Blade Runner

Goed
Blade Runner
1982
langspeelfilm
114 minuten
sciencefiction

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (6)

Harrison Ford Harrison Ford → Rick Deckard
Rutger Hauer Rutger Hauer → Roy Batty
Sean Young Sean Young → Rachel
Edward James Olmos Edward James Olmos
Daryl Hannah Daryl Hannah
Joanna Cassidy Joanna Cassidy

regisseur (1)

Blade Runner

Blade Runner, de duistere sciencefiction allegorie die Ridley Scott in 1982 regisseerde, flopte destijds grandioos bij zijn première, maar kon niettemin rekenen op een flinke lading lovende recensies van een groot deel van de critici. De film groeide in een later stadium dan ook uit tot een fikse culthit, toen de video en diverse filmfestivals alsnog het grote publiek wisten warm te krijgen voor Blade Runner.

De ultieme beloning voor die late erkenning krijgt de film nu Ridley Scott eindelijk zijn echte visie mag voorstellen, zonder de artificiële kunstgrepen die hem door de studio werden opgelegd. In essentie verandert dit niet zoveel aan het resultaat, opvallend is immers dat deze director's cut korter is dan de eerste versie, een feit dat in de meeste gevallen niet omgekeerd uitdraait. Slechts één nieuwe scène is toegevoegd (een droomsequentie van amper 20 seconden), enkel Fords off-voice monologen en de relativerende epiloog zijn er door Scott uitgeknipt. Een kleine ingreep die Scotts epos nog een tikkeltje grauwer doet ogen, de inhoud zelf blijft uiteraard ongewijzigd: Deckard (Harrison Ford) is een 'blade runner', een premiejager die jacht maakt op de 'replicants', een geavanceerd soort robot die in bijna niets meer van de mens onderscheidt.

Blade Runner
Blade Runner

Aanvankelijk werden de replicants ingeschakeld om op de vele ruimtekolonies het vuile werk op te knappen, maar af en toe verzeilt er ook eentje terug op de aardbol, en dan komt er een blade runner aan te pas om het 'ding' uit circulatie te nemen.

Een viertal replicants kaapt een ruimteshuttle en strijkt neer in Los Angeles, waar ze een aanval wagen op de Tyrell Corporation, het bedrijf dat de replicants produceerde. Aan Deckard de eer om het kwartet ontspoorden een halt toe te roepen. Tussendoor beleeft hij een romance met de replicante Rachel (Sean Young) en krijgt hij het in de finale wel heel hard te verduren van opperreplicant Roy Batty (Rutger Hauer)...

Blade Runner is na tien jaar opvallend intact gebleven, en oogt zeker nog niet verouderd. De visuele grauwheid van het geheel domineert nog steeds het zware, trage verhaal en laat weinig ruimte voor het lossere entertainment waarin Harrison Ford net voor (zijn eerste Indiana Jones uitstapje) en net na (het laatste Star Wars epistel) verwikkeld was. Met een retrovisie van een toekomstfilm een kakelvers jaar binnenstappen, het is weer eens wat anders.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
25-06-1982 Plaats 2 $ 6.150.002
02-07-1982 Plaats 4 $ 5.312.317
09-07-1982 Plaats 8 $ 2.505.551


Synopsis

Een grote Amerikaanse stad in het jaar 2000. Ze lijdt aan overbevolking, ze is cosmopolisch en er heerst geweld. De crisis heeft een gemengde bouwstijl doen ontstaan, en een economie die steunt op oplappen en recyclage. Het is in die futuristische en drukkende omgeving dat zich het avontuur afspeelt van Deckard, een ongewone politieman.
Deckard is namelijk een 'blade runner', een verdelger, de beste in zijn soort. Zijn opdracht: vier razende doders uitschakelen die uit de ruimte komen en klaar staan om te infiltreren in de grootste industriële onderneming van de stad.
Deckard is de enige die hen kan identificeren. Het gaat om mannen en vrouwen van het Nexus 6-ras. Zij zijn de meest verfijnde resultaten van genetische manipulatie die de mens al heeft voortgebracht: supersnel, supersterk, superagressief. Niet voorzien was echter dat ze op een dag in opstand zouden komen tegen hun schepper en een langer leven eisen... Tijdens de achtervolging vol valstrikken en geweld begint Deckard zich vragen te stellen over zijn eigen persoon. De liefde van de mooie en geheimzinnige Rachael doet bij hem onvermoede gevoelens bovenkomen. Maar is Rachel van menselijk wezen of een 'replicant' daarvan, een product van genetische manipulatie.  En, waarom spaart de leider van de opstandelingen Deckard als deze in zijn handen valt? De 'blade runner' zoekt en vindt een antwoord op die vragen en dat biedt hem een onverhoopte kans op overleving.