Captain America: Civil War

Goed
Captain America : Civil War
KT
27/04/2016
2016
langspeelfilm
147 minuten
actie

verdeler

Walt Disney Studios Motion Pictures Walt Disney Studios Motion Pictures

acteur/actrice (15)

Robert Downey Jr. Robert Downey Jr. → Tony Stark/Iron Man
Scarlett Johansson Scarlett Johansson → Natasha Romanoff/Back Widow
Anthony Mackie Anthony Mackie → Sam Wilson/Falcon
Don Cheadle Don Cheadle → James Rhodes/War Machine
Jeremy Renner Jeremy Renner → Clint Barton/Hawkeye
Paul Bettany Paul Bettany → Vision
Elizabeth Olsen Elizabeth Olsen → Wanda Maximoff/Scarlet Witch
Paul Rudd Paul Rudd → Scott Lang/Ant-Man
Frank Grillo Frank Grillo → Brock Rumlow
Tom Holland Tom Holland → Peter Parker/Spider-Man
William Hurt William Hurt → Thadeus Ross
Daniel Brühl Daniel Brühl → baron Zemo
Sebastian Stan Sebastian Stan → Bucky Barnes/Winter Soldier
Emily Vancamp → agent Sharon Carter
Chadwick Boseman → T'Challa/Black Panther

regisseur (2)

Anthony Russo
Joe Russo

producent (1)

Kevin Feige Kevin Feige
Captain America : Civil War

In onenigheid levende superhelden: over een gebrek aan aandacht hebben ze niet te klagen in 2016. Nadat Batman en Superman met getrokken capes een robbertje mochten uitvechten, zien nu de Avengers hun vriendschapsbanden afbrokkelen. Met als gevolg twee fracties die mano a mano tegenover elkaar komen te staan.

Reden van het gehakketak: een VN-resolutie die stipuleert dat superhelden niet langer in actie kunnen schieten wanneer het hen uitkomt, dit om menselijke en materiële schade op grote schaal te voorkomen. Met die resolutie op het voorplan kunnen de Avengers enkel nog voor het goede vechten wanneer ze daar uitdrukkelijk toestemming voor krijgen. Een plan dat Iron Man zint, deels omdat zijn geweten knaagt na de vele onschuldige slachtoffers waar hij onrechtstreeks verantwoordelijk voor is. Captain America is tegen het voorstel, omdat hij vreest een politiek wapen te zijn dat evenzeer misbruikt als gebruikt kan worden. Waardoor Captain America en iedereen die zijn zijde kiest op slag persona non grata zijn. De boeien lonken al meteen als Captain America openlijk steun geeft aan zijn vriend Bucky Barnes, die als gehersenspoelde HYDRA-terrorist hoog op het gezocht-lijstje staat.

Captain America : Civil War

“Captain America: Civil War” is officieel de dertiende titel uit het Marvel Cinematic Universum en biedt kruisbestuiving op grote schaal. Een kunstgreep die de fans van dat universum ongetwijfeld in grote getale zal weten te verblijden. En die de non-believers die al dat spandex het liefst aan hun vierletterachterste laten roesten eens te meer siberisch koud zal laten.

Dat “Civil War” in wezen meer een Avengers-film is dan een bona fide “Captain America”-titel, wordt snel duidelijk. Op Thor en de Hulk na treedt zowat iedere Avenger hier op. Daarnaast is de prent ook nog de MCU-introductie voor Black Panther en de “Homecoming”-versie van Spider-Man. Zowaar een overvol bord. Dat regisseurs Joe en Anthony Russo er voor het grootste deel in slagen om dat bord in balans te houden, spreekt in hun voordeel. Af en toe zien ze zich verplicht om een expositiescène in te lassen, maar die worden nooit storend of hoogdravend. Net omdat de bouwstenen van het Marveluniversum intussen bekend zijn, en de fan mee is met de opzet. En voor wie vertrouwd is met de originele Marvelstrips moet deze prent het equivalent van een mannasmörgasbord zijn.

Captain America : Civil War

Wat een beetje déja vu lijkt is de voor de hand liggende onderliggende reden waarom de slechterik van dienst (want ja, die is er ook nog en ziet eruit als Daniel Brühl) de Avengers manipuleert. Maar goed, er zullen er maar weinig zijn die verwachten dat stripfilms het warme water heruitvinden. Zeker omdat de grote clash tussen kamp Captain America en kamp Iron Man geestig vertier oplevert. De wijze waarop netjes gebalanceerd wordt tussen publieksvriendelijke wegwerpgrappen en solide actiecinema maakt van deze setpiece dusver misschien wel het definitieve hoogtepunt uit het MCU.

Wat ervoor zorgt dat “Captain America: Civil War” zeker een van de betere titels uit de MCU-reeks is. Zij het daarom niet noodzakelijk de beste uit de “Captain America”-triptiek, waarvan de inlassing van een WO II- en seventies paranoia-vibe in respectievelijk “The First Avenger” en “The Winter Soldier” voor een hogere intrinsieke eigenheid zorgde. De lovende woorden van de (Amerikaanse) critici zorgen alvast voor een nieuwe vuistslag voor DC’s Expanded Universe. Warner komt na de lauw gepercipieerde ontvangst van “Batman v Superman” maar beter met een voortreffelijk geföhnde “Justice League” voor de dag indien ze de rol niet definitief willen lossen.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
06-05-2016 Plaats 1 $ 179.139.142
13-05-2016 Plaats 1 $ 72.637.142
20-05-2016 Plaats 2 $ 32.939.739
27-05-2016 Plaats 4 $ 15.395.724
03-06-2016 Plaats 6 $ 7.829.479
10-06-2016 Plaats 9 $ 4.341.342
17-06-2016 Plaats 10 $ 2.331.622

Synopsis

Marvel's Captain America: Civil War gaat verder waar Avengers: Age of Ultron stopte, met Steve Rogers die het nieuwe Avengers-team leidt in hun voortdurende inspanningen om de mensheid te beschermen. Wanneer na het zoveelste internationale incident waar de Avengers bij betrokken waren veel collaterale schade oplevert, neemt de politieke druk toe om een systeem van verantwoording en een bestuursorgaan te installeren om te bepalen wanneer de diensten van het team ingeroepen moeten worden. De nieuwe status quo verdeelt de Avengers, terwijl ze proberen om de wereld te beschermen tegen een nieuwe en snode slechterik.