Booksmart

Zeer goed
Booksmart
KT
26/06/2019
2018
langspeelfilm
102 minuten
Komedie

Verdeler

WW Entertainment

acteur/actrice (15)

Lisa KudrowLisa Kudrow →  Charmaine
Kaitlyn Dever →  Amy
Beanie Feldstein →  Molly
Jessica Williams →  Miss Fine
Jason Sudeikis →  Directeur Brown
Will Forte →  Doug
Austin Crute →  Alan
Eduardo Franco →  Theo
Noah Galvin →  George
Skyler Gisondo →  Jared
Mason Gooding →  Nick
Molly Gordon →  Triple A
Nico Hiraga →  Tanner
Billie Lourd →  Gigi
Victoria Ruesga →  Ryan

regisseur (1)

Olivia Wilde

producent (5)

Katie Silberman
Megan Ellison
Jessica Elbaum
Chelsea Barnard
David Distenfield

director of photography (1)

Jason McCormick

uitvoerend producent (3)

Will Ferrell
Adam McKay
Jillian Longnecker

beeldmonteur (2)

Jamie Gross
Brent White

productieontwerper (1)

Katie Byron

art director (1)

Erika Toth Ham

kostuumontwerper (1)

Ap^ril Napier

componist (1)

Dan 'The Automator' Nakamura
Booksmart

Teenagers: ook met een iScherm voor hun neus vechten ze voor hun ‘right to party’. Is van alle tijden hoor, dat vechten … dus je hoeft het niet over ‘de jeugd van vandaag’ te hebben. De tienerbesognes van vandaag zijn eigenlijk gelijk aan die van gisteren, eergisteren en oergisteren: zelfs degenen die op 7 januari om drie ’s nachts met een vage blik ergens op een hoek stonden te kijken naar een panterbloesje en een spijkerbroek wilden liefde en/of wilde nachten … als het kon samen, maar ’t mocht ook apart.

In “Booksmart” is dat bij de afstuderende hartsvriendinnen Molly en Amy niet anders. Aan de vooravond van hun middelbareschooldiploma-uitreiking komen die twee tot een kwalijk besef: hun klasgenoten die minder studeerethiek hadden en het ganse jaar hebben gefeest gaan naar krek dezelfde hoog aangeschreven universiteiten als zij of hebben al een lucratieve baan te pakken. Wat Molly doet besluiten dat ze genoeg aan de zijkant heeft gestaan en dat zij en Amy een avond total loss moeten gaan. Waarop ze met de voeten vooruit en met alle remmen los afzakken naar een wild (privé)afscheidsfeest, georganiseerd door een van hun klasgenoten. Tenminste, dat is het plan.

Booksmart

Scenariogewijs betreedt “Booksmart” nogal wat platgetreden tienerfilmpaden. Actrice en debuterend regisseuse Olivia Wilde noemt zelf “The Breakfast Club”, “Fast Times At Ridgemont High” en “Clueless” als blauwdrukvoorbeelden. Op zich niets nieuws onder de zon, maar toch weet dit filmpje zich vrij snel te profileren als een genreklassieker voor de millennialgeneratie. Met dank aan de fijngeinige karakterschetsen en de algehele positieve vibe die het uitstraalt.

“Booksmart” heeft een zicht- en hoorbaar kloppend hart, en daarin zit het echte verschil. Er is ook geen plaats voor een zedenles: alles wat de personages uitvinden doen ze op eigen houtje zonder dat er een preek volgt van beterwetende volwassenen. Kortom, “Booksmart” is een aimabele film die zijn adoratie voor de jonge generatie niet weggomt of afvlakt, maar met regenboogfluo en zonder negativisme de ‘alles kan en alles mag’-attitude van het tienervolkje in de verf zet.

Booksmart

De goede punten van “Booksmart” komen ook op het rapport van een bonte bende enthousiaste jeugdige vertolkers die met het nodige ritme hun soms improviserend freewheelende karakters laten resoneren. Het meeste vlees hangt aan het centrale meisjesduo: met verve tot leven gebracht door Kaitlyn Dever en Beanie Feldstein (voor stamboomzalvers: zij is de zus van Jonah Hill) die tot op de nanomillimeter hun personage beheersen. En zeker ook applaus voor de onderbouwde manier waarop Wilde regisseert en een potentieel vunzige grappenbak vooral ziet als dwarsdoorsnede voor een tienervivisectie waarin dijengeklets en ontroering vuistje-vuistje doen.

Met “Booksmart” hoef je niet stiekem te dansen: je mag er ongegeneerd open en bloot mee pogoën. Of een slowke mee doen, afhankelijk van je persoonlijke meug en kunde.  

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
24-05-2019 Plaats: 6 $ 6.512.154
31-05-2019 Plaats: 8 $ 3.301.392
07-06-2019 Plaats: 10 $ 1.595.903
Totale weekend omzet VS: $ 11.409.449

Synopsis

De beste vriendinnen Amy en Molly staan aan de vooravond van hun diploma-uitreiking wanneer ze beseffen dat ze de afgelopen jaren alleen maar in de bibliotheek hebben gezeten en veel te weinig hebben gefeest. Ze komen er achter dat hun klasgenoten wél de bloemetjes buiten hebben gezet en toch zijn toegelaten op dezelfde universiteiten. Ze besluiten iedereen te laten zien dat zij ook weten wat het is om te feesten! Nu moeten de meiden er alleen wel achter zien te komen waar het examenfeest is waar ze moeten zijn, want dat is informatie die ze niet in hun studieboeken kunnen vinden.