijn wat verklaart hoe de twee elkaar uiteindelijk plots tegen het lijf liepen. De opmerkelijkste verwijderde scène tenslotte (de andere tonen vooral de gruwel en de gevolgen van de oorlog) is die met Jude Law bij het huis van Natalie Portman. Hij is buiten aan het werk terwijl zij binnen zit. Je ziet hoe Portman haar baby die geen teken van leven heeft in zijn wiegje legt, gevolgd door een beeld van Jude Law die een schot hoort, een geluid dat duidelijk van uit de hut komt. En dan houdt het op... Je merkt dat Cold Mountain qua extra's veel meer potentieel had dan wat men op het DVD'tje heeft voorzien. Het zou niet meer dan normaal geweest zijn dat hier wat interviews, een brokje 'behind the scenes' en een track met audiocommentaar was aan toegevoegd.

Koenraad Adams

 

Extra's

  • 10 nooit eerder vertoonde sc?nes (22' 35)

Zie ook...