Buffalo Soldiers

Goed
Buffalo Soldiers
17/09/2003
2002
langspeelfilm
98 minuten
Drama

Verdeler

Paradiso

acteur/actrice (11)

Ed Harris Ed Harris →  Kolonel Wallace Berman
Scott GlennScott Glenn →  Sergeant Robert Lee
Anna PaquinAnna Paquin →  Robyn Lee
Elizabeth McGovernElizabeth McGovern →  Mw. Berman
Joaquin Phoenix →  Ray Elwood
Michael Pena →  Garcia
Leon Robinson →  Stoney
Gabriel Mann →  Knoll
Brian Delate →  Kolonel Marshall
Amani Gether →  Kirschfield
Kick Gurry

regisseur (1)

Gregor Jordan

producent (1)

Rainger Grupe & Ariane Moody
Buffalo Soldiers

Laat je niet misleiden door de affiche van Buffalo Soldiers. Buffalo Sldiers is geen klassieke Amerikaanse oorlogsfilm en ook geen klassieke komedie, want vooral dat laatste wordt uitgestraald door de poster. Nochtans staat het Amerikaanse leger hier in de schijnwerpers maar dan niet zoals we het gewoon zijn als het onoverwinnelijke oppermachtige Amerikaanse militaire apparaat die alle potentiële tegenstrevers met één mokerslag verpulvert, gemakshalve laten we Viëtnam even terzijde... Wel als een weinig professionele bende corrupte luiaards die bij gebrek aan een onmiddellijke vijand enkel het gevecht aangaan met de verveling en zich in het justitiële niemandsland bezighouden met activiteiten waarbij zelfs de meest chauvinistische Amerikaan het schaamrood van op de wangen krijgt. Om het allemaal nog een beetje te kunnen relativeren heeft men de film een humoristisch tintje meegegeven zodat geen enkele Amerikaan ook maar zal durven vermoeden dat er een grond van waarheid zit in het beeld dat gegeven wordt van de kerels in kaki-kostuum in de 'Theodore Roosevelt Army Base' in Stuttgart (West-Duitsland) anno 1989 toen de Berlijnse muur tegen de vlakte ging. Ray Elwood Joaquin Phoenix weet waarom hij daar zijn militaire plicht vervult. Hij kan de goedgelovige legerleiding in de persoon van Commandant Wallace Berman Ed Harris makkelijk om de tuin leiden zodat hij bovenop de Dollars die de Amerikaanse regering elke maand op zijn rekening stort nog een klein fortuintje aan spaargeld kan verzamelen door zijn illegale activiteiten. Samen met een aantal medewerkers runt hij een eigen drugslabo zodat hij met de gepaste apparatuur de voor een legerbasis al even ongepaste verdovende middelen kan distilleren uit de grote hoeveelheden Mop 'N' Glo. Die wordt nota bene geleverd op basis van een bestelbon, getekend door de opperbevelhebber... Eenmaal hij de plastieken kiel heeft afgeworpen kan hij de baan op met zijn supersnelle Duitse sportwagen om de waar aan de man te brengen in de onderwereld van de grootstad. Sergeant Saad van de Militaire Politie is één van zijn afnemers maar met de uitzonderlijke inkomsten van 5 miljoen Dollar aan verkocht wapentuig moet Elwood toch op zoek naar een nog ruimere afzetmarkt voor zijn stuff.

Buffalo Soldiers

Je merkt het, het loopt echt wel lekker voor specialist Elwood van het 317e 'Supply Battallion', iets té lekker eigenlijk want op een dag strijkt er een nieuwe Top sergeant neer (Scott Glenn). Eén van de dingen die er het eerst moet aan geloven is het luxe-flatje van Elwood, inbegrepen zijn kleuren-televisie. Een sober ingericht legerkamertje met een klojo van een room mate(Gabriel Mann als Knoll) moet Ray Elwood terug met beide voeten op de grond brengen. Die wil zijn exclusieve handel en wandel natuurlijk niet van de ene dag op de ander beknot zien en doet een tegenzet. Hij probeert de dochter van de nieuwe Top te versieren, Robyn (er blijft niet veel meer over van de elegantie van Anna Paquin uit The Piano...).

Buffalo Soldiers

Buffalo Soldiers is gebaseerd op het boek van Robert O'Connor met dezelfde titel en werd gemaakt door de Australische regisseur Gregor Jordan die hiermee aan zijn tweede film toe was. De in Duitsland geboren producent Rainer Grupe had de rechten van het boek al gekocht in 1996 omdat hij toen al vermoedde dat van het verhaal over één van de 64 Amerikaanse legerbasissen die over Zuidwest-Duitsland verspreid lagen en werk gaven aan meer dan 350.000 Amerikaanse soldaten in de jaren '70 - '80 een goeie film kon gemaakt worden. Toen hij Two hands in handen kreeg, de debuutfilm van Gregor Jordan, en het begin drie keer na elkaar bekeek omdat hij het zo goed vond, wist hij dat hij de gepaste regisseur had gevonden. Een verlaten Amerikaans legerkamp in de omgeving van Karlsruhe werd één van de locaties waar men de camera's voor het eerst liet draaien op 6 november 2000. Het feit dat de film pas bijna drie jaar later werd uitgebracht zal ondermeer wel te maken hebben met het feit dat het klimaat hier niet gunstig voor was. Toen Buffalo Soldiers eind juli 2003 werd gereleased in de States gebeurde dit niet alleen vier maand later dan voorzien door Miramax, maar ook bijzonder kleinschalig met een verspreiding van iets meer dan 20 kopieën in zijn eerste week ! Nochtans verdient de film beter. De sarcastische, cynische en soms zwarte humor in de film wordt afgewisseld met scènes die je zonder veel franje tonen tot wat de strijd tussen Lee en Elwood kan leiden maar ook waarin de drugsactiviteiten van Elwood uitmonden. Een mix van drama en humor die we veel te weinig krijgen voorgeschoteld. De scène waarin twee soldaten in een Amerikaanse legertank zo stoned als iets op zoek gaan naar een radiofonisch doorgegeven locatie (op de set gekend als Tank madness) en na een lange en destructieve omweg ter plaatse komen is maar één van de geslaagde scènes. Buffalo Soldiers is een film met een gedurfde en gevatte kritisch-satirische kijk op het (Amerikaanse) leger. Het aantal bezoekers in zijn eerste week release in België zal allicht geen motivatie zijn om de film te gaan bekijken. Drie Filmfreak-sterren zijn dat daarentegen wél.

Koenraad Adams