Black Knight

Slecht
Black Knight
2001
langspeelfilm
komedie

verdeler

Sony Pictures Sony Pictures

acteur/actrice (6)

Martin Lawrence Martin Lawrence →  Jamal Walker
Tom Wilkinson Tom Wilkinson →  Nolte
Marsha Tomason →  Victoria
Vincent Regan →  Percival
Daryl Mitchell →  Steve
Michael Burgess →  Ernie

regisseur (1)

Gil Junger

producent (4)

Arnol Milchan
Darryl J. Quarles
Michael Green
Paul Schiff

Jamal Walker (Martin Lawrence) heeft een baantje als onderhoudsman in 'Medieval World', een pretpark dat in de hedendaagse tijd probeert de sfeer en het leven van de middeleeuwen weer tot leven te brengen.
Bij het reinigen van de slotgrachten ziet hij op een dag een joekel van een goudkleurige me-daillon blinken in het water en hij besluit het ding naar boven te halen.
Hij neemt niet de tijd om te wachten tot zijn collega hem met een schepnet ter hulp komt en ongelukkig genoeg komt Jamal in het water terecht, waarna hij even later letterlijk en figuurlijk terug boven water komt in het Engeland van de veertiende eeuw asjeblieft, een volledig ande-re wereld dus : de wereld van bijvoorbeeld een Knolte (Tom In the bedroom Wilkinson) , een koene ridder (eentje met de metalen schoentjes van destijds nog aan de voeten...) als eerste levende ziel die hij opmerkt wanneer hij zich op het droge heeft gehesen

Al gauw meldt Jamal zich aan bij de bewakers van een slot, die gelukkig voor hem een bood-schapper verwachten en even later staat Jamal oog in oog met de koning (Kevin Conway), die het liefst zou horen wanneer zijn aanstaande schoonzoon mag verwacht worden om het ja-woord te geven aan zijn dochter prinses Regina (Jeannette Weegar).
Jamal heeft in de jaren 2000 altijd goed zijn plan getrokken, dus met wat improviseren komt hij ook goed weg in... 1328 want dat het is het gezegende jaar des heren waarin hij is terecht-gekomen !
Jamal (voor de gelegenheid noemt hij zichzelf Skywalker) is in de huidige tijd nooit vies geweest van mooie vrouwen, het is dan ook niet verwonderlijk dat hij hals over kop verliefd wordt wanneer hij Victoria (de Britse actrice Marsha Thomason, vroeger nog te zien in de BBC-prent The priest) voor het eerst opmerkt...

Het is duidelijk dat de gebruiken tussen 1328 en 2001 op alle vlakken nogal verschillen, dus dat zorgt voor de nodige conflicten en semi-grappige situaties :
Black knight blijft immers een oppervlakkige komedie zonder leuke spitsvonidgheden of absolute top- of joelmomenten waar je als kijker volledig bij uit je dak gaat.
Als je een publiek verwacht dat brult van het lachen waarbij sommigen het moeilijk hebben om bij te komen, dan heb je met dit Black knight duidelijk de verkeerde keuze gemaakt.
Nochtans heeft hoofdrolspeler Martin Lawrence (voor zijn dansnummertje(s) in de film des-kundig begeleid door d? Paula Abdul !) al heel wat ervaring in het genre (Big momma's house, What's the worst that could happen ? met Danny De Vito, Nothing to lose, enz...).

Regisseur Gil Junger, die zijn Black knight een love story/buddy comedy noemt, was in het verleden vooral op het vlak van televisie actief en regiseerde de afgelopen kwarteeuw meer dan 600 televisie-produkties.
Een heuse langspeelfilm is natuurlijk andere koek en betekende dus ook voor hem een ambitieus project : een crew van zowat 100 vaklui die onder de deskundige leiding van Leslie Dilley meer dan 3 maand hard werkt om het kasteel waarin Jamal vertoeft zo authentiek mogelijk te reproduceren bijvoorbeeld, het zijn van die dingen die je als filmmaker een goed gevoel geven...

Hoe goed de decors dan ook mogen zijn, ze kunnen de film niet redden, Black knight is een niet onverwachte tegenvaller...

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
23-11-2001 Plaats 4 $ 11.102.948
30-11-2001 Plaats 5 $ 5.522.248
07-12-2001 Plaats 6 $ 3.155.226
14-12-2001 Plaats 8 $ 2.035.439