Blackbird

Goed
Blackbird
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar
Angst
Grof taalgebruik
04/08/2021
2019
langspeelfilm
97 minuten
drama

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (8)

Kate Winslet Kate Winslet → Jennifer
Susan Sarandon Susan Sarandon → Lily
Sam Neill Sam Neill → Paul
Mia Wasikowska → Anna
Rainn Wilson → Michael
Lindsay Duncan → Liz
Bex Taylor-Klaus → Chris
Anson Boon → Jonathan

regisseur (1)

Roger Michell

producent (3)

Sherryl Clark
David Bernardi
Rob Van Norden

director of photography (1)

Mike Eley

uitvoerend producent (11)

Andre Kotliar
Elizabeth Zavoyskiy
Joshua Sason
Mike Donovan
Avi Lerner
Trevor Short
Andrey Georgiev
Jeffrey Greenstein
Jonathan Yunger
Heidi Jo Markel
Boaz Davidson

scenarist (1)

Christian Torpe

beeldmonteur (1)

Kristina Hetherington

productieontwerper (1)

John Paul Kelly

kostuumontwerper (1)

Dinah Collin
Blackbird

Over honderd jaar zijn jullie allemaal dood, zong het Klein Orkest in 1982. De kans dat ze gelijk hebben/hadden is groot. Heel wat van de mensen die toen die boodschap kregen via de radiogolven of vinylgroeven zijn er al niet meer, al kwamen er wel ettelijke nieuwe exemplaren voor in de plaats. Ach, de cirkel van het leven … je kan er een boompje over opzetten, een animatiefilm over maken die zich afspeelt op de Afrikaanse savanne of het in stilte aanvaarden.

Of je kan zoals Roger Michell een Engelstalige remake draaien van Bille Augusts Stille Hjerte uit 2014. Michell en August hebben beide een wispelturige carrière waarin klassiekers bijna onbeduidende titels overschaduwen, dus dat is alvast een raakpunt tussen beide versies. Al won August wel twee keer de Gouden Palm in Cannes, dus de Deen heeft toch een streepje voor. Nog een gemeenschappelijk punt: scenarist Christian Torpe die beide versies schreef. Een remake in de letterlijke zin van het woord dus, met scènes die ad verbum zijn overgenomen.

Blackbird

Waardig sterven staat op het voorplan van Blackbird al is de film zelden een prekerig pamflet over euthanasie. Het is in de eerste plaats een familiedrama met Susan Sarandon als aan ALS-lijdende matriarch die het weekend voor ze zich door haar man Sam Neill een dodelijke cocktail laat toedienen haar twee dochters Kate Winslet en Mia Wasikowska en hun gezinnen en haar beste jeugdvriendin Lindsey Duncan uitnodigt voor een laatste samenzijn.

Afgaand op de synopsis weet je vooraf eigenlijk al wat je gaat te zien krijgen: de onvermijdelijke lach en traan, scheuten sentiment en emmers emoties en bovenal aardig acteerwerk van een mooie waterpascast. En een landhuis ergens aan de kust van Connecticut, ook al is het allemaal opgenomen aan de zuidkust van Engeland, vlakbij Winslets eigen huis in West Sussex. Maar dit terzijde.

Blackbird

Blackbird wisselt inzichten in het menselijk zijn en niet zijn af met oprechte observaties en schurende schmerz en dreigt daardoor af en toe tussen twee stoelen te vallen. Want uiteraard gaat dit verhaal niet alleen over Sarandon, maar ook over de familie zelf en daar worden ook nogal wat wonden opengereten dat weekend. Tussen die twee stoelen ligt echter een stevige plank waarop Michell en zijn cast aardig blijven balanceren met genoeg fijne kleine momenten om potentiële uitschuivers te minimaliseren. Voorspelbare Hollywoodpap of doordachte eerlijkheid … de waarheid ligt - zoals wel meer in het leven - ergens in het midden.

Al gaat de deur hier toch dicht met het verdict dat de makers van Blackbird erin zijn geslaagd om wat ze wilden doen schoon te doen. Zij het zonder echt te excelleren. Drie sterretjes dus voor een film waarvan de bioscoopzaalploeg achteraf meer grijze haren dan popcorn zal mogen opvegen.

Alex De Rouck

Synopsis

Lily is terminaal ziek. Na haar opties te hebben overwogen, besluit ze haar leven te willen beëindigen, met de steun van haar echtgenoot Paul. Ze vraagt haar geliefde familie om nog eenmaal bijeen te komen voor haar afscheid. Maar al snel komt een onopgelost conflict tussen haar dochters, Jennifer en Anna bovendrijven...

Zie ook: Blackbird (DVD)